Julkaisut ja blogit

Julkaisutoiminnan avulla tehdään näkyväksi LAB-ammattikorkeakoulun kehittämistyötä ja LABin vahvuusalueita. LAB on sitoutunut kaikessa julkaisutoiminnassaan open access -periaatteisiin.

LAB Open

LAB Open on LAB-ammattikorkeakoulun open access -julkaisualusta, jolla julkaistaan LABin henkilökunnan, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden artikkeleita. Alustalla julkaistaan kahta jatkuvasti päivittyvää lehteä, joissa julkaistaan artikkeleita suomeksi ja englanniksi.

LAB Focus -blogit                         

LABin blogeissa julkaistaan tekstejä kunkin vahvuusalan TKI-toiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.

Julkaisusarja

LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarjan tavoitteena on julkaista ammatillisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta merkittäviä tutkimuksia, raportteja, opinnäytetöitä ja oppimateriaalia sekä tehdä tunnetuksi alueellista osaamista.

Julkaisusarjan osat ovat vapaasti luettavissa verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja julkaisutoiminnasta

LABin julkaisutoiminnasta voi lukea tarkemmin Julkaisijan oppaasta. Lisäksi oppaaseen on koottu neuvoja, ohjeita ja vinkkejä liittyen mm. avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallennukseen ja julkaisujen arviointiin.

Kaikissa julkaisutoimintaan liittyvissä asioissa lisätietoja saa osoitteesta julkaisutatlab [dot] fi (julkaisut[at]lab[dot]fi).

Uusimmat artikkelit

LAB Open

Saila-hankkeen laillistamisväylän opiskelijoiden lääkehoidon osaaminen

LAB-ammattikorkeakoulussa alkoi syksyllä 2024 SAILA-hankkeen sairaanhoitajan laillistamisväylän opinnot, ja opintonsa aloitti 16 opiskelijaa Lappeenrannan ja Lahden kampuksilla. Hankkeen opiskelijat ovat aiemmin suorittaneet sairaanhoitajan tutkinnon omassa kotimaassaan, ja heillä kaikilla on pitkä kokemus sairaanhoitajan työstä eri erikoisaloilta. Suurin osa heistä on lisäksi suorittanut Suomessa lähihoitajatutkinnon. EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajakoulutusten sisällöt ja tasot voivat vaihdella. Sisällöllisesti ne kuitenkin keskittyvät samoihin aiheisiin, kuten hoitotyön perusteisiin ja lääketieteen eri erikoisalueiden opintoihin. Lähde

Naiset energia- ja rakennusalalla: kehittämistoimilla kohti tasa-arvoisempaa työelämää

Rakennus- ja energia-alat kärsivät osaajapulasta, ja sukupuolten välisen tasapainon parantaminen on yksi ratkaisu tähän ongelmaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan, millaisia tavoitteita energia- ja rakennusalojen etujärjestöillä sekä LABin ja Metropolian yhteisellä ESR+-hankkeella on naisten osuuden lisäämiseksi miesvaltaisilla toimialoilla. Lähde

Kohti sukupuolisensitiivistä sovelluskehitystä ADHD:n hoidossa

ADHD on naisilla edelleen alidiagnosoitu ja useille naisille ADHD diagnosoidaan vasta aikuisuudessa. Hoitamattomana ADHD voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten mielenterveyden häiriöitä, riippuvuuksia, oppimisvaikeuksia sekä arjen hallinnan haasteita. Naisten ADHD:n hoitoon liittyy erityispiirteitä, kuten hormonaaliset vaihtelut elämänkaaren eri vaiheissa. ADHD-mobiilisovelluksien suunnittelussa tulisi panostaa aiempaa enemmän käyttäjälähtöisyyteen ja sukupuolisensitiivisyyteen huomioimalla käyttäjien erityispiirteet. Lähde

LAB Focus

Etelä-Karjalassa luotetaan, että Suomessa on hyvä elää ja yrittää

Keltamusta kevät on tuskin jäänyt huomaamatta keneltäkään Etelä-Karjalassa, vaikkei jääkiekkoa seuraisi lainkaan. Kotijoukkueen Saipan menestys on liimannut eteläkarjalaisia yhteen tänä keväänä voimakkaammin kuin osattiin edes kuvitella. Ja onhan maakuntaan satanut valtavan hienoja uutisia myös kasvuyritysrintamalta Saipan menestyksen rinnalle. (Väyrynen 2025.) Danfos Editron on ilmoittanut laajennuksestaan Lappeenrannassa, ja kaupunki on tiedottanut rakentavansa yhtiölle uudet modernit tilat […] The post Etelä-Karjalassa luotetaan, että Suomessa on hyvä elää ja yrittää appeared first on LAB Focus.

Konkreettisia toimia päijäthämäläisten perheyritysten kasvun tukemiseksi

Perheyritysten liiton ja tilastokeskuksen vuonna 2017 julkaiseman selvityksen mukaan lähes neljä viidestä päijäthämäläisestä yrityksestä on perheyrityksiä, ja niiden rooli alueen taloudessa on merkittävä (Salmivaara 2017). PEILI-hanke on lähtenyt yritystarpeesta ja sen tavoite on tukea näiden päijäthämäläisten perheyritysten kasvua ja kilpailukykyä vertaisverkostotoiminnan ja asiantuntijoiden tuen avulla. Perheyritysten liiton määritelmän mukaan perheyritys on yritys, jossa äänivaltaenemmistö on […] The post Konkreettisia toimia päijäthämäläisten perheyritysten kasvun tukemiseksi appeared first on LAB Focus.

Yhteistyö nousi avainasemaan LAB Woodin lanseerauksessa Lahdessa

LAB Woodin lanseeraustilaisuus järjestettiin Lahdessa huhtikuussa 2025. LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan ja puurakentamisen osaamisen yhdistävä LAB Wood on käynnistynyt alkuvuodesta 2025, ja sen tarkoituksena on vahvistaa ja tuoda esiin Päijät-Hämeen puualan merkittävää osaamiskeskittymää. Tilaisuuteen osallistui monipuolinen joukko puualan ammattilaisia yrityksistä, yhdistyksistä ja korkeakouluista. Vilkasta keskustelua käytiin muun muassa LAB Woodin tavoitteista, alan vetovoimasta ja tietomallinnuksen viimeisimmistä päivityksistä. […] The post Yhteistyö nousi avainasemaan LAB Woodin lanseerauksessa Lahdessa appeared first on LAB Focus.

Uusimmat julkaisut

fi=Julkaisut|sv=Publikationer|en=Publications|

Tarinoita nuotioilta : Etelä-Karjalan eräperintö ennen ja nyt

Tarinoita nuotioilta : Etelä-Karjalan eräperintö ennen ja nyt Tuomi, Ilona Etelä-Karjalan eräperintö ennen ja nyt -tarinapankkiin on koottu eteläkarjalaisia erätarinoita. Niissä näkyvät ja kuuluvat Etelä-Karjalan alueen erityispiirteet kuten Suomen suurimman järven, Saimaan, ja Venäjän rajan läheisyys. Tarinapankki on osa Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hanketta, jonka avulla nostetaan esiin eteläkarjalaisia luontokulttuurikohteita, lisätään niiden tunnettuutta ja vahvistetaan niihin liittyvän liiketoiminnan elinvoimaisuutta. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu, Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö ja Suomen Erämuseosäätiö.

Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa

Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa Maijanen, Emmi Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa -artikkelikokoelma kokoaa yhteen oppeja ja oivalluksia kaksivuotisesta Hämeen ELY-keskuksen ESR+-rahoituksella rahoittamasta Luotain – ennakointi Etelä-Karjalassa -hankkeesta. Hankkeen päätoteuttajana toimi LAB-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Etelä-Karjalan liitto ja Saimaan ammattiopisto Sampo. Julkaisu on tarkoitettu erityisesti Etelä-Karjalassa toimivien kehittäjä- ja koulutusorganisaatioiden työntekijöille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään vaikuttavan ennakointitoiminnan edellytyksistä. Artikkeleissa käsitellään niin ennakointitiedon luonnetta, tulevaisuusvaltaa ja päätöksentekoa, kuin tulevaisuuden osaamistarpeitakin. Ennakointi on monitahoinen kokonaisuus, jonka onnistuminen vaatii osaamista ja tekoja niin yksilöiltä, organisaatioilta kuin alueellisilta systeemeiltä. Artikkelikokoelma ja Luotain-hankkeen työ luovat pohjaa entistä vahvemmalle alueelliselle ennakointitoiminnalle.

UX/UI-TYÖKIRJA 30 menetelmää valmiina palvelukseen

UX/UI-TYÖKIRJA 30 menetelmää valmiina palvelukseen Heikkilä, Harri Tämä työkirja esittelee digitaalisen tuotekehityksen keskeisiä menetelmiä käyttökokemuksen ja käyttöliittymien suunnittelun (UX/UI-design) näkökulmaa painottaen. Tällainen suomenkieli-en opas on puuttunut digitaalisten ratkaisujen suunnittelijalta. Pyrin korjaamaan puutetta tuomalla yhteen valikoiman työkaluja ja havainnollistamalla niiden käyttöä tehtävien avulla. Ensisijaisena kohderyhmänä on muotoilija, joka haluaa päivittää digitaalista suunnitteluosaamistaan. Mutta työkirja sopii myös kaikille digitaalisten ratkaisujen kehittämisestä kiinnostuneille – oli kyseessä sitten yritys, muu organisaatio tai alan opiskelija. Lähtökohtana on korostaa kehitystyössä tutkimustiedon eroa ja voimaa arkikokemukseen verrattuna. Välineenä ovat monimenetelmällisyys ja käyttäjätiedon hyödyntäminen. Päämääränä on auttaa löytämään UX/UI-suunnitteluun uusia työkaluja, joita hyödyntämällä saadaan maailmaan parempia digitaalisia ratkaisuja. Olen sijoittanut esiteltävät menetelmät esimerkinomaisesti tuplatimanttimalliin. Tuplatimantti on muotoiluajattelussa klassinen tapa jäsentää luovaa ongelmanratkaisua.