Julkaisut ja blogit

Julkaisutoiminnan avulla tehdään näkyväksi LAB-ammattikorkeakoulun kehittämistyötä ja LABin vahvuusalueita. LAB on sitoutunut kaikessa julkaisutoiminnassaan open access -periaatteisiin.

LAB Open

LAB Open on LAB-ammattikorkeakoulun open access -julkaisualusta, jolla julkaistaan LABin henkilökunnan, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden artikkeleita. Alustalla julkaistaan kahta jatkuvasti päivittyvää lehteä, joissa julkaistaan artikkeleita suomeksi ja englanniksi.

LAB Focus -blogit                         

LABin blogeissa julkaistaan tekstejä kunkin vahvuusalan TKI-toiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.

Julkaisusarja

LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarjan tavoitteena on julkaista ammatillisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta merkittäviä tutkimuksia, raportteja, opinnäytetöitä ja oppimateriaalia sekä tehdä tunnetuksi alueellista osaamista.

Julkaisusarjan osat ovat vapaasti luettavissa verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja julkaisutoiminnasta

LABin julkaisutoiminnasta voi lukea tarkemmin Julkaisijan oppaasta. Lisäksi oppaaseen on koottu neuvoja, ohjeita ja vinkkejä liittyen mm. avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallennukseen ja julkaisujen arviointiin.

Kaikissa julkaisutoimintaan liittyvissä asioissa lisätietoja saa osoitteesta julkaisutatlab [dot] fi (julkaisut[at]lab[dot]fi).

Uusimmat artikkelit

LAB Open

Use of NIR technologies in agro-biomass quality monitoring

Development of new digital technologies for quality verification could promote utilisation of field biomasses in bioeconomy. In BioCarbonValue project, LAB conducted a weathering test in laboratory to monitor the possible decay in straw quality during storage by using Near Infrared Spectroscopy (NIR) and by analysing microbiological and chemical properties. This article introduces NIR as a possible solution for quality monitoring and describes how storing conditions may impact to the straw quality. Lähde

NIR-pohjaisen käsiskannerin suunnittelu ja pilotointi

Tässä artikkelissa kuvataan Near Infrared -teknologiaan (NIR) perustuvan käsiskannerin suunnittelua ja pilotointia. Tavoitteena on rakentaa järjestelmä, jonka avulla voidaan mitata materiaalinäytteiden spektrejä lähi-infrapuna-alueella ja hyödyntää niitä materiaalintunnistuksessa. Artikkeli keskittyy käsiskannerilaitteen suunnitteluratkaisuihin, järjestelmäarkkitehtuuriin ja keskeisten toimintojen pilotointiin. Lähde

Työantajabrändi kertoo, miten erottautua osaajakilpailussa

Ravintola-alan houkuttelevuus on laskenut viime vuosina, mikä on aiheuttanut alalle osaajapulaa. Työantajabrändi on noussut keskeiseksi keinoksi erottautua ja houkutella alalle sitoutuneita ammattilaisia. Kun työelämän odotukset muuttuvat ja nuoret etsivät työn merkityksellisyyttä, vakaata arkea ja arvojensa mukaista työyhteisöä, työnantajabrändin rooli korostuu entisestään. Lähde

LAB Focus

Luontolähtöiset palvelut kiinnostavat lapsiperheitä

Bussin täydeltä lahtelaisia lapsiperheitä osallistui toukokuussa luontoaktiviteettipäivään Vierumäellä. Mukaan toivottiin perheitä, jotka kaipaavat ideoita yhteiseen, liikunnalliseen vapaa-ajanviettoon ja haluavat kokeilla lähiluonnossa liikkumista yhdessä ja ohjatusti. Vierumäen retki oli yksi EAKR-rahoitteisen Liiketoimintaa lähiluonnosta -hankkeen osallistavista kehittämistyöpajoista, joissa kartoitetaan paikallisten asukkaiden ja kansainvälisten vieraiden näkemyksiä luontolähtöisistä tuotteista ja palveluista. Lapsiperheet pääsivät kokeilemaan melomista, maastopyöräilyä Bike Flow -radalla, […] The post Luontolähtöiset palvelut kiinnostavat lapsiperheitä appeared first on LAB Focus.

Eteläkarjalaiset tarinat avaavat mahdollisuuksia matkailuyrittäjille

Kun Etelä-Karjalan nuotion äärellä alkaa tarinankerronta, ei kyse ole vain muistoista. Julkaisun Tarinoita nuotioilta: Etelä-Karjalan eräperintö ennen ja nyt tarinat ovat täynnä viitteitä kansanperinteeseen, uskomuksiin ja paikalliseen folkloreen – siihen hiljaiseen tietoon, joka ei näy matkailuesitteissä, mutta elää vahvana alueen identiteetissä (Tuomi 2025). Julkaisuun on kerätty yli kahdenkymmenen paikallisen henkilön kertomuksia kalastusreissuista, metsäretkistä, sienimetsistä ja […] The post Eteläkarjalaiset tarinat avaavat mahdollisuuksia matkailuyrittäjille appeared first on LAB Focus.

Kuinka taittaa työmatka kestävästi kauempaakin?

Arjen työ- ja asiointimatkat yhdistyvät eripituisiksi kokonaisuuksiksi. Koska käytössämme on rajallinen määrä kulkumuotoja, emme voi aina liikkua juuri haluamallamme tavalla, mutta silti työmatkaliikkuminen on verrattain yhdenmuotoista – suuri osa työmatkoista tehdään yhä autolla. Suomalaisen työmatka on mediaanipituudeltaan 9,0 km pitkä, joten monille aktiivisempiakin vaihtoehtoja olisi olemassa. Aktiivisin kulkumuodoin eli kävellen, pyöräillen tai muutoin omin voimin […] The post Kuinka taittaa työmatka kestävästi kauempaakin? appeared first on LAB Focus.

Uusimmat julkaisut

fi=Julkaisut|sv=Publikationer|en=Publications|

Kestävää työmatkaliikkumista Lahdessa: tilannekuva, kehittäminen työpaikoilla ja viestintä vaikuttavuuden tukena

Kestävää työmatkaliikkumista Lahdessa: tilannekuva, kehittäminen työpaikoilla ja viestintä vaikuttavuuden tukena Sallinen, Niina; Tuomisto, Tiia; Leka, Kaisa; Mirola, Tuuli Kestävää työmatkaliikkumista on edistetty Lahdessa Sycla-pilottihankkeessa, jossa on selvitetty ja analysoitu työmatkaliikkumisen nykytilaa, kehitetty työmatkaliikkumisen edellytyksiä lahtelaisissa pilottityöpaikoissa ja koottu tietoa kehittämistoimien vaikutuksista. Julkaisu kokoaa kartoitetun tiedon yksiin kansiin. Julkaisu on jaettu kolmeen temaattisesti itsenäiseen osaan: Ensimmäinen osa luo tilannekuvan työmatkaliikkumisesta lahtelaisissa pilottityöpaikoissa. Osio sisältää kulkutapakohtaiset työmatkaliikkujien profiilit ja yleiskuvan pilottityöpaikkojen kestävän työmatkaliikkumisen edistämisen edellytyksistä kartoitusajankohtana 2023-2024. Toinen osa koostuu pilottiorganisaatiokohtaisista kehittämisen edellytysten tilannekuvista, pilottityöpaikoille annetuista kestävän työmatkaliikkumisen kehittämissuosituksista ja heidän valitsemistaan kestävän työmatkaliikkumisen kokeiluista. Kokeilluista kehittämistoimenpiteistä tehtiin hankkeessa Do no significant harm (DNSH) -analyysi. Toinen osa esittelee analyysissä käytetyt periaatteet ja esimerkkianalyysin yhdestä kehittämistoimenpiteestä. Osio tarkastelee myös sitä, miten paljon kehittämistoimenpiteitä työpaikoilla hyödynnettiin ja millainen vaikutus toimenpiteillä oli työmatkaliikkumiseen. Kolmas osa esittelee viestinnän merkitystä kestävän työmatkaliikkumisen edistämisessä ja pilottityöpaikoilla kokeiltujan kestävän liikkumisen viestinnällisiä edistämistoimenpiteitä. Tähän osioon on koostettu tietoa, miksi työmatkaliikkumisesta kannattaa viestiä, sekä esitellään organisaatioissa tehtyjä tapahtumia ja kampanjoita. Julkaisu on suunnattu ensisijaisesti työnantajille, jotka suunnittelevat kestävän työmatkaliikkumisen kehittämistoimenpiteiden toteuttamista omassa työpaikassaan, sekä muille kestävän työmatkaliikkumisen hankkeille, joissa toteutetaan kestävän työmatkaliikkumisen interventioita. Julkaisu tarjoaa myös tietoa lahtelaisten työmatkaliikkumisesta kaikille työmatkaliikkumisen nykytilasta kiinnostuneille.

Näkökulmia sairaanhoitajakoulutukseen 2020-luvulla

Näkökulmia sairaanhoitajakoulutukseen 2020-luvulla Liljeström, Virpi Tämä juhlakirja kokoaa yhteen LABin opettajien näkemyksiä ja kokemuksia sairaanhoitajakoulutuksen kehityksestä ja tulevaisuudesta. Julkaisun artikkelit on aiemmin julkaistu LAB-ammattikorkeakoulun LAB Pro ja LAB RDI Journal -verkkolehdissä vuosina 2023–2025.

MUrCS Proceedings 2024

MUrCS Proceedings 2024 Aarrevaara, E.; Maksheeva, A. Continuing with our efforts to transfer knowledge to practitioners, we at the MUrCS Project are pleased to present the fifth volume of the Student Thesis Projects to highlight student research on the sustainable management of urban climate. These works exemplify the MUrCS ethos of three-pronged learning (Science of climate change, addressed within the Urban Planning sphere and cognisant of Management challenges to climate mitigation and adaptation). Together, these efforts showcase the possibility of creating a ‘new professional’ able to understand, plan and lead urban actions needed to tackle urban climate change in our time of transformation which needs interdisciplinary approaches and integration of stakeholder activities. A key goal of the MUrCS project is to exchange research-based knowledge among all stakeholders of the cities that we are based in. The present volume serves as a key part in this and we hope it is of interest to urban practitioners and policy makers to enhance urban environmental quality in the face of local and global climate change