Mihin hakea opiskelemaan toisen asteen opintojen jälkeen?

Kuva
LABin tutkintotodistus ruusujen päällä.
Tiedätkö jo, mitä haluat tehdä tulevaisuudessa? Mikä ala houkuttaa, millaiset työtehtävät inspiroivat? Vaikka vastaus olisi kielteinen niin ei hätää: ei tiedä moni muukaan! Vaihtoehtoja on paljon, mutta niin on myös huomioon otettavia asioita.

Maalaa silmiesi eteen seuraava tilanne: alkukesän aurinkoinen aamupäivä koulun juhlasalissa. Auringonsäteet siivilöityvät värikkäiden ikkunaverhojen raosta. Tuolinjalat raapivat lattiaa, juhlavaatteet suhisevat. Levottomat vierustoverisi kikattavat hermostuneesti. Odottavat katseet kohdistuvat punaisin ruusuin koristeltuun juhlalavaan. Pian rehtori avaisi tilaisuuden, selvittelisi kurkkuaan ja naputtaisi mikrofonia, jonka korvia särkevä vingahdus vetäisi juhlasalin kuiskuttelevan ja levottomasti vääntelehtivän yleisön takaisin tähän hetkeen. Valmistujaisjuhliin. 

Niin – olet omissa valmistujaisjuhlissasi! Sydämelliset onnittelut! Pian painat päähäsi ehkä hatun, ammatti- tai ylioppilaslakin, merkiksi hankkimastasi osaamisesta ja monen vuoden uurastuksesta. 

Mutta nyt seuraa kymmenen pisteen kysymys, johon vastaamista olet saanut harjoitella jo monta vuotta sukujuhlissa ja kahvipöydissä. Oletko valmis? Osaatko jo vastata kysymykseen?

Mikä sinusta tulee isona? 

Mikäli vastaaminen tuottaa haasteita tai et ole vielä lyönyt täysin lukkoon valintojasi, voit seuraavien kysymysten avulla pohtia mahdollisuuksiasi:

1. Mitä sinä haluaisit tehdä?

Lähdetään liikkeelle perusasioista: mitä sinä haluaisit tehdä? Mikä tekee sinut iloiseksi, mikä motivoi ja palkitsee? Mitä haluat tehdä vapaa-ajallasi? Intuitiolla, anna vastaus N-Y-T! Voit kirjoittaa kiinnostuksenkohteitasi ylös paperille ja puhelimen muistikirjaan, rakentaa niistä kuvakollaasin tai ajatuskartan, visualisoida sitä, rakentaa kuvakansion puhelimeen tai Pinterestiin. Tässä vaiheessa voit toimia täysin intuitiivisesti, sen mukaan mistä tykkäät ja nautit. 

2. Mitä sinä osaat tehdä, eli mitkä ovat vahvuutesi?

Pohdi nyt vahvuuksiasi: missä sinä koet olevasi hyvä? Millaisia ominaisuuksia liität itseesi? Mitkä asiat tekevät sinut itsevarmaksi ja tyytyväiseksi? Voit pohtia tätä suoraviivaisesti koulumenestyksen kannalta, mutta laajenna toki otantaa myös vapaa-ajalle, persoonaasi sekä harrastuksiisi. 

Mieti myös palautetta, jota olet saanut luotettavilta ihmisiltä elämäsi aikana: opettajat, opinto-ohjaajat, kaverit, vanhemmat ja sukulaiset. Oletko pärjännyt aina hyvin matemaattisissa aineissa? Otatko kaveriporukan parhaat kuvat sekä hauskimmat somevideot? Oletko empaattinen ja luotettava, tuletko vaivattomasti toimeen uusien ihmisten kanssa? Tai ehkä kokkaat ennakkoluulottomasti loistavia fuusioruokia ja tiedät kaikki trendaavat reseptit ja ruoka-aineet. 

Pohdittuasi vahvuuksiasi voit miettiä, voisitko hyödyntää niitä jotenkin tulevaisuudessa, opiskelussa ja työelämässä. Löydätkö yhtymäkohtia omien toiveidesi ja vahvuuksiesi välillä? Kärjistäen voisi sanoa esimerkiksi, että jos viihdyt ihmisten seurassa, olet parhaimmillasi ryhmässä ja nautit eniten tiimityöskentelystä, sinun ei ehkä kannata harkita majakanvartijan uraa yksinäisellä majakkasaarella keskellä valtamerta. 

Kuva
LAB Lahti campus students.
AMK-opiskelijoita Lahden kampuksella. Voisitko kuvitella itsesi mukaan kuvaan?

3. Mitä sinun kannattaisi tehdä, eli miten valita kaikista vaihtoehdoista? 

Nyt seuraa yksi suurimmista haasteista: miten valita ja rajata, kun vaihtoehtoja on valtavasti? Mistä tietää, mikä valinta on oikea?

Muistutetaan vielä heti alkuun, että ei ole vääriä tai oikeita valintoja. Elämä on oikeastaan sarja lukemattomia valintoja: valitsetko lounaslinjastolta hernekeittoa vai kalapuikkoja? Maistatko kesäloman ensimmäisenä päivänä mangon vai vaniljan makuista jäätelöä, vai valitsetko vanhan ajan vohveliisi kesän uutuusmaun, salmiakkibasilikan? Teet näitä valintoja koko ajan, joka päivä, täysin huomaamattasi. 

Valinta opiskelupaikasta on siis viime kädessä vain yksi näistä valinnoista, joita teemme joka päivä. Merkittävä valinta kyllä, ehdottomasti, mutta ei peruuttamaton tai ylitsepääsemätön. Kun mietit mitä haluat lähteä opiskelemaan, voit pohtia asiaa esimerkiksi mahdollisen työuran kannalta ja seuraavista näkökulmista:

Millaista työtä haluat tehdä?

  • Haluatko tehdä käsin ja konkreettisesti, vai keskittyä enemmän teoriaan?
  • Haluatko tai voitko tehdä fyysistä työtä? 
  • Kiinnostaako toimistotyö ja -työaika vai haluatko työskennellä kentällä, vaihtuvissa ympäristöissä ja vuorotöissä?
  • Haluatko, että työssäsi on rutiinia ja ennakoitavuutta vai nautitko nopeista ja vaihtuvista tilanteista?
  • Millaista palkkaa haluat saada?
  • Haluatko työskennellä ihmisten kanssa?
  • Millaiset arvot sinulla on ja haluatko niiden heijastuvan työhösi?
  • Haluatko, että työskentely on mahdollista etänä? Ehkä jopa eri maasta käsin?
  • Halutko työskennellä Suomessa vai onko haaveenasi kansainvälinen ura?
  • Mitä taitojasi haluat päästä hyödyntämään työssäsi?

Pro tip: jos koet vieläkin haastetta määritellä sitä, mitä haluat tehdä, voit lähestyä asiaa toisesta näkökulmasta: mitä sinä et ainakaan halua tehdä? Millaiset sisällöt ja teemat työssä eivät toimi sinulle ollenkaan? Kun olet määritellyt sen, mitä ei ainakaan kiinnosta, voit jatkojalostaa ajatusta ja pohtia, miksi se ei kiinnosta. Tämä ajatuskuvio voi myös selkeyttää omia toiveitasi. 

Lisää tarinoita AMK-opinnoista ja hakemisesta

Kuva
LAB-ammattikorkeakoulun opiskelija.

Kevään yhteishaku 2025

Hakuajat
8.–22.1. englanninkieliset koulutukset 
11.–25.3. suomenkieliset koulutukset