Puutekniikan insinööri on puutuoteteollisuuden asiantuntija
Puu on uusiutuva ja arvostettu raaka-aine niukkenevien luonnonvarojen maailmassa.
Puutekniikan insinööriopintojen aikana perehdyt puutuoteteollisuuden tuotantomenetelmiin ja tuotteisiin, tuotekehityksessä tarvittavaan suunnitteluun sekä työelämässä hyödyllisiin uusiin työskentelytapoihin.
Puutekniikan insinööri työllistyy monipuolisesti
Puutekniikan koulutus tarjoaa valmistuvalle insinöörille monipuoliset valmiudet työskennellä puutuoteteollisuuden tuotannollisissa ja kaupallisissa tehtävissä. Tyypillisiä etappeja puutekniikan insinöörin urapolulla ovat esihenkilö-, kehitys-, suunnittelu- sekä myynti- ja markkinointitehtävät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Puutekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
Puutekniikan inisnööriopinnot tarjoavat laajan tuotannollisen ja materiaaliopillisen koulutuksen, johon sisältyy ammattiaineopintoja puutuoteteollisuuden tuotteista, valmistusprosesseista ja uusien tuotteiden suunnittelusta.
Koulutuksen avulla voit myös päivittää toisen alan insinööritutkintosi puutuoteteollisuuden tarpeisiin.
Koulutukseen sisältyy lähtökohtaisesti 2 + 2 lähipäivää lukukaudessa, jotka ilmoitetaan hyvissä ajoin. Lähipäivinä työskennellään pääsääntöisesti laboratoriossa tai niihin voi sisältyä yrityskäyntejä. Nämä edellyttävät läsnäoloa LABin Lahden kampuksella.
Puu on uusiutuva ja arvostettu raaka-aine niukkenevien luonnonvarojen maailmassa. Puutekniikan opinnoissa yhdistyvät sopivassa suhteessa teoria ja käytännönläheiset projektit yhteistyössä alan johtavien yritysten kanssa.
Puutekniikan opintojen aikana perehdyt puutuoteteollisuuden tuotantomenetelmiin ja tuotteisiin, tuotekehityksessä tarvittavaan suunnitteluun sekä työelämässä hyödyllisiin uusiin työskentelytapoihin.
Puutekniikan opiskelijana voit suunnata opintoja vahvuuksiesi tai haluamiesi kehityskohteiden mukaisesti vaikkapa tuotantoon, suunnitteluun, markkinointiin, tekniseen myyntiin tai johtamiseen. LAB-ammattikorkeakoulusta saat myös valmiudet toimia yrittäjänä.
Alue on Suomen monipuolisin puutuoteteollisuuden keskittymä
LABin Lahden kampus on luonteva paikka tulevaisuuden puutekniikan osaajien kouluttamiseen, sillä alueella toimii Suomen monipuolisin puutuoteteollisuuden keskittymä. Jos asut muualla, niin sekään ei haittaa, sillä verkossa toteutettavien opintojen sidonnaisuus aikaan ja paikkaan vähenee, ja näin voit opiskella joustavasti.
Puutekniikan opinnot tarjoavat laajan tuotannollisen ja materiaaliopillisen koulutuksen, johon sisältyy ammattiaineopintoja puutuoteteollisuuden tuotteista, valmistusprosesseista ja uusien tuotteiden suunnittelusta. Ammatillisten opintojen lisäksi opiskelet luonnontieteitä, kieliä, viestintää ja digitaitoja. Koulutus muodostuu luennoista, harjoitus- ja laboratoriotöistä, yritysvierailuista sekä hyödyllisistä ja innostavista projektitöistä.
Opiskele insinööriksi joustavasti
Puutekniikan monimuotokoulutus avaa mahdollisuuden joustavaan oppimiseen ajan ja paikan suhteen. Opiskelu sisältää päivätoteutusta enemmän itsenäistä opiskelua, joten se edellyttää opiskelijalta itseohjautuvuutta ja oma-aloitteisuutta.
Koulutuksen avulla voit myös päivittää toisen alan insinööritutkintosi puutuoteteollisuuden tarpeisiin. Lähtökohtana on tunnistaa aiemmin opittu sekä opinnollistaa opintojen aikana tutkinnon edellyttämää osaamista kerryttävät työtehtävät.
Koulutukseen sisältyy lähtökohtaisesti 2 + 2 lähipäivää lukukaudessa, jotka ilmoitetaan hyvissä ajoin. Lähipäivinä työskennellään pääsääntöisesti laboratoriossa. Niihin voi sisältyä myös yrityskäyntejä. Nämä edellyttävät läsnäoloa LABin Lahden kampuksella.
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, oppimistehtävät tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Puutekniikan koulutus tarjoaa valmistuvalle insinöörille monipuoliset valmiudet työskennellä puutuoteteollisuuden tuotannollisissa ja kaupallisissa tehtävissä. Tyypillisiä etappeja puutekniikan insinöörin urapolulla ovat esihenkilö-, kehitys-, suunnittelu- sekä myynti- ja markkinointitehtävät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Alan yritysten tuotteita ovat esimerkiksi sahatavara jalosteineen, puulevyteollisuuden tuotteet jalosteineen (vaneri-, LVL-, CLT-, kuitu- ja lastulevyt), kalusteet ja huonekalut, puu- ja hirsitalot, liimapuut ja rakennuspuusepän tuotteet (ikkunat, ovet).
Puutekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
työnjohtaja
projekti-insinööri
tuotepäällikkö
suunnitteluinsinööri
myynti-insinööri
tuotantopäällikkö
yrittäjä.
Työllistyminen ja urakehitysmahdollisuudet puutuoteteollisuudessa ja teollisuutta palvelevissa yrityksissä ovat hyvät. Työpaikkoja löytyy ympäri Suomea.
Voit suorittaa LUT-yliopiston tuotantotalouden opintoja osana AMK-insinööritutkintoa. Nämä opinnot voit sisällyttää myös osaksi DI-tutkintoa, mikäli myöhemmin hakeudut diplomi-insinöörikoulutukseen.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös eri tiedekorkeakoulujen maisteriohjelmiin.