Monimuotoisuus tuo kilpailuetua ja auttaa yritystä saavuttamaan kestävän kasvun tavoitteet
Yhteiskunta on täynnä erilaisia ihmisiä, joiden taustat, kokemukset ja elämäntilanteet eroavat toisistaan. Siksi on tärkeää, että yhteiskunnalliselle osallistumiselle löytyy mahdollisuuksia mahdollisimman monipuolisesti eri lähtökohdista tuleville.
LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön TKI-asiantuntijana toimivan Maina Seppälän mukaan monimuotoisuus tuo yhteiskuntaan syvempää ymmärrystä ja vahvistaa yhteisön koheesiota.
“Monimuotoisuus on paitsi mahdollisuus mutta myös välttämättömyys. Yhteiskunnassa, jossa kaikkia arvostetaan ja tuetaan, syntyy hyvinvointia, joka ulottuu kaikille”, hän sanoo.
Monimuotoisuus ei tarkoita vain etnisiä tai kulttuurisia eroja, vaan koskee myös esimerkiksi ikään, sukupuoleen, sosiaaliseen asemaan tai työkykyyn liittyviä kokemuksia. Erilaiset vähemmistöt ovat kuitenkin usein aliedustettuina keskusteluissa, mikä luo kynnystä heidän yhteiskunnalliseen osallistumiseensa.
”Osallisuuden tunne on hyvinvoinnin keskeinen edellytys, sillä ihmisten on tärkeä tuntea kuuluvansa johonkin. Kaikille tulee tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet tulla kuulluiksi ja nähdyiksi. Mitä paremmin tämä toteutuu, sitä toimivampi yhteiskunta on”, kertoo LABin hyvinvointiyksikön TKI-asiantuntija Maija Eerola.
LAB tukee osallisuutta arjessa
LABin monimuotoisuutta edistävät hankkeet tähtäävät erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen. Hankkeita yhdistää tavoite auttaa yksilöitä rakentamaan siltoja yhteiskunnan eri osa-alueiden välillä tavalla, joka soveltuu heidän omiin tarpeisiinsa.
Esimerkiksi Kiipulan ammattiopiston kanssa toteutettava Moninaisuus työyhteisössä -hanke tukee erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden valmentumista työmarkkinoille ja omanlaiselleen urapolulle. Elma 2.0 -hankkeessa puolestaan tuetaan maahanmuuttajien polkuja sote-alan eri työtehtäviin sekä rakennetaan työyhteisöihin kielitukea.
”Autamme hankkeessa purkamaan työyhteisössä vallitsevia kulttuurieroja. Esimerkiksi filippiiniläiset hoivatyöntekijät ovat usein tottuneet tekemään paljon asiakkaiden puolesta, mikä eroaa suomalaisesta kuntouttavasta otteesta, jossa kannustetaan asiakkaita tekemään asioita itse. Suomalainen tapa saattaa filippiiniläiselle näyttää jopa kylmältä, ja juuri tällaisten tapausten johdosta työyhteisössä tulee lisätä kulttuuritietoisuutta puolin ja toisin”, Eerola kuvaa.
Seppälän mukaan hankkeisiin osallistujien motivaatio saattaa vaihdella paljonkin kohderyhmien keskuudessa. Haastavinta on tavoittaa ihmiset, joilla on paljon kyynisyyttä ja epäluottamusta muita kohtaan.
”Luottamuksen rakentaminen ja ihmisen kohtaaminen hänen omista lähtökohdistaan on elintärkeää. Osallisuuden tukeminen ei voi tulla annettuna jostain ylhäältäpäin, vaan osallistujien täytyy päästä itse ääneen ja pystyä vaikuttamaan ohjelman sisältöön sekä toteutukseen”, hän korostaa.
Monimuotoisuus tuo uusia näkökulmia ja luovia ratkaisuja
Seppälä kertoo, että esimerkiksi yrityksissä ja organisaatioissa törmätään hyvin usein siihen, että moninaisuuden tukemiselle ei ole olemassa sopivia käytäntöjä tai asiantuntemusta. Näiden puuttuessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien toteutuminen jää helposti pinnalliseksi.
”Asenne- ja kulttuurimuutosten juurruttaminen vaatii tietoista panostusta sekä osallistumista läpi koko organisaation. Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä sekä selkiytettyjä muutoksia, jotta moninaisuuden tukeminen ei jää vain teoriatasolle, vaan siitä tulee osa arjen käytäntöjä”, hän avaa.
Vastaanottava ilmapiiri vaatii avointa keskustelua sekä omien asenteiden tarkastelua. Eerolan mukaan tämä kuitenkin kannattaa, sillä yritykset, joilla on mahdollisimman moninainen henkilöstö, osaavat ottaa paremmin huomioon kuluttajien tarpeet, mikä parantaa kilpailukykyä ja edistää kasvua.
”Erilaiset taustat ja kokemukset tuovat esiin uudenlaisia luovia ratkaisuja. Moninaisuus ryhmässä lisää tutkitusti myös sen ongelmanratkaisutaitoja, sillä ongelmaa pystytään tarkastelemaan eri näkökulmista. Edistämällä monimuotoisuutta pystymme tuomaan kaikki yhteiskunnan jäsenet osaksi edistämään todellista tasa-arvoa”, hän painottaa.