Lähes puolet maaseudun asukkaista vuokraisi autoaan lähiseudulla

Kuva
tapahtumakutsu
LAB-ammattikorkeakoulun kolme projektia järjestää maksuttoman webinaarin tiistaina 19.5.2020, jossa käsitellään liikenteen jakamistalouden mahdollisuuksia eli autojen ja veneiden vuokraamista asukkaiden kesken sekä kimppakyytisovellusta.

Ilmastonmuutoksen myötä kiinnitetään yhä enemmän huomiota yksityistalouksien kulutukseen. Jokaisen ei ole esimerkiksi välttämätöntä omistaa kaikkia tavaroita, vaikkapa harvoin tarvittavia työkaluja, venettä tai autoa. Pitkään jatkunut kaupungistuminen on jättänyt maaseudulle ja kaupunkikeskusten ulkopuolelle kasvavan huolen, kuten mistä löytää mahdollisuuksia elinkeinoon, jos työpaikat keskittyvät vain suurempien kaupunkien läheisyyteen.

LABin ja LUT-yliopiston Maallemuuttajat 2030 -hankkeen tekemän asukaskyselyn mukaan 40 prosenttia maaseudun asukkaista vuokraisi autoaan lähiseudun ihmisille maksua vastaan. Vastaavasti 20 prosenttia maaseudun asukkaista vuokraisi auton myös itselleen.

”Ihmiset kaipaavat erilaisia kulkuneuvoja eri tilanteisiin: muuttamiseen tarvitaan pakettiautoa, isompiin kuljetuksiin peräkärryä ja autoton lainaisi autoa vaikkapa telttaretken ajaksi. Myös vuokraveneiden kysyntä saattaa nousta matkustus- ja kokoontumisrajoitteiden vuoksi, kun suomalaiset etsivät lomatekemistä kotimaasta”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kaisa Tuominen.

Jakamistalous on hiljalleen yleistymässä myös Suomessa

Jakamistalouden piirissä on monenlaista toimintaa: autokyytien jakamista, kotitaloustöiden suorittamista sekä lyhytaikaista autojen, veneiden tai kesämökkien vuokraamista. Jakamistalous tarjoaa uusia mahdollisuuksia ympäristöystävällisempään kuluttamiseen ja luo myös uutta elinkeinoa maaseudulle sekä kasvukeskusten ulkopuolelle.

”Mökkitalkkarit sekä veneiden- tai urheiluvälineiden vuokraus lomalaisten käyttöön luovat lisäansaintamahdollisuuksia alueille, joissa työpaikkoja on vähän. Kuitenkin vielä nykyisin suomalaisten jakamistalousalustojen taloudellinen merkitys on suhteellisen pieni. Suurin osa jakamistalousyrityksistä on eri toiminnan laajuuden mittarien perusteella mikroyrityksiä. Tässä on siis vielä paljon kasvupotentiaalia, jota kannattaa hyödyntää”, korostaa CECI-hankkeen projektipäällikkö Marjut Villanen.

Liikenteen jakamistalouden mahdollisuuksia käsitellään tiistaina 19.5. klo 18.–19.30 järjestettävässä Yhtä kyytiä! -webinaarissa. Lisätiedot ja liittymisohjeet löydät täältä.

Tilaisuuden tarjoavat LABin koordinoimat projektit: Maallemuuttajat 2030, CECI – Citizen involvement in circular economy implementation ja Askel – Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen. Projekteissa käsitellään jakamistaloutta ja tavallisten ihmisten osallistumista kiertotalouteen sekä kestäviin elämäntapoihin.

Lisätietoja:

Kaisa Tuominen | kaisa [dot] tuominenatlab [dot] fi (kaisa[dot]tuominen[at]lab[dot]fi), 044 708 5113

Marjut Villanen | marjut [dot] villanenatlab [dot] fi (marjut[dot]villanen[at]lab[dot]fi), 044 708 5208