Julkaisut ja blogit

Julkaisutoiminnan avulla tehdään näkyväksi LAB-ammattikorkeakoulun kehittämistyötä ja LABin vahvuusalueita. LAB on sitoutunut kaikessa julkaisutoiminnassaan open access -periaatteisiin.

LAB Open

LAB Open on LAB-ammattikorkeakoulun open access -julkaisualusta, jolla julkaistaan LABin henkilökunnan, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden artikkeleita. Alustalla julkaistaan kahta jatkuvasti päivittyvää lehteä, joissa julkaistaan artikkeleita suomeksi ja englanniksi.

LAB Focus -blogit                         

LABin blogeissa julkaistaan tekstejä kunkin vahvuusalan TKI-toiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.

Julkaisusarja

LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarjan tavoitteena on julkaista ammatillisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta merkittäviä tutkimuksia, raportteja, opinnäytetöitä ja oppimateriaalia sekä tehdä tunnetuksi alueellista osaamista.

Julkaisusarjan osat ovat vapaasti luettavissa verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja julkaisutoiminnasta

LABin julkaisutoiminnasta voi lukea tarkemmin Julkaisijan oppaasta. Lisäksi oppaaseen on koottu neuvoja, ohjeita ja vinkkejä liittyen mm. avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallennukseen ja julkaisujen arviointiin.

Kaikissa julkaisutoimintaan liittyvissä asioissa lisätietoja saa osoitteesta julkaisutatlab [dot] fi (julkaisut[at]lab[dot]fi).

Uusimmat artikkelit

LAB Open

Monialaista täydennyskoulutusta rakentamassa: Taide yhdyskuntasuunnittelussa

Monialaisen koulutuksen kehittämisen ja järjestämisen taustalla on usein joku työelämässä tunnistettu haaste, jota sillä pyritään ratkaisemaan. Tämä artikkeli käsittelee Julkinen taide yhdyskuntasuunnittelussa -täydennyskoulutuksen kehittämistä. Koulutuksen tavoitteena on syventää moniammatillista suunnitteluosaamista ja vuorovaikutusta tilanteessa, jossa taide on osana julkista tilaa. Koulutus on kohdennettu yhdyskuntasuunnittelun ja visuaalisen taiteen ammattilaisille. Lähde

Palveluattribuutit kilpailukyvyn avaintekijänä

Palveluiden ominaisuuksien eli attribuuttien arviointi on noussut keskeiseksi menetelmäksi palvelukehityksessä. Oikeiden attribuuttien tunnistaminen ja priorisointi auttaa yrityksiä parantamaan palveluidensa laatua ja asiakastyytyväisyyttä kohdennetusti. Tässä artikkelissa tarkastellaan palveluattribuuttien arviointiin käytettyjä menetelmiä ja niiden hyödyntämistä liiketoiminnan kehittämisessä. Lähde

ChatGPT peilinä itsetuntemuksessa

Artikkelissa kuvataan kumppanuutta ja keskustelua tekoälyn kanssa itsetuntemuksen alueella toimiessa. Teksti kutsuu avoimeen keskusteluun siitä, miten mahdollisuutemme jutella tekoälyn kanssa voi muuttaa ammatillisen itsetuntemuksen oppimista ja opettamista tulevaisuudessa. Lähde

LAB Focus

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat vaikuttavat vanhempien jaksamiseen

Lapset ja nuoret kokevat erilaisia mielenterveyteen liittyviä haasteita. Monet heistä kamppailevat ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden kanssa. Ne ovatkin yleisimpiä mielenterveyden haasteita tässä ikäryhmässä. Jopa 20 % lapsista ja 20–25 % nuorista, eli 12–22-vuotiaista, kärsii mielenterveyshäiriöistä (Lastenklinikoiden Kummit ry 2024; THL 2025). Masentuneisuus voi näkyä surumielisyytenä ja toivottomuutena. Ahdistus voi ilmetä liiallisena huolena tai paniikkioireina (Nuorten Helsinki […] The post Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat vaikuttavat vanhempien jaksamiseen appeared first on LAB Focus.

Digitaalisista työkaluista tukea elintarvikealan pk-yritysten vastuullisuusraportoinnin kehittämiseen

Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeessa kartoitettiin elintarvikealan pk-yritysten tarpeita digitaalisten työkalujen hyödyntämiseen. Yhtenä aiheena nousi esiin vastuullisuusraportointi, jonka kehittämiseen lisää painetta muun muassa Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelmaan Green Dealiin kuuluva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), eli yritysten kestävyysraportointidirektiivi. CSRD velvoittaa laajenevaa yritysjoukkoa raportoimaan kestävyyteen liittyvästä toiminnasta. Linkki Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen nettisivuille. Ensimmäisessä vaiheessa raportointivelvollisuus koskee tilikaudesta […] The post Digitaalisista työkaluista tukea elintarvikealan pk-yritysten vastuullisuusraportoinnin kehittämiseen appeared first on LAB Focus.

Julkinen rahoitus tapahtumien mahdollistajana – vai uhkana kestävyydelle?

Tapahtumien julkinen tukeminen on vakiintunut osa aluekehityspolitiikkaa, mutta kuinka pitkälle julkinen sektori voi – tai sen tulisi – kantaa vastuuta tapahtumien elinvoimasta? Etelä-Karjalan tapahtumaklusteri -hanke (LAB 2025) tarjoaa otollisen kontekstin pohtia, minkälainen rooli julkisella rahoituksella on kestävän tapahtumatuotannon rakentamisessa. Tapahtumat osana aluekehitystä Kulttuuri- ja matkailutapahtumat nähdään yhä useammin strategisina investointeina, joilla voidaan vahvistaa alueen elinvoimaa, […] The post Julkinen rahoitus tapahtumien mahdollistajana – vai uhkana kestävyydelle? appeared first on LAB Focus.

Uusimmat julkaisut

fi=Julkaisut|sv=Publikationer|en=Publications|

Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa

Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa Maijanen, Emmi Katse huomiseen - Ennakointia ja elinvoimaa Etelä-Karjalassa -artikkelikokoelma kokoaa yhteen oppeja ja oivalluksia kaksivuotisesta Hämeen ELY-keskuksen ESR+-rahoituksella rahoittamasta Luotain – ennakointi Etelä-Karjalassa -hankkeesta. Hankkeen päätoteuttajana toimi LAB-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Etelä-Karjalan liitto ja Saimaan ammattiopisto Sampo. Julkaisu on tarkoitettu erityisesti Etelä-Karjalassa toimivien kehittäjä- ja koulutusorganisaatioiden työntekijöille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään vaikuttavan ennakointitoiminnan edellytyksistä. Artikkeleissa käsitellään niin ennakointitiedon luonnetta, tulevaisuusvaltaa ja päätöksentekoa, kuin tulevaisuuden osaamistarpeitakin. Ennakointi on monitahoinen kokonaisuus, jonka onnistuminen vaatii osaamista ja tekoja niin yksilöiltä, organisaatioilta kuin alueellisilta systeemeiltä. Artikkelikokoelma ja Luotain-hankkeen työ luovat pohjaa entistä vahvemmalle alueelliselle ennakointitoiminnalle.

UX/UI-TYÖKIRJA 30 menetelmää valmiina palvelukseen

UX/UI-TYÖKIRJA 30 menetelmää valmiina palvelukseen Heikkilä, Harri Tämä työkirja esittelee digitaalisen tuotekehityksen keskeisiä menetelmiä käyttökokemuksen ja käyttöliittymien suunnittelun (UX/UI-design) näkökulmaa painottaen. Tällainen suomenkieli-en opas on puuttunut digitaalisten ratkaisujen suunnittelijalta. Pyrin korjaamaan puutetta tuomalla yhteen valikoiman työkaluja ja havainnollistamalla niiden käyttöä tehtävien avulla. Ensisijaisena kohderyhmänä on muotoilija, joka haluaa päivittää digitaalista suunnitteluosaamistaan. Mutta työkirja sopii myös kaikille digitaalisten ratkaisujen kehittämisestä kiinnostuneille – oli kyseessä sitten yritys, muu organisaatio tai alan opiskelija. Lähtökohtana on korostaa kehitystyössä tutkimustiedon eroa ja voimaa arkikokemukseen verrattuna. Välineenä ovat monimenetelmällisyys ja käyttäjätiedon hyödyntäminen. Päämääränä on auttaa löytämään UX/UI-suunnitteluun uusia työkaluja, joita hyödyntämällä saadaan maailmaan parempia digitaalisia ratkaisuja. Olen sijoittanut esiteltävät menetelmät esimerkinomaisesti tuplatimanttimalliin. Tuplatimantti on muotoiluajattelussa klassinen tapa jäsentää luovaa ongelmanratkaisua.

Näkökulmia ja ideoita esteettömyyteen - Esteettömät ja älykkäät asumisen ratkaisut : ESSI-hankkeen loppujulkaisu

Näkökulmia ja ideoita esteettömyyteen - Esteettömät ja älykkäät asumisen ratkaisut : ESSI-hankkeen loppujulkaisu Leka, Kaisa; Roine, Sini ESSI — esteettömät ja älykkäät asumisen ratkaisut -hankkeen (myöhemmin ESSI) tarkoituksena on ollut tuottaa uusia ideoita ja konkretisoida niitä konsepteiksi Päijät- Hämeen valmistavan teollisuuden käyttöön. Yritykset, loppukäyttäjät ja opiskelijat ovat yhdessä hanketiimin kanssa tehneet mahdolliseksi luoda uusia ratkaisuja esteettömään arkeen. Tämä julkaisu esittelee hankkeen matkaa ensimmäisissä työpajoissa tehdyistä löydöksistä luotuihin konsepteihin, joista toivotaan tulevan uusia tuotteita Päijät-Hämeen valmistavalle teollisuudelle.