Viisi tekoa alueellisen urheiluliiketoiminnan edistämiseksi

Kuva
LABin erikoistutkija Ilkka Väänänen ja TKI-asiantuntija Annukka Heinonen.
Erikoistutkija Ilkka Väänänen (vas.) ja TKI-asiantuntija Annukka Heinonen.
Liikuntaan ja urheiluun liittyvän innovaatio- ja liiketoiminnan kehittämiselle on selkeä tarve – tämä ilmenee myös uudesta hallitusohjelmasta. Liikunta nähdään yhtenä keinona lisätä työhyvinvointia ja -kykyä. LAB-ammattikorkeakoulu tukee urheiluliiketoimintaa erityisesti kampusmaakunnissaan.

LAB-ammattikorkeakoulu toimii alueilla, joissa satsataan hyvinvoinnin edistämiseen. Urheilun ollessa yksi Päijät-Hämeen vahvuuksista, Etelä-Karjalassa puolestaan panostetaan matkailualan liiketoiminnan kehittämiseen ja elämystalouden palvelutarjonnan monipuolistamiseen. Päijät-Hämeessä myös tavoitellaan asemaa Pohjois-Euroopan johtavana ympärivuotisen urheilun ja liikkumisen keskuksena vuoteen 2030 mennessä.

LABin vahvuuksiin kuuluu hyvinvoinnin kokonaisvaltainen edistäminen, muun muassa elinympäristön, liikkumisen ja matkailun näkökulmista. LAB-ammattikorkeakoululla onkin keskeinen rooli urheiluun liittyvän innovaatio- ja liiketoiminnan kehittämisessä alueellisesti ja kansallisesti sekä enenevissä määrin myös muualla Euroopassa.

Työelämän innovaatiokorkeakouluna tunnetun LABin asiantuntijat listasivat viisi esimerkkiä, miten korkeakouluyhteistyöllä on edistetty alueellista urheiluliiketoimintaa.

1. Tutkimusyhteistyö

LABin hyvinvoiva ihminen -tutkimusryhmä tarjoaa monenlaisia palveluita ja tutkimuksia sekä tilat fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn testaamiseen. Kansainvälisestikin kilpailukykyisen tutkimustiimin palveluista hyötyvät erityisesti päijäthämäläiset ja eteläkarjalaiset yritykset sekä liikunta- ja urheiluseurat, julkista sektoria ja kuntalaisia unohtamatta.  

”Olemme esimerkiksi tutkineet paikallisen huonekaluvalmistajan pyynnöstä aktiivisen istumisen terveysvaikutuksia alaraajojen turvotukseen, tasapainon hallintaan ja vatsalihasten voimantuottoon. Kansainvälistyvälle terveysalan pk-yritykselle toteutimme hoito- ja hoivapaikkojen eritystarpeisiin kehitettyjen tuotteiden käytettävyystutkimuksen synnytysosastolla ja ensihoitopalveluissa. Lisäksi haimme heille kansallista ja kansainvälistä ulkoista rahoitusta toiminnan kehittämiseen”, tutkimustiimin vetäjä, erikoistutkija Ilkka Väänänen luettelee.

Tutkimustiimi on myös kehittänyt viiden päijäthämäläisen metallialan yrityksen kanssa toimintamallin, jonka avulla teollisuusyritykset voivat parantaa tuottavuuttaan tukemalla työntekijöidensä terveyttä, fyysistä toimintakykyä sekä organisaatiossa toteutettavaa työkyvyn johtamista.

Väänäsellä on pitkä kokemus tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeista (TKI). Tällä hetkellä erikoistutkijan työpöydän täyttää GoGreenRoutes-tutkimushanke, jossa yhtenä tavoitteena on tutkia ympäristön laadun vaikutuksia liikunta-aktiivisuuteen ja terveyteen sekä siten edistää Lahden asukkaiden liikkumista.

”Tutkimuksessa on juuri saatu tehtyä kahdeksan viikkoa kestäneen terveysliikuntasuositusten mukaisen ulkoiluohjelman jälkeiset loppumittaukset sekä pidettyä Lahden terveysmetsän avajaiset. Tutkimuksessa tarkastellaan erilaisissa luontoympäristöissä ulkoilun yhteyttä uneen, toimintakykyyn ja kehon koostumukseen. Lähes sadasta vapaaehtoisesta lahtelaisesta puolet täytti valintakriteerit, ja johtopäätöksiä mittauksista on odotettavissa loppuvuodesta”, Väänänen mainitsee.

2. Joukkueurheilu

Urheiluseuroille LAB-ammattikorkeakoulu tarjoaa muun muassa laajan kehittämisverkoston hyödyt. Liikuntateknologian osaajien, urheiluseurojen ja liikuntatoimijoiden yhteiskehittämisen verkosto eli LIUKAS yhdistää Suomen liikuntateknologian tutkimus- ja kehitysorganisaatiot, kunnat ja kaupungit, lajiliitot, yritykset sekä urheiluseuratoiminnan. Tavoitteena on saada lapset ja nuoret liikkumaan sekä kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan.

”Jaamme tietotaitoa avoimesti jäsenten kesken, jotta saamme vaikuttavampia tuloksia koko Suomen näkökulmasta. Toisiaan tukevan ja kannustavan yhteistyön avulla saamme liikunnan ja hyvinvoinnin teknologiset ratkaisut edistämään myös Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan elinvoimaisuutta ja vetovoimaa”, Ilkka Väänänen esittää.

LAB on kehittänyt paikallisen joukkueurheilun tueksi esimerkiksi liikkeenkaappausteknologiaa. Suunnittelutyö tehtiin osana joukkuemailapeleihin soveltuvan taitoharjoittelualustan anturi- ja datankeräysteknologian kehittämishanketta, jolla vahvistettiin liikunta-alan elinkeinotoiminnan lisäksi valmennusosaamista ja mahdollistettiin uusi innovaatio taitoharjoittelun kehittämiseen.

”Liikuteltavaa laukaisuporttia ja syötönpalauttajaa testattiin Suomen Urheiluopistolla yhdessä Kansainvälisen Jääkiekon Kehityskeskuksen ja heinolalaisten jääkiekkoilijoiden kanssa. Työllistimme myös yhden kevytyrittäjän, jonka kanssa ideoimme pelaajan liikkeenetenemissuunnan yhdistämistä anturiteknologian kehittämiseen. Lähtökohtana antureiden kehittämisessä oli yksinkertaistettujen motoristen taitojen harjoittaminen suljetussa ympäristössä”, Väänänen havainnollistaa.

3. Liikuntamatkailu

Liikuntamatkailussa keskeinen matkustusmotiivi liittyy reissussa tapahtuvaan urheiluun tai liikuntaan. Päijät-Hämeessä liikunta- ja urheilumatkailu on strategisesti tärkeä toimiala, jota tukee maakunnan monipuolinen tapahtumaosaaminen. Alueen vetovoimaa kasvattavat esimerkiksi kaksi urheiluopistoa sekä Lahden kansainväliset urheilutapahtumat. LAB on apuna liikuntamatkailun palvelujen ja tapahtumien sekä näiden näkyvyyden kehittämisessä.

”Olemme kasvattaneet maakunnan tunnettuutta liikunta- ja urheilumatkailun kohteena luomalla olosuhteita ja yhteistyötä. Päijät-Hämeen maineeseen liikuntamatkailun kohteena on vaikuttanut myös luontomatkailun kehittämisessä tekemämme työ, josta näkyvin esimerkki on Salpausselkä Geoparkin perustamiseen johtanut hankevetoinen toiminta”, TKI-asiantuntija Päivi Tommola sanoo.

Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke on konkreettinen esimerkki paikallisesta liikunta- ja urheilumatkailun edistämisestä. Hanke lisäsi yrittäjien valmiuksia palvella pyörämatkailijoita ja loi uutta yhteistyötä pyörämatkailusta kiinnostuneiden toimijoiden välille. Lisäksi tehtiin näkyväksi pyöräilyreittejä ja matkan varrella olevia palveluita.

”Pyörämatkailu kokonaisuutena on teema, jonka kehittämiseksi Päijät-Hämeessä on tehty paljon työtä, ja pyörämatkailupalvelujen kysyntä on tällä hetkellä suurta. Lisäsimme matkailijoiden mahdollisuuksia löytää itselleen sopivat, pyöräily-ystävälliset palvelut ja reitit. Yrittäjät ovat saaneet lisää asiantuntemusta, joka valmistaa heitä pyöräilevien asiakkaiden palvelemiseen.”

Päijät-Hämeessä on merkittävää urheiluun ja liikuntaan liittyvää osaamista sekä luonnon ja infrastruktuurin puolesta suotuisat olosuhteet. Tommola näkee, että LAB vahvistaa osaltaan urheilukaupunkina ja -matkakohteena tunnetun Lahden imagoa: ”Trendien seuraaminen ja ajankohtaiseen kysyntään vastaaminen edellyttää ketteryyttä ja innovaatiohalua, jota meiltä TKI-toimijana löytyy.”

4. Tapahtumat

LAB-ammattikorkeakoulu osallistuu vuosittain monien alueellisten tapahtumien käytännön valmisteluihin. Päijät-Hämeessä ammattikorkeakoulun osaamista on hyödynnetty muun muassa urheilutapahtumaverkostojen vahvistamiseen ja tapahtumien jatkuvuuden turvaamiseen. Etenkin suurtapahtumien osalta toiminta on urheiluseuravetoista ja tarvitsee usein tuekseen laajempaa yhteistyöverkostoa.  

”Tapahtumien vaikutus urheilumatkailuun on alueillamme suuri. Erityisesti Lahdessa kansainväliset urheilutapahtumat ovat eräs matkailun vahvimmista vetovoimatekijöistä. Tapahtumien vetovoimalla on vaikutuksia alueen matkailuun paljon pidemmällä aikajaksolla kuin pelkästään tapahtumien aikaan”, Päivi Tommola korostaa.

LABin hankkeissa on suunniteltu ja järjestetty myös urheilutapahtumia. Tommolan vetämässä hankkeessa järjestettiin pyörämatkailun alueellinen teemapäivä, Salpausselkä Bike Fest, johon osallistui jopa 300 pyöräilijää. Tapahtuman keskiössä oli alueellisen matkailupotentiaalin yhdistäminen luontoarvoihin, paikalliseen toimintaan ja yhteisöihin. Suunnitteluun ja toteutukseen osallistui 26 alueellista toimijaa, kuten urheiluseuroja, kuntia ja yrityksiä.

”Näimme tämäntyyppiselle tapahtumalle olevan tilausta. Suurin osa Päijät-Hämeen muista pyöräilytapahtumista on kilpailupainotteisia, vaikka toisaalta kilpaurheilevien harrastajien määrä on jo pitkään ollut laskussa. Palautekyselyn mukaan 96 prosenttia osallistujista olisi melko tai erittäin kiinnostunut osallistumaan vastaavaan tapahtumaan myös ensi vuonna.”

5. Liiketoiminta

Urheiluliiketoiminnan tuottavuuteen ja kannattavuuteen vaikuttaa moni tekijä. LAB on esimerkiksi kehittänyt paikallisten urheiluväline ja -palvelutuoteyritysten liiketoimintaa vahvistamalla näiden tulevaisuustaitoja. Bounce Forward – Resilienssiä työelämään -hankkeessa paneuduttiin yritysten muutoskyvyn eli resilienssin vahvistamiseen muun muassa tulevaisuustaitoja kehittämällä. Pienyrityksille suunnatuissa resilienssipajoissa työstettiin osallistujien käytäntölähtöisiä kehittämishaasteita.

”Urheiluliiketoiminta on osa Päijät-Hämeen selviytymissuunnitelmaa, ja osa hankkeen toiminnasta räätälöitiin juuri tähän tarpeeseen. Työpajoihimme osallistui viisi urheiluliiketoimintaan keskittynyttä yritystä. Heille toteutettiin Päijät-Hämeessä muista paikkakunnista poiketen pienryhmämuotoista kehittämistoimintaa, joka mahdollisti vertaisoppimisen ja edisti verkostoitumista”, TKI-asiantuntija Annukka Heinonen kertoo.

Liikuntakeskus Pajulahti ohjasi liikunta-alan yritysten pienryhmää. Kehittämistyön aikana suunnattiin katseet totuttua pidemmälle, hyödynnettiin palvelumuotoilun käytännönläheisiä työkaluja sekä innostettiin osallistujia uuden äärelle ja haastettiin paitsi ajattelua myös vuorovaikutusta simulaation avulla. 

”Osallistujilta kerätty palaute oli positiivista luettavaa. Pajatoiminnasta koettiin olevan apua työyhteisöjen ja toiminnan kehittämisessä. Tukea saatiin esimerkiksi asiakastarpeiden tunnistamiseen sekä tuote- ja palvelukonseptien jatkojalostamiseen. Saatujen kokemusten pohjalta rakennettua resilienssipajamallia voivat myös muut hyödyntää jatkossa”, Heinonen sanoo.

LABin verkostoja urheiluliiketoiminnan kehittämisessä:

Lahti Sports Hub

Technology-supported Innovative Rehabilitation

Liikuntateknologian kansallinen verkosto (LIUKAS)

The European Platform for Sport Innovation (EPSI)

Lisätietoja:

Ilkka Väänänen
Erikoistutkija
ilkka [dot] vaananenatlab [dot] fi
Annukka Heinonen
TKI-asiantuntija
annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi
Päivi Tommola
TKI-asiantuntija
paivi [dot] tommolaatlab [dot] fi
Kuva
LAB detail campus hallway

Testaus- ja asiantuntijapalvelut

LABin monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijat ovat myös yritysten käytettävissä.