Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio (React, Etelä-Suomi)
Kuva
Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio hanke tukee yrityksiä muutostilanteissa osaamista vahvistamalla.
Muutostilanteessa yrityksen uusiutuminen on tärkeää kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Viime vuosien äkilliset ja odottamattomat toimintaympäristön muutokset (koronapandemia, Ukrainan sota, energiakriisi) ovat vaikuttaneet mikro- ja pk-yritysten toimintaedellytyksiin, kilpailukykyyn sekä kykyyn vastata äkilliseen muutokseen.
KOHTI VIHREITÄ TAVOITTEITA
Suomella on tavoitteena olla vuoteen 2035 mennessä ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta sekä kiertotalouden edelläkävijämaa. Hankkeessa tähdätäänkin ilmasto- ja ympäristöratkaisujen sekä uuden teknologian järjestelmälliseen kytkemiseen osaksi ammattikorkeakoulujen sekä yritysten kehitys- ja muutostyötä.
YRITYKSILLE TUKEA KOKO SUOMEN ALUEELLA
Yritysten muutoskyvykkyyttä eli resilienssiä sekä kilpailukykyä on kasvatettava samalla huomioiden myös vihreä ajattelutapa, digitaalisuus ja uusien teknologioiden tuomat mahdollisuudet. Hanke yhdistää korkeakoulujen parhaan asiantuntijuuden, sekä yritykset ja yrittäjät
• valtakunnallisella (22 ammattikorkeakoulua) tasolla.
Korkeakoulujen ja yritysten välinen yhteistyö mahdollistaa uuden oppimisen sekä kehittämisen erilaisissa vihreään siirtymään, digitaalisuuteen ja muutoskyvykkyyteen liittyvissä oppimiskokonaisuuksissa. LAB toteuttaa hanketta Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla.
Hanke on rahoitettu REACT-EU-rahoituksella osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Mikro-oppiminen tarkoittaa opeteltavan asian palastelua pieniin osioihin, jotka pystyy suorittamaan lyhyessä ajassa paikasta riippumatta esimerkiksi mobiililaitteella. Hankkeessa tuotetaan mikro-oppimisen kokonaisuuksia vihreään siirtymään, muutoskyvykkyyteen sekä digitalisaatioon liittyen. Kaikki kurssit ovat maksuttomasti yritysten käytössä.
LABin mikro-oppimisen kursseille kirjautumista varten pystyt luomaan ilmaiset tunnukset klikkaamalla kurssin linkkiä. Tunnusten luomista varten tarvitaan nimi sekä sähköposti osoite. Tunnusten luomisen jälkeen pääset osallistumaan kaikille hankkeen kursseille, kurssiavainta ei tarvita.
Tervetuloa päivittämään osaamistasi! Tarjoamme sinulle pääsyn ainutlaatuisiin, ajankohtaisiin ja monipuolisiin sisältöihin, jotka auttavat sinua kehittämään tulevaisuuden valmiuksiasi.
Osaamisesi vihreän siirtymän, digitalisaation ja muutoskyvykkyyden teemoissa on avainasemassa, ja me haluamme olla tukenasi matkallasi kohti uusia haasteita ja mahdollisuuksia.
Työkirja on täynnä tiivistettyä, mutta tehokasta tietoa, jonka ammattikorkeakoulut ovat räätälöineet erityisesti sinulle, jotta voit oppia ja kasvaa työn ohella.
Livestriimi: Ammattikorkeakoulut yritysten muutoskumppanina to 14.11. klo 12:30–15
Muutos- ja innovaatiokykyvalmennus
Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa järjestetään valmennussarja, johon kutsutaan alueen toimijat (yrittäjät, aluekehittäjät, työntekijät ja opiskelijat) yhdessä oppimaan, kehittämään ja jakamaan osaamista. Valmennuksissa opitaan uutta, etsitään ratkaisuja kehityshaasteisiin ja pohditaan kuinka voimme vastata entistä paremmin tulevaisuuden asiakkaiden tarpeisiin. Teemoja tarkastellaan yksilön, työyhteisön, organisaation ja yhteiskunnan näkökulmasta esimerkiksi muotoiluajattelun keinoin.
Miksi kannattaa osallistua?
Konkreettisia työkaluja kilpailukyvyn vahvistamiseen – pääset treenaamaan valmennuksessa käytettyjä menetelmiä myös omassa arjessa.
Mukana erilaisia ihmisiä ja monipuolista osaamista – saat uusia näkökulmia.
Uusia verkostoja ja ihmisiä, joilla on tahtotila tehdä asioita toisin.
Tiivis kokonaisuus – paljon asiaa pienessä paketissa.
Etävalmennusten aikataulu
To 14.09. klo: 09.00–12.30 Muutoskyky ja ennakointi
To 21.09. klo: 09.00–12.30 Innovaatio-osaaminen ja design thinking
Aikataulu Päijät-Häme
Ti 10.10. klo: 09.00–12.30 Vastuullinen tuote- ja palvelukehitys ja Design Sprint
Aikataulu Etelä-Karjala
To 12.10. klo: 12.30–16.00 Vastuullinen tuote- ja palvelukehitys ja Design Sprint
19.9.2023 klo: 08.30–11.30 Kehitä ja johda työhyvinvointia -työpaja
Haluatko viedä työpaikallesi tärkeää osaamista, jonka avulla arkiset kohtaamiset ja keskustelut tukevat työhyvinvointia sekä turvallisen kanssakäymisen kulttuuria yrityksessänne?
Pohdimme yhdessä mm. seuraavia asioita:
Miten mahdollistaa enemmän kohtaamisia työarjessa työntekijöiden ja esihenkilöiden välillä?
Millaisia haasteita kohtaamisiin voi liittyä?
Mistä aikaa ja ratkaisuja työhyvinvoinnin kehittämiseen?
Mitä: Maksuton työpaja (sis. aamiainen)
Kenelle: Päijät-Hämeen alueen eri toimialojen pk-yritysten esihenkilöille sekä työntekijöille
Muutoksen voima -yritystapahtuma 28.09.2023 klo: 09-16
Muutoksen voima -yritystapahtuma järjestetään torstaina 28.9. klo 9-16 Heurekassa Vantaalla. Tapahtuman puhujia ovat mm. Sitran Lilli Poussa, futuristi Sanna Ketonen-Oksi ja muutosagentti Pentti Komssi. Lisäksi tapahtumassa striimataan Nordic Business Forumin englanninkieliset puheenvuorot: Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Malala Yousafzai, norjalainen hedge-rahastonhoitaja ja taidekeräilijä Nicolai Tangen sekä tekoälyn ja tietoturvan arvostettu huippuasiantuntija Mikko Hyppönen. Tauoilla on mahdollisuus tutustua esittelypisteisiin ja verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Tapahtumaan voi osallistua koko päivän tai vain osaksi aikaa.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tarvittavat lähtötiedot yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyydelle. Tällä edistetään yritysten kestävää systeemimuutosta, vihreää siirtymää, uusien teknologioiden hyödyntämistä sekä toimintamallien kehittämistä.
Muutoskyvykkyyden tukeminen ja kehittäminen tapahtuu osaamista ja tietotasoa vahvistamalla. Korkeakoulut nostavat yritysten ja työntekijöiden osaamis- ja tietotasoa sekä mahdollistavat vertaisoppimisen järjestämällä:
• koulutuksia, joissa hyödynnetään erilaisia oppimismenetelmiä ja -malleja
• mikro-oppimisen kursseja
• tapahtumia
KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEET
LAB-ammattikorkeakoulu vaikuttaa strategiansa ja tutkimustensa kautta ensisijaisesti tiettyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Näistä ensisijaisista kestävän kehityksen tavoitteista hanke vaikuttaa erityisesti tavoitteisiin: