Maallemuuttajat 2030

Kuva
hankkeen_banneri
Maallemuuttajat 2030 –hanke keräsi yhteen maaseudun jakamis- ja palvelutalouden hyviä käytäntöjä, toteutti kokeiluja uusista maaseudun jakamis- ja palvelutalouden toimintamalleista Päijät-Hämeessä sekä selvitti toimintamallien liiketoimintapotentiaalia sekä ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksia. Jakamistalous on toimintaa, jossa käytetään tavaroita, tiloja ja palveluita niiden omistamisen sijaan.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
Maaseuturahasto 2014-2020 Flat rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Projektissa tapahtuu

Hanke on päättynyt joulukuussa 2021. Hankkeen päättyessä julkaistiin "Kokemuksia jakamistalouden edistämisestä Päijät-Hämeen maaseudulla" -loppujulkaisu, jossa kerrotaan hankkeessa aloitetuista palvelukokeiluista ja niiden ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksista. Omat artikkelinsa julkaisussa saa myös palveluiden muotoilu ja liiketoimintapotentiaali.

Hankeaikana aloitettiin kolme palvelukokeilua Päijät-Hämeen maaseudulla:

Tapahtumakärry on peräkärry, jonka avulla tapahtumajärjestäjät voivat vuokrata yleisimmät tapahtuman järjestämiseen liittyvät tavarat - helposti yhdestä paikasta, ja halutessa tapahtumapaikalle toimitettuna. Kärry sisältää mm. äänentoistolaitteet, teltan ja grillin.

Kärry on vuokrattavissa yhdistyksille, yrityksille ja yksityishenkilöille esimerkiksi kylätapahtumiin tai syntymäpäiväjuhliin. Kärryä ylläpitävät Asikkalan ja Hollolan 4H-yhdistykset. Kärryyn voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.tapahtumakarry.4h.fi

Kuva
Tapahtumakärry

Tapahtumakärrystä on kuvattu myös video, jolla pääset kurkistamaan kärryn sisään!

 

Hollolan kuntapyöristä on julkaistu video, jossa kerrotaan miten kuntapyörätoiminta on käynnistetty, katso video alta! Kuntapyöräkokeilu jatkuu taas kesällä 2021 - tällä kertaa uusien lainauspisteiden kanssa. Kiinnostuitko kuntapyörätoiminnasta? Ota yhteyttä, niin selvitetään, saisiko kuntapyörän lainauksen myös teidän tontille kesäksi 2021!

 

Asikkalan kirjaston yhteyteen avattiin kesäkuussa 2020 asukkaiden tavaralainaamo, johon kerättiin keväällä 2020 tavaroita lahjoituksina. Kiitos kaikille lahjoittajille! Tavaralainaamo on kaikkien asukkaiden vapaassa käytössä kirjastokortilla, ja lainaamoon pätee kirjaston lainaussäännöt. Lainaamosta löytyy muun muassa ompelukone, saumuri, akkuporakone, höyrypesuri, kasvikuivuri, teltta, rinkka, trangia ja erilaisia lautapelejä sekä keittiötyövälineitä. Tervetuloa lainaamaan!

Kuva
Asikkalan tavaralainaamo

Myös tavaralainaamosta on kuvattu video, jossa esitellään, miten tavaralainaamo syntyi:

 

Unelmien etätyötila maalla -työpajoissa keskityttiin maaseudun etätyötilojen palvelumuotoiluun. Palvelumuotoilun asiantuntija luennoi palvelumuotolusta, asiakaskokemuksesta sekä asiakaspersoonista. Puolen tunnin luennon voit katsoa youtubesta!

Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena oli siirtää käytäntöön tietoa ja osaamista palvelu- ja jakamistalouden mukaisista mahdollisuuksista maaseudun palveluntuotannossa ja yhteisöllisissä toimintatavoissa, sekä edistää tähän liittyvää yhteistyötä, vähähiilistä toimintatapaa ja liiketoimintamahdollisuuksia Päijät-Hämeen maakunnassa.



Hankkeen tavoitteena oli aloittaa kolme jakamis- ja palvelutalouden kokeilua Asikkalassa ja Hollolassa. Kaikki hankkeessa aloitetut palvelukokeilut ovat jatkamassa toimintaansa hankkeen päätyttyä.
Tavoitteiden toteutuminen
Hanke saavutti lähes kaikki tavoitteensa. Numeeristen mittareiden (julkaisut, työpajat, infotilaisuudet) valossa hanke saavutti tavoitteensa hyvin.



Hanke sai hyvää palautetta työpajoihin osallistuneilta. Myös hankkeen pilot-kokeilujn toteuttajat olivat tyytyväisiä hankkeen toimintaan.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen syksyllä 2019 järjestämien AirBnB-työpajojen myötä majoituskohteet Asikkalan ja Hollolan maaseudulla nousivat 10 kohteella. AirBnB-kohteet ovat tämän jälkeenkin lisääntyneet, mutta näitä ei välttämättä voida katsoa hankkeen vaikutuksiksi.



Hankkeessa aloitetut palvelukokeilut tulevat jatkumaan varmasti tavaralainaamon ja tapahtumakärryn osalta. Myös kuntapyörien osalta jatko vaikuttaa hyvin todennäköiseltä.



Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut toimintamallien skaalautuvuus. Hankkeessa aloitettuja, vastaavia toimintamalleja on aloitettu muissa kunnissa tai kiinnostusta niiden aloittamiseen löytyy. Rääkkylän kirjastossa on aloitettu tavaralainaamo-toimintaa hankkeen esimerkin mukaisesti. Sysmän ja Orimattilan kirjastot ovat kiinnostuneet toimintamallin aloittamisesta, mutteivät toistaiseksi ole aloittaneet toimintaa mm. tilanpuutteen vuoksi.



Tavaralainaamo-pilot-kokeilulla on ollut positiivisia sosiaalisia vaikutuksia. Asukkaat kokevat tavaralainaamon hyödylliseksi yksilön ja yhtiesön kannalta, jonka lisäksi tavaralainaamo on lsännyt käyttäjien yleistä kiinnsotusta siirtyä tavaroiden ostamsiesta tavaroiden lainaamiseen. Voidaan olettaa, että myös kuntapyöräkokeilulla ja tapah-tumakärrypalvelulla on ollut positiivisia sosiaalisia vaikutuksia toiminnan perustuessa tavaralainaamon tapaan jakamistalouteen.



Hollolan kunnan tahtotila on jatkaa kuntapyörätoimintaa myös tulevina kesinä. Toimintaa on ollut tarkoitus muuttaa yrittäjävetoisemmaksi hankkeen loppuessa. Alueen matkailualan yrittäjien tapaamista ei muuttuneen koronatilanteen vuoksi voitu järjestää ennen hankkeen loppumista, mutta tilaisuus järjestetään vuoden 2022 alkupuolella ja hankehenkilökuntaa on osallistumassa tapaamiseen.



Tapahtumakärry-palvelu oli hankkeen aikana käynnissä vain noin 5 kuukautta. Palvelu kuitenkin todettiin toimivaksi ja Hollolan ja Asikkalan 4H-yhdistykset aikovat jatkaa toimintaa. Tapahtumakärry-palvelua esiteltiin valtakunnallisesti 4H-yhdistyksille heidän kuukausikokouksessaan. Muista 4H-yhdistyksistä löytyi kiinnostusta aloittaa vastaavaa palvelua.
Kestävän kehityksen tavoitteet

Maaseutuparlamentti -esitysmateriaalit

Projektipäällikkö
Kaisa Tuominen
TKI-asiantuntija
kaisa [dot] tuominenatlab [dot] fi

Uutiset aiheesta

Sijainti