MOMENTUM – Moninaistuvat urapolut

MOMENTUM logo
Hankkeen tavoitteena on edistää heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien yli 30-vuotiaiden henkilöiden toimintakykyä, osallisuutta sekä yhdenvertaisuutta koulutus- ja työelämäpoluilla. Hankkeessa tarjotaan vahvaa tukea ja vaihtoehtoisia tapoja siirtyä kohti koulutusta ja/tai työelämää. Erityisesti pyritään madaltamaan kynnystä ja avaamaan uusia näkökulmia korkeakouluopintoihin heille, jotka eivät ilman hankkeen toimenpiteitä näkisi itseään korkeakouluopiskelijoina. Lisäksi hankkeessa lisätään palveluiden välistä yhteistyötä ja vahvistetaan ammattilaisten osaamista.

Momentumia toteutetaan kahden maakunnan alueella Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Päijät-Hämeen alueella hanke kohdennetaan erityisesti täsmätyökykyisille henkilöille ja Kymenlaakson alueella maahan muuttaneille henkilöille.

Hankkeen päätouttajana toimii Live-säätiö sr ja osatoteuttajina LAB-ammattikorkeakoulu sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. LABin roolina erityisesti on madaltaa kohderyhmän kynnystä hakeutua korkeakouluopintoihin järjestämällä mahdollisuuksia tutustua ammattikorkeakoulun tiloihin ja opiskeluun. Lisäksi LABin asiantuntijat tuottavat tietoa kohderyhmän tuen tarpeista ammattilaisille sekä mahdollistavat verkostojen välistä yhteistyötä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Hyvinvointi
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Projektissa tapahtuu

Kohti AMK-opintoja -oppimisympäristö

Verkko-oppimisalustalla toimiva Kohti AMK-opintoja -oppimisympäristö tarjoaa tietoa ja tukea opiskelupohdintoihin. Erityisesti oppimisympäristöön kootuista materiaaleista on hyötyä, jos et ole aiemmin opiskellut ammattikorkeakoulussa tai edellisistä opinnosta on aikaa. Materiaalien tavoitteena on antaa yleistä tietoa ammattikorkeakoulusta, opintoihin hakeutumisesta sekä opiskelusta ylipäätään. Oppimisympäristön avulla on mahdollisuus tutustua eri opiskelumuotoihin, koulutusaloihin sekä keskeiseen AMK-sanastoon.  Erilaiset tehtävät auttavat selvittämään vahvuuksia, opiskelutaitoja ja ajankäyttöä opiskelijana. Lisäksi on mahdollisuus tutustua eri alojen esittelyihin ja opiskelijoiden ajatuksiin opiskelusta. 
 

Kirjautumisohje 

Oppimisympäristö on auki vuoden 2025 loppuun ja sen sisältöön voi perehtyä itsenäisesti ja joustavasti omaan tahtiin LAB-ammattikorkeakoulun MOOC alustalla.  Suorittamiseen tarvitsee tietokoneen ja internetyhteyden. Rekisteröidy sisään täältä.

  1. Rekisteröidy valmennusalustalle sähköpostiosoitteellasi ja itse luomallasi salasanalla. 
  2. Vahvista rekisteröityminen erikseen lähetetystä sähköpostiviestistä. 
  3. Kirjaudu LAB-ammattikorkeakoulun MOOC-alustalle. Löydät valmennuksen klikkaamalla Omat kurssit/My courses

 

 

Kampustutustumisia LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle

Järjestämme kampustutustumisia LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella. Tutustumisessa juttelemme opiskelusta ja niihin liittyvistä ajatuksista, hörppäämme kupit kahvia sekä kierrämme Mukkulankadun kampuksen tilat. Tutustuminen kestää noin 1,5-2 tuntia.

Seuraavat kampustutustumiset:

  • Kampustutustuminen kohderyhmälle 19.3. klo 13-15, ilmoittautuminen mukaan 13.3. mennessä tästä 
  • Kampustutustuminen ammattilaisille 20.3. klo 9-11, ilmoittautuminen mukaan  13.3. mennessä tästä

Meiltä voi kysyä ajankohtia, jolloin tulla tutustumaan kampukselle. 
Voimme myös tulla kertomaan opinnoista sekä keskustelemaan opintoihin liittyvistä ajatuksista ja ennakkokäsityksistä. 

Jos Lahden vieruskunnissa on kiinnostunutta kohderyhmää tutustumaan kampukseen, niin meillä on mahdollisuus tarjota kyytejä Lahteen päin.

Ole yhteydessä, niin räätälöidään sopiva kokonaisuus tai tutustumiselle ajankohta: Outi Jokinen, outi [dot] jokinenatlab [dot] fi, p. 050 516 0678

 

 

Yksilö- ja ryhmävalmennukset

Valmennukset ovat käynnistyneet ja jatkuvat koko hankkeen ajan. Valmennus muokkautuu sisällöltään ja kestoltaan asiakkaan tarpeen mukaan, voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin. Tavoitteena on selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmia ja rakentaa polkuja niitä kohti.

Lisätietoja voi kysyä valmentaja Juholta juho [dot] aholaakkoatinlive [dot] fi (juho[dot]aholaakko[at]inlive[dot]fi), p. 044 026 7762.

 

MOMENTUM esite

 

 

 

Julkaisut

Hyvä itsetuntemus apuna oman polun suunnittelussa, Mia Ikonen 8/2024 (LAB-ammattikorkeakoulu)

Oppimisympäristöstä tukea opiskelupohdintoihin, Outi Jokinen 6/2024 (LAB-ammattikorkeakoulu)

Diversiteetin voima, Minna Nieminen 5/2024 (XAMK)

Uudenlaisilla toimintatavoilla kohti saavutettavampaa korkeakoulua, Tarja Kempe-Hakkarainen 4/2024 (LAB-ammattikorkeakoulu)

Tulevaisuususko ja monikulttuurisuus, Enni Jaatinen 4/2024 (XAMK)

Täsmätyökykyiset työelämän voimavarana, Juho Aholaakko 3/2024 (Live-säätiö)

MOMENTUM – Luovat metodit ja osaamisen vahvistaminen moninaistuvilla opinto- ja urapoluilla, teoksessa Luovia menetelmiä ja älykkäitä ratkaisuja - Digitaalisen talouden vahvuusalajulkaisu 2023 s. 341-349, Heini Haapaniemi & Minna Nieminen (XAMK)

Antirasistisen kohtaamisen ABC, Emmi Karhutaival 1/2024 (Live-säätiö)

Opettajan näkökulma moninaisten opiskelijoiden kohtaamiseen, Mia Ikonen 11/2023 (LAB-ammattikorkeakoulu)

Kielenope moninaistuvalla urapolulla, Marja-Liisa Sirén-Huhtinen 11/2023 (XAMK)

Monimuotoista korkeakouluopiskelua eri elämäntilanteissa, Outi Jokinen 10/2023 (LAB-ammattikorkeakoulu)

Täsmätyökykyisten ja maahanmuttajataustaisten työllistymiseen tähtäävä Momentum-hanke on käynnistynyt, Jori Reijula 10/2023 (Live-säätiö)

 

 

Videot 

Opintoja eri elämäntilanteissa videosarja
Opiskelijatyönä tehdyssä Opintoja eri elämäntilanteissa -videosarjassa on tarinoita ammattikorkeakouluopiskelusta eri elämäntilanteissa ja erityisesti yli 29-vuotiaana: 



Uutiset

Kohti AMK-opintoja -oppimisympäristö tarjoaa tukea opiskelupohdintoihin

 

Medianäkyvyys

Pienikin ele riittää kutsumaan mukaan yhteisöön – Asiantuntija kannustaa kohtaamisiin | Selkomedia

Tavoitteet
1. Vahvistaa kohderyhmään kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia koulutukseen ja työhön.

2. Tukea ja lisätä yritysten osaamista täsmätyöllistämiseen (Päijät-Hämeessä) sekä maahan muuttaneiden työllistämiseen (Kaakkois-Suomessa) liittyvissä kysymyksissä.

3. Vahvistaa verkostoyhteistyötä, palvelujen välistä yhteistyötä ja ammattilaisten osaamista, jotta tieto saatavilla olevista tukimuodoista tavoittaa kaikki sitä tarvitsevat ja sitä kautta kertyvä osaaminen auttaa tunnistamaan kohderyhmän tarpeita paremmin sekä ohjaamaan oikeiden palvelujen piiriin.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeella on madallettu kynnystä ja avattu näkökulmia korkeakouluopintoihin niille, jotka eivät ilman hankkeen toimenpiteitä näkisi itseään korkeakouluopiskelijoina. Korkeakouluopintoihin hakeutuneiden määrä Päijät-Hämeen alueella lisääntyy, mikä tukee maakuntastrategian tavoitetta toimia korkeakoulutuksen kasvupaikkana.

Yritysten valmiudet työllistää täsmätyökykyisiä ja maahan muuttaneita henkilöitä vahvistuvat.

Hankkeen lisäarvo syntyy korkeakoulujen, yritysten ja 3.sektorin välisen yhteistyön tiivistymisestä. Yhteistyön tiivistyminen mahdollistaa erilaiset tukimuodot niin kohderyhmälle kuin työnantajille, joiden avulla pystytään varmistamaan katkeamaton palvelupolku kohti koulutusta ja työelämää.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Outi Jokinen
TKI-asiantuntija
outi [dot] jokinenatlab [dot] fi
Yhteistyössä

Uutiset aiheesta

Sijainti