Restonomi huomioi ja ennakoi asiakkaan tarpeita ja mielihaluja
Restonomina työskentelet ihmisten elämäntyylien, tarpeiden ja trendien aitiopaikalla. Yhdistät kannattavan liiketoiminnan ja asiakkaiden tunnekokemukset vastuullisesti. Uudistat ja kehität matkailu- ja ravitsemisalan palveluita sekä liiketoimintaa.
Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutuksessa hankit liikkeenjohdossa tarvittavaa palveluliiketoiminnan ja talouden osaamista sekä opit kehittämään alan palveluita.
Asiakkaat haluavat palvelua entistä sujuvammin, nopeammin ja helpommin, mutta myös elämyksellisemmin – niin kasvokkain kuin virtuaalisissa palvelutilanteissa. Restonomina osaat tunnistaa asiakkaiden tarpeet ja mielihalut sekä huomioimaan erilaiset asiakkaat. Osaat asettua asiakkaan asemaan, ennakoida odotukset ja ylittää ne.
LAB-ammattikorkeakoulussa opiskelet kansainvälistä alaa kansainvälisessä ympäristössä. Haastat itseäsi, hankit työssä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä autat alan yrityksiä oikeissa kehittämisprojekteissa. Keräät käytännönläheistä asiantuntijaosaamista ja luot kontakteja matkailu-, majoitus-, ravintola- ja tapahtuma-alan toimijoihin heti opintojesi alusta lähtien. Osa opinnoista järjestetään englannin kielellä.
Monipuolisella matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalla on tarjolla monenlaisia mahdollisia työtehtäviä ja urapolkuja – uusia jännittäviä yhdistelmiäkin. Opintojen aikana luot useita kontakteja potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin ja näytät osaamistasi eri tavoin. Restonomikoulutus antaa sinulle valmiudet myös toimia yrittäjänä, työllistää itsesi ja muutama muukin. Mahdollisia tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi matkailupäällikkö, vastaanottopäällikkö, hotellinjohtaja, ravintolapäällikkö tai keittiöpäällikkö.
Opiskelu on joustavaa. Voit painottaa sinua kiinnostavia aihepiirejä ja osallistua LABin restonomiopiskelijoiden yhteisiin projekteihin. Suosittelemme opiskelijoillemme myös opiskelijavaihtoa tai työharjoittelua ulkomailla.
"Järjestämme usein erilaisia pop-up-ravintoloita ja tuomme kampukselle makuelämyksiä ympäri maailman. Hoidamme itse kaikki järjestelyt aina markkinoinnista ruoan valmistukseen."
Restonomi huomioi ja ennakoi asiakkaan tarpeita ja mielihaluja
Restonomina olet kokemusbisneksen moniosaaja ja edelläkävijä. Kehität ja johdat palveluja, seuraat trendejä, ennakoit kehitystä ja toimit asiakaslähtöisesti.
Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutuksessa hankit liikkeenjohdossa tarvittavaa palveluliiketoiminnan ja talouden osaamista sekä opit kehittämään alan palveluita.
Asiakkaat haluavat palvelua entistä sujuvammin, nopeammin ja helpommin, mutta myös elämyksellisemmin – niin kasvokkain kuin virtuaalisissa palvelutilanteissa. Osaat tunnistaa asiakkaiden tarpeet ja mielihalut sekä huomioimaan erilaiset asiakkaat. Osaat asettua asiakkaan asemaan, ennakoida odotukset ja ylittää ne.
Osaat yhdistää palvelu- ja vieraanvaraisuusosaamisen ja digitaaliset ratkaisut. Ymmärrät ja yhdistät yritysten liiketoiminnallisia tavoitteita ja asiakkaiden tunnemaailmaa.
Restonomin työ on monimuotoista, ja työhön kuuluu vaihtelevia ja kiireisiäkin tilanteita. Restonomina osaat toimia erilaisissa tilanteissa positiivinen asiakaskokemus edellä. Et asetu ihmisten yläpuolelle, mutta et myöskään piiloudu palvelukohtaamisissa koneen taakse.
Opiskele digitaitoiseksi palveluosaajaksi
LABista valmistuneena restonomina olet digitaitoinen palveluosaaja. Osaat hyödyntää nykyaikaista teknologiaa monipuolisesti ja uskallat tarttua erilaisten palveluyritysten kehittämishaasteisiin ennakkoluulottomasti. Sinulla ei mene sormi suuhun tiukassakaan palvelutilanteessa, vaan osaat ratkaista ongelmia ja toimia vaativienkin asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Osaat ylittää odotukset!
Opit huomioimaan sekä asiakkaiden että yritysten näkökulmia ja suunnittelemaan käyttäjälähtöisiä ja monikanavaisia palveluja. Osaat myös myydä palveluja ja kehittää markkinointia sekä suunnitella erottuvaa, kannattavaa liiketoimintaa. Kilpailussa ihmisten huomiosta, ajasta, rahasta ja sydämestä kilpailukenttänäsi on koko maailma.
Usein juuri paikallisten erityispiirteiden tunnistaminen ja niiden kääntäminen kansainvälisesti kiinnostaviksi kokemuksiksi ovat vahvuuksiasi.
LABin restonomikoulutus sopii sinulle, jos haluat opiskella:
LABin restonomikoulutuksessa opiskelet palveluliiketoimintaa monipuolisesti. Matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan ydinosaamisen lisäksi vahvistat ammatillista osaamistasi valitsemillasi painotuksilla. LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella voit syventää opintojasi hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoon.
Tulevaisuuden työmarkkinoiden ja vapaa-ajan palveluiden kannalta on tärkeää, että saat kokemusta tutumpia hotelli- ja ravintolapalveluja laajemmin. Yhä useammin asiakaskokemukset nojaavat tapahtumien, hyvinvoinnin, kulttuurin, vapaa-ajan, teknologian sekä matkailu- ja ravintola-alan yhdistämiseen.
Opintojesi aikana kohtaat ja palvelet asiakkaita vieraanvaraisesti. Oivallat, miten palveluliiketoiminta koskettaa niin matkailijoita, paikallisia ja kuin vapaa-ajan asukkaitakin.
Ensimmäisen vuoden aikana opit hahmottamaan hotelli-, ravintola- ja matkailualan yritysten toimintaympäristön ja ymmärtämään palveluosaamisen merkityksen alan yritystoiminnassa. Tutustut aktiivisesti alan toimijoihin kotimaassa ja ulkomailla. Pääset näin luomaan kallisarvoisia kontakteja yrityksiin. Opinnoissa korostuu viestinnän merkitys.
Toisena opiskeluvuonna pääset jo jonkin verran valitsemaan täydentävää osaamista ja siten suuntaamaan opintojasi haluamaasi suuntaan. Kolmantena vuonna aloitat opinnäytetyön tekemisen ja opit soveltamaan tutkimusmenetelmiä käytännössä.
Palvelujen kehittämistä käyttäjälähtöisesti
Opit kehittämään matkailu-, majoitus- ja ravintola- sekä tapahtuma- ja vapaa-ajan palveluita käyttäjälähtöisesti ympäröiviä vahvuuksia ja verkostoja hyödyntäen. Pääset myymään ja markkinoimaan myös käytännössä eri kanavissa!
Palveluliiketoiminnan kehittämisen rinnalla oivallat yrityksen ja verkoston toimintaa aluekehittämisen välineenä. Saat valmiudet edetä palveluliiketoiminnan tehtävissä ja perustaa omaa yritystoimintaakin.
Räätälöi oma ammatillinen polkusi ja löydä oma juttusi
LABissa voit räätälöidä oman ammatillisen polkusi yhteistyössä työelämän kanssa ja painottaa opintojasi sinua kiinnostavaan suuntaan. LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella voit painottaa opinnoissasi ravintolaliiketoimintojen kehittämiseen tai hotelli- ja majoitusliiketoimintojen kehittämistä.
Saat opintoihisi ammattitaitoista ohjausta, ja sinua ohjataan löytämään oma juttusi, on se sitten moniosaamista tai kapeampaa huippuosaamista.
YDINOSAAMINEN 140 op
Yhteinen ydinosaaminen 15 op
Ammatillinen ydinosaaminen 80 op Harjoittelu 30 op
Opinnäytetyö 15 op
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN 70 op
Valinnaiset ammatilliset opinnot sekä vapaasti valittavat opinnot 70 op
Restonomiopiskelijoille kohdennettua valinnaista ammattiopintojen tarjontaa on koottuu erilaisiksi poluiksi, mikä helpottaa valintojasi.
Lappeenrannan hotelliosaajaksi- tai ravintolaosaajaksi -tarjonnoista on mahdollista valita hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon sisältöjä. Lahdessa painottuu vastaavasti matkailu- ja tapahtumaliiketoimintaosaaminen.
Tutkintorakenne mahdollistaa joustavia ratkaisuja. Pääset räätälöimään tutkintoasi omien tavoitteittesi mukaisesti. Pystyt painottamaan opinnoissasi muun muassa matkailu-, tapahtuma-, majoitus- ja ravintola-alan erityisosaamista valitsemallasi tavalla tai laajentamaan osaamistasi myös muille aloille.
Täydentävä osaaminen voi koostua oman tai naapurialan opinnoista, monialaisista väyläopinnoista, opiskelijavaihdossa opiskelemistasi sisällöistä tai muusta omaa ammatillista kasvua tukevasta osaamisesta.
Choosing a main subject or field of specialization
LABissa voit räätälöidä oman ammatillisen polkusi yhteistyössä työelämän kanssa ja painottaa opintojasi sinua kiinnostavaan suuntaan. LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella voit painottaa opinnoissasi ravintolaliiketoimintojen kehittämiseen tai hotelli- ja majoitusliiketoimintojen kehittämistä.
Saat opintoihisi ammattitaitoista ohjausta, ja sinua ohjataan löytämään oma juttusi, on se sitten moniosaamista tai kapeampaa huippuosaamista.
Tutkintokielenä on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englanniksi ja osa opetusmateriaalista on englanninkielistä. Opintoihin kuuluvat lakisääteiset englannin ja ruotsin kielen opinnot.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Hyvät työllistymisnäkymät ja monipuoliset uramahdollisuudet
LABista valmistuneena restonomina sinulla on valmiudet uudistaa työelämää ja toimia ongelmien ratkojana. Olet majoitus-, ravitsemis- ja matkailualan asiantuntija ja edelläkävijä. Työskentelet esimies-, johto- ja asiantuntijatehtävissä tai alan yrittäjänä, ja osaat kehittää ja johtaa palveluja asiakaslähtöisesti kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille.
LABin restonomina et ainoastaan työllisty alalle koulutusta vastaaviin tehtäviin, vaan olet mukana määrittelemässä sitä, millaiset tulevaisuuden restonomien työmarkkinat voivat olla. Tule rohkeasti mukaan luomaan uutta!
Juuri vieraanvaraisuusosaaminen erottaa restonomin muista ammattilaisista ja asiantuntijoista. Tämä on tärkeämpää kuin koskaan näin muuttuvina aikoina. Koronapandemian vaikutusten myötä hotelli- ja ravintola-alan palvelut tarvitsevat uutta näkemystä, ennakkoluulotonta kehittämisotetta ja rohkeutta. Tunnistatko itsesi?
Monipuolisella matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalla on tarjolla monenlaisia mahdollisia työtehtäviä ja urapolkuja – uusia jännittäviä yhdistelmiäkin. Opintojen aikana luot useita kontakteja potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin ja näytät osaamistasi eri tavoin. Restonomikoulutus antaa sinulle valmiudet myös toimia yrittäjänä, työllistää itsesi ja muutama muukin.
Mahdollisia tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi:
Matkailupäällikkö
Markkinointipäällikkö
Tapahtumatuottaja
Vastaanottopäällikkö
Hotellinjohtaja
Myyntipäällikkö
Ravintolapäällikkö
Keittiöpäällikkö
Palvelujohtaja
Asiakkuuspäällikkö
Palvelukehittäjä
Matkailu-, ravintola- tai tapahtuma-alan yrittäjä.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.