Insinööri | Biomateriaalit ja elintarviketeknologia

Tekniikka
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinööreillä on vahva osaaminen biomateriaalien ja elintarvikkeiden raaka-aineista sekä valmistusprosesseista. Heidän osaamistaan arvostetaan esimerkiksi laadukkaiden elintarvikkeiden kehityksessä.
Type of studies
AMK-tutkinto
Scope and duration
240 opintopistettä
4 vuotta
Language of instruction
Suomi
Locations
Lahti
Modes of teaching
Lähiopinnot
Application periods
Kevään 2. yhteishaku
10.–24.3.2026
Studies start
Elokuu 2026

Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit ovat innovaattoreita ja laadunvarmistajia

Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörien asiantuntijuus perustuu vahvaan osaamiseen biomateriaalien ja elintarvikkeiden raaka-aineista sekä prosesseista, joilla raaka-aineista valmistetaan laadukkaita tuotteita kestävällä tavalla.

Asiantuntemuksensa avulla he pystyvät optimoimaan tuotantoketjuja ja soveltamaan kiertotalouden periaatteita tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Heidän osaamistaan arvostetaan, kun kehitetään innovatiivisia biomateriaaleja, ravitsemuksellisesti ja aistinvaraisesti laadukkaita elintarvikkeita tai hyödynnetään elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Biomateriaalit ja elintarviketeknologia -koulutus tuottaa ammattilaisia, jotka osaavat tehdä innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja. He toimivat biomateriaalien ja ruoantuotannon parissa teollisuudessa, hallinnossa ja yrittäjinä.

Koulutus mahdollistaa monipuolisen uran insinöörinä

LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuvat biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit ovat tuotekehityksen, valmistuksen, laadunvalvonnan ja työnjohtamisen osaajia. He tuntevat ruokajärjestelmän ja sen ympäristövaikutukset, hallitsevat prosessien ja tuotteiden kehittämisen, sekä ymmärtävät markkinoita ja kuluttajia.

Valmistuneiden insinöörien asiantuntemus biopohjaisista materiaaleista, ruokajärjestelmästä ja prosessiteollisuudesta mahdollistaa monipuoliset toimenkuvat tuotannon ohjaamisessa, prosessien ja tuotteiden kehityksessä, laadunvalvonnassa ja myyntiin ja vientiin liittyvissä tehtävissä. He toimivat tyypillisesti asiantuntija- ja kehitystehtävissä lähinnä yksityisellä sektorilla biomateriaaleja ja elintarvikkeita valmistavassa teollisuudessa.

Ammattinimikkeitä 

  • elintarvikeinsinööri
  • laatuasiantuntija, EHS-insinööri tai laatupäällikkö
  • myynti-insinööri tai tuotepäällikkö
  • prosessiasiantuntija tai prosessi-insinööri
  • prosessikehitysinsinööri
  • tuotantoinsinööri tai tuotantopäällikkö
  • tuotekehittäjä tai tuotekehitysinsinööri
Food Pilot Plantin laite ja labrahoitaja

Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja nykyaikaisissa tutkimus- ja tuotekehitysympäristöissä, kuten Food Pilot Plant.

Opinnot yhdistävät teoriaa ja käytäntöä

Opinnot sisältävät teknistä osaamista, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämistä sekä biomateriaalien ja prosessitekniikan teoriaa ja käytäntöä. Opinnoissa painotetaan myös viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, monialaisen ja monikulttuurisen työyhteisön ymmärtämistä sekä kiertotalouden systeemisyyden ymmärrystä osana biomateriaalien hyödynnettävyyttä ruokatuotannossa.

Opintojen alkuvaiheessa keskitytään matematiikkaan ja luonnontieteisiin sekä biomateriaalien ja elintarviketeknologian peruskäsitteisiin ja -taitoihin. Opiskelun edetessä paneudutaan biomateriaalehin ja elintarvikkeisiin liittyviin teollisuuden prosesseihin, automaatioon, laatuun, kuluttajanäkökulmiin ja tuotekehitykseen. 

Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja nykyaikaisissa tutkimus- ja tuotekehitysympäristöissä, kuten Food Pilot Plant.

Opintojen sisältöjä

  • Johdatus biopohjaisiin ratkaisuihin
  • Prosessi- ja elintarviketeknologian perusteet
  • Monikäyttöiset biomateriaalit
  • Juomaprosessit
  • Viljaprosessit
  • Kuluttajalähtöinen tuotekehitys

Tutustu opintojen sisältöön opinto-oppaassa

Lähiopinnot

Hae koulutukseen

Voit hakea koulutukseen seuraavina hakuaikoina

Kevään 2. yhteishaku: 10.3. klo 8.00 – 24.3.2026 klo 15.00

Valitse toteutusmuoto ja hae koulutukseen Opintopolussa:

Lähiopinnot, Lahti

Mitä eri opetusmuodot tarkoittavat?

Toteutusmuodot vaihtelevat tutkinto-ohjelman ja hakuajan mukaan.

Tekniikka

Löydä oma tekniikan alan AMK-koulutuksesi LABin monipuolisesta tarjonnasta. 

Miksi LAB?

LAB on uusi AMK niille, joille maailma on mahdollisuus. Tutustu miksi juuri LAB kannattaa valita.

Kampukset

LABin kampukset sijaitsevat Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Laboratorioanalyytikko

AMK-tutkinto
Monimuoto-opinnot
Lahti
Lappeenranta

Insinööri | Ympäristöteknologia ja kiertotalouden ratkaisut

AMK-tutkinto
Monimuoto-opinnot
Lahti
Verkkokampus

Insinööri | Puutekniikka

AMK-tutkinto
Lähiopinnot
Monimuoto-opinnot
Lahti
Verkkokampus

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

AMK-tutkinnot

  • 040 480 9970 tai 044 708 1385

YAMK-tutkinnot

  • 050 440 4317