Julkaisut ja blogit

Julkaisutoiminnan avulla tehdään näkyväksi LAB-ammattikorkeakoulun kehittämistyötä ja LABin vahvuusalueita. LAB on sitoutunut kaikessa julkaisutoiminnassaan open access -periaatteisiin.

LAB Open

LAB Open on LAB-ammattikorkeakoulun open access -julkaisualusta, jolla julkaistaan LABin henkilökunnan, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden artikkeleita. Alustalla julkaistaan kahta jatkuvasti päivittyvää lehteä, joissa julkaistaan artikkeleita suomeksi ja englanniksi.

LAB Focus -blogit                         

LABin blogeissa julkaistaan tekstejä kunkin vahvuusalan TKI-toiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.

Julkaisusarja

LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarjan tavoitteena on julkaista ammatillisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta merkittäviä tutkimuksia, raportteja, opinnäytetöitä ja oppimateriaalia sekä tehdä tunnetuksi alueellista osaamista.

Julkaisusarjan osat ovat vapaasti luettavissa verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja julkaisutoiminnasta

LABin julkaisutoiminnasta voi lukea tarkemmin Julkaisijan oppaasta. Lisäksi oppaaseen on koottu neuvoja, ohjeita ja vinkkejä liittyen mm. avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallennukseen ja julkaisujen arviointiin.

Kaikissa julkaisutoimintaan liittyvissä asioissa lisätietoja saa osoitteesta [email protected].

Uusimmat artikkelit

LAB Open

Saila-hankkeen laillistamisväylän opiskelijoiden kliininen osaaminen

Syksyllä 2024 LAB-ammattikorkeakoulussa käynnistyi SAILA-hankkeen sairaanhoitajan laillistamisväylä, joka on osa valtakunnallista hanketta – mukana on ollut yhteensä 20 ammattikorkeakoulua eri puolilta Suomea. Koulutuksen keskeisenä tavoitteena oli tunnistaa opiskelijoiden aiempi osaaminen ja tukea heidän valmiuksiaan toimia suomalaisessa hoitotyössä ja kulttuurissa. Koulutus sisälsi sekä teoreettista opetusta että käytännön harjoittelua, ja se suunniteltiin vastaamaan kansallisia osaamistarpeita. Lähde

Digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen edellyttää ikäihmisten huomiointia

Digitalisaatio etenee kiihtyvää tahtia, ja yhä useammin sosiaali- ja terveyspalveluita tarjotaan digitaalisesti. Digitaalisten palveluiden kehittämisessä asiakkaan tulisi olla keskiössä, mutta usein iäkkäämmän väestön puutteellisia digitaitoja, näkemyksiä ja tarpeita ei oteta huomioon. Saavutettavuus ja helppokäyttöisyys ovat avainasemassa, kun kehitetään kaikille saavutettavia digipalveluita. Lähde

Kirjaamisosaaminen ja tiedonhallinta sosiaaliohjaajan työssä

Sosiaaliohjaajan työssä asiakastiedon hallinta on kiinteä osa asiakastyön prosessia. Asiakkaan kanssa yhteistyössä tuotettu tieto vaikuttaa palvelujen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Rakenteisesti tuotettu laadukas asiakastieto on myös hyödynnettävissä laajemmin sosiaali- ja terveyspalvelujen vaikuttavuuden kehittämisessä. Lähde

LAB Focus

Nuoren epäspesifin niskakivun itsehoito

Epäspesifi niskakipu on oire, jolle ei ole tarkkaa selittävää tekijää, kun se ei ole syntynyt vamman, poikkeavien rakenteiden tai hermoston oireiden seurauksena (Paraskevopoulos ym. 2023). Epäspesifi niskakipu on yleistä nuorilla. Suomessa 15–17-vuotiailla nuorilla 40 %:lla esiintyy niskakipua viikoittain. Niskakipu on yleisempää tytöillä kuin pojilla. (Helenius & Kivimäki 2023.) Miksi nuoren niska oireilee? Niskakivun fyysisiä riskitekijöitä […] The post Nuoren epäspesifin niskakivun itsehoito appeared first on LAB Focus.

Kahden käden keilailutekniikan vaikutus rasitusvammojen syntyyn

Keilailu lajina sopii kaiken ikäisille aina eläkkeellä olevista vasta kävelemään oppineisiin (Suomen keilailuliitto n.d.). Laajan ikäjakauman vuoksi voidaankin sanoa, että tyylejä on lähes yhtä monta kuin keilaajia. Keilailutekniikat jaetaan kahteen ryhmään: yhden ja kahden käden tekniikkaan. Kahden käden tekniikka alkoi yleistymään 2000- luvun alussa, kun Yhdysvalloissa ammattilaiskiertue PBA:ssa aloitti samaan aikaan kaksi kyseisellä tyylillä keilaavaa […] The post Kahden käden keilailutekniikan vaikutus rasitusvammojen syntyyn appeared first on LAB Focus.

Elämää diabeteksen ja dialyysin kanssa – opas omahoitoon

Diabetes eli kansankielellä sokeritauti on sairaus, jossa verensokeri on liian korkea. Korkea verensokeri voi johtua insuliinin puutteesta, insuliinin heikentyneestä vaikutuksesta tai molemmista. Suomalaisista jo yli puoli miljoonaa sairastaa diabetesta, osa tietämättään. Diabeteksen hoidossa ja omahoidossa pyritään ennen kaikkea mahdollisimman hyvään ja tasapainoiseen elämään. Tavoitteena on välttää diabetekseen liittyvät lisäsairaudet ja niiden aiheuttamat haitat, sillä ne […] The post Elämää diabeteksen ja dialyysin kanssa – opas omahoitoon appeared first on LAB Focus.

Uusimmat julkaisut

fi=Julkaisut|sv=Publikationer|en=Publications|

Kielivirtaa : Satoa Kielikeskuspäiviltä

Kielivirtaa : Satoa Kielikeskuspäiviltä Kamaja, Heli LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisen Kielikeskuksen Kielivirtaa-julkaisu ilmestyy nyt jo neljättä kertaa. Tällä kertaa julkaisu jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisen osan artikkelit ovat satoa Lappeenrannassa toukokuussa 2025 järjestetyiltä Kielikeskuspäiviltä ja valottavat Kielikeskuspäivien teemoja monesta eri suunnasta. Toisessa osassa luodaan katse korkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksen uusiin tapoihin ja tulevaisuuteen sekä historiaan. Kokonaisuudessaan Kielivirtaa-teos tarjoaa tälläkin kertaa mielenkiintoisen, moniulotteisen ja hyödyllisen kattauksen kielten ja viestinnän opetukseen, kehittämiseen ja tutkimukseen korkeakouluissa.

Osaamisen johtamisen nykytila ja kehittämistarpeet : selvitysraportti

Osaamisen johtamisen nykytila ja kehittämistarpeet : selvitysraportti Behm, Minna-Maria; Suikkanen, Anne Tässä selvitysraportissa kootaan ja kuvataan pääosin kotimaisen tiedon pohjalta osaamisen johtamisen ja kehittämisen nykyisiä toimintamalleja, menetelmiä ja työvälineitä. Lisäksi tarkastellaan osaamistarpeiden ennakointia, osaamisen kehittymisen arviointia ja seurantaa sekä tunnistetaan hyviä käytäntöjä, puutteita ja kehittämistarpeita SAKE-kehittämistyön perustaksi. Selvitysraporttiin on valittu erityisesti tietoa ja julkaisuja, jotka hyödyttävät parhaillaan työn alla olevassa kehittämistyössä. Selvitysraportin antia, joka perustuu ajantasaiseen ja tutkittuun tietoon sekä aitoon työelämän tarpeeseen, käytetään SAKE-hankkeen kehittämistoimenpiteissä, kuten työpajoissa ja valmennuksissa sekä toimintamallin ja työvälineiden kehittämisessä. Tietoa hyödynnetään pilottiorganisaatioiden toiminnan, ja valtakunnallisesti osaamisen arvioinnin ja osaamisen johtamisen kehittämisessä.

GEOfood: lähiruokaa Saimaalta

GEOfood: lähiruokaa Saimaalta Moilanen, Jukka; Ikävalko, Mikko; Timonen, Anne; Tiimo, Jenna Saimaa UNESCO Global Geopark on itäisen Suomen aarre, joka tunnetaan puhtaasta järviluonnosta sekä upeista vesistölabyrinteistä, jotka miljoonien vuosien aikana ovat muovautuneet nykyiseen loistoonsa. Alueen henkeäsalpaavat kohteet, ihastuttavat retkeilyreitit ja ainutlaatuiset maisemat kertovat kiehtovaa tarinaa Saimaan synnystä ja sen geologisista vaiheista. Geoparkissa vieraillessa voi kokea luonnon monimuotoisuuden ja sen historiallisen merkityksen aivan uudella tavalla. Julkaisussa sukelletaan Saimaan kiehtoviin maisemiin ja viedään lukijan suomalaisen lähiruoan sekä geologisen perinnön maailmaan. Teos sisältää kokoelman maukkaita GEOfood- reseptejä ja on samalla kunnianosoitus maamme rikkaalle luonnolle ja sen tarjoamille raaka-aineille.Tämä teos ei ole pelkästään kokoelma maukkaita reseptejä, vaan myös kunnianosoitus maamme rikkaalle luonnolle ja sen tarjoamille raaka-aineille. Reseptit juhlistavat luonnon antimia ja kertovat tarinoita siitä, kuinka perinteiset raaka-aineet - metsiemme ja järviemme antimet sekä peltomaat ovat muovanneet ruokaperinteitämme sukupolvien ajan. Kirja johdattaa lukijansa neljän elementin maailmaan: vesi, maa, tuli ja ilma. Näiden elementtien kautta löydät inspiroivia reseptejä, joissa Saimaan alueen parhaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Jokainen elementti tuo esiin erilaisia puolia alueen ruokakulttuurista, ja reseptit on suunniteltu korostamaan näitä ominaisuuksia. Toivomme, että kirja innostaa kokeilemaan uusia makuja sekä luomaan unohtumattomia elämyksiä keittiössä ja luonnossa!