Systemic change towards sustainable commuting in Lahti
Projektin tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja edistää kestävää työmatkaliikkumista ja sitä kautta vähentää tieliikenteessä syntyviä päästöjä. Projektissa kartoitettiin työmatkaliikkumista lahtelaisissa työpaikoissa henkilöstökyselyin, haastatteluin ja havainnointikierroksin. Kartoitusten pohjalta pilottiorganisaatioille ehdotettiin kehittämistoimenpiteitä kestävämmän työmatkaliikkumisen mahdollistamiseksi. Työpaikat toteuttivat valitsemiaan kehittämistoimenpiteitä projektin ohjaamana ja tukemana. Toteutettujen kokeilujen vaikutuksia työmatkaliikkumiseen arvioitiin projektin aikana.
Projektin tuloksena pilottiorganisaatiot saivat ajankohtaista tietoa henkilöstönsä työmatkaliikkumistavoista ja siitä millaiset edut tai muutokset työpaikan käytännöissä tai olosuhteissa motivoivat henkilöstöä valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia ja yksilön hyvinvointia edistäviä kulkutapoja. Projektin tuloksia hyödynnetään kestävän kaupunkiliikkumisen kehittämisessä Lahdessa. Projektin pitkän aikavälin tavoitteena on tieliikenteen päästöjen vähentyminen työmatkaliikkumisessa tapahtuneen muutoksen ja kaupunkiliikenteen uudelleen järjestelyjen kautta kun toimenpiteitä skaalataan.
Kaupunkipilotin toteuttivat Lahden kaupunki (koordinaattori), LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue. Projekti on osa 100 climate-neutral and smart cities by 2030 -EU-missiota ja on saanut rahoituksensa NetZeroCities-ohjelman kautta EU:n Horisontti2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement No 101036519).
