Maallemuuttajat 2030

Kuva
hankkeen_banneri
Maallemuuttajat 2030 –hanke kerää yhteen maaseudun jakamis- ja palvelutalouden hyviä käytäntöjä, toteuttaa kokeiluja uusista maaseudun jakamis- ja palvelutalouden toimintamalleista Päijät-Hämeessä sekä selvittää toimintamallien liiketoimintapotentiaalia sekä ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksia. Jakamistalous on toimintaa, jossa käytetään tavaroita, tiloja ja palveluita niiden omistamisen sijaan. Maaseudun jakamis- ja palvelutalouden mahdollisuuksia ovat esimerkiksi yhteisviljely ja yhteiskäyttöiset työkalut, maatilojen tarjoama palvelutoiminta, kuten pihanhoitopalvelut ja korjauspalvelutoiminta sekä tila- tai ajoneuvovuokraus.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
Maaseuturahasto 2014-2020 Flat rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Projektissa tapahtuu

"Tavaralainaamon perustaminen kirjastoon" -infotilaisuus järjestetään 27.1.2021 klo 14.00-15.15. Infotilaisuudessa kuullaan ja keskustellaan, miten asukkaiden lahjoittamista tavaroista syntyi tavaralainaamo Asikkalan kirjastoon, sekä miten muut kirjastot voivat ottaa palvelun käyttöönsä. Myös Asikkalan kirjaston henkilökunta on paikalla kertomassa, millaisia kokemuksia heillä on ollut tavaralainaamo-toiminnasta.

Infotilaisuuden aikataulu
13:50 Linjat aukeavat
14:00 Tervetulosanat, Maallemuuttajat 2030
14:05 Tavaralainaamon perustaminen askel askeleelta, Maallemuuttajat 2030
14:35 Asikkalan kunnankirjaston puheenvuoro
14:45 Yleisön kysymyksiä tavaralainaamotoiminnasta.

Ilmoittaudu mukaan linkistä!

 

Yhtä kyytiä! -webinaarissa kuultiin ja keskusteltiin palveluista, joiden avulla yksityishenkilöt voivat lainata autoja ja veneitä keskenään sekä tarjota ja osallistua kimppakyyteihin. Webinaaritallenne on katsottavissa Youtubesta!

Hollolan kuntapyöräkokeilu starttasi kesäkuussa. Pyörät ovat saatavilla veloituksetta Hollolan kirjaston edestä kirjaston aukioloaikoina henkilöllisyystodistusta vastaan. Heinä-elokuun ajan pyöriä sai lainattua myös Kinnarin tilalta, josta voi pyörällä lähteä vaikka Seitsemän kylän kierrokselle!

Kiinnostuitko kuntapyörätoimnnasta? Ota yhteyttä, niin selvitetään, saisiko kuntapyörän lainauksen myös teidän tontille kesäksi 2021!

Hollolan kuntapyörät Kinnarin tilalla

 

Asikkalan kirjaston yhteyteen avattiin kesäkuussa 2020 asukkaiden tavaralainaamo, johon kerättiin keväällä 2020 tavaroita lahjoituksina. Kiitos kaikille lahjoittajille! Tavaralainaamo on kaikkien asukkaiden vapaassa käytössä kirjastokortilla, ja lainaamoon pätee kirjaston lainaussäännöt. Lainaamosta löytyy muun muassa ompelukone, saumuri, akkuporakone, höyrypesuri, kasvikuivuri, teltta, rinkka, trangia ja erilaisia lautapelejä sekä keittiötyövälineitä. Tervetuloa lainaamaan!

Kuva
Asikkalan tavaralainaamo
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on siirtää käytäntöön tietoa ja osaamista palvelu- ja jakamistalouden mukaisista mahdollisuuksista maaseudun palveluntuotannossa ja yhteisöllisissä toimintatavoissa, sekä edistää tähän liittyvää yhteistyötä, vähähiilistä toimintatapaa ja liiketoimintamahdollisuuksia Päijät-Hämeen maakunnassa.

Hankkeen tavoitteena on aloittaa kolme asukas- tai yrittäjälähtöistä jakamis- ja palvelutalouden kokeilua Asikkalassa ja Hollolassa, jotka parhaassa tapauksessa jäisivät elämään hankkeen loputtua.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeessa tuotetun tiedon ansiosta jakamis- ja palvelutalous lisääntyy Päijät-Hämeen maaseudulla ja tietoa maaseudun jakamis- ja palvelutalouden mahdollisuuksista ja hyvistä käytänteistä on paremmin saatavilla koko Suomessa.
Projektipäällikkö
Kaisa Tuominen
TKI-asiantuntija
kaisa [dot] tuominenatlab [dot] fi
Sijainti