Korkeakouluopiskelijoiden tukeminen riittävän lähtötason saavuttamiseksi ruotsin opintojen suorittamiseksi

Hankkeessa suunnitellaan, laaditaan ja pilotoidaan korkeakoulujen välisenä yhteistyönä laaja opintopolku ja materiaali ruotsin kielen oppimiseen taitotasoille A1-A2, sillä suurella osalla opiskelijoista on osaamisvajetta ruotsin kielen taidossa verrattuna korkeakouluissa vaadittavaan ruotsin kielen osaamisen tasoon (B1).



Hankkeessa luodaan uudenlainen, kokonaisvaltainen toimintamalli (opintopolku, materiaali, ohjauskäytänteet) opiskelijoiden ruotsin opintojen sujuvoittamiseksi. Uutta on, että materiaali suunnataan alkeista lähtien korkeakouluopiskelijoille ja että osaamistavoitteet määritellään kohti opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa ruotsin kielen osaamista.



Hankkeessa pilotoidaan erilaisia ohjauksen toteutusvaihtoehtoja ja jaetaan hyväksi koettuja käytänteitä. Yhteistyönä laadittu opintopolku mahdollistaa yhteisen opetustarjonnan eri korkeakoulujen kesken.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
OKM
LABin rooli
Osatoteuttaja
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on laatia kaikkien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen käyttöön laaja, taitotasot A1-A2 kattava opintopolku (laajuus 20 op) ja digitaalinen materiaali. Opintopolku laaditaan 1 op:n moduuleina, jotta sen osat olisivat mahdollisimman helposti sovellettavissa eri käyttötarkoituksiin. Lisäksi hankkeessa on tavoitteena kehittää ja pilotoida erilaisia ohjauskäytänteitä.



Hankkeessa on mukana seitsemän yliopistoa ja neljä ammattikorkeakoulua. Opettajat työskentelevät hankkeessa työpareina. Jokaisella työparilla on selkeästi määritelty osuus opintopolkuun tuotettavaa ja pilotoitavaa materiaalia sekä ohjauskäytänteiden kehittämistyötä.
Tavoitteiden toteutuminen
Yhdessä suunniteltu laaja opintopolku, tuotettu materiaali sekä ohjauskäytänteiden kehittäminen sujuvoittavat opiskelijoiden siirtymistä korkeakouluopintoihin. Lisäksi ne tukevat ruotsin opintojen suorittamista ja opiskelijoiden valmistumista tavoiteajassa sekä edistävät kansallista yhteistyötä yli korkeakoulurajojen.



Myöhemmin materiaali voidaan tuottaa englanniksi, jolloin se soveltuu niin ruotsinkielisten kuin suomenkielistenkorkeakoulujen kansainvälisille opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Hankkeen vaikuttavuus
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat hyödyntää hankkeessa tuotettua materiaalia opiskelijoiden tukemisessa, jotta he saavuttavat riittävän lähtötason tutkintoon kuuluvien ruotsin opintojen suorittamiseksi. Hankkeen tuotoksena syntyvä oppimateriaali jaetaan aoe.fi:n kautta, jotta se on kaikkien korkeakoulujen hyödynnettävissä.



Hankkeessa pilotoidaan erilaisia ohjauksen toteutusvaihtoehtoja ja jaetaan hyväksi koettuja käytänteitä. Hanke mahdollistaa myös opettajien pedagogisen kehittymisen ja verkostoitumisen yli korkeakoulusektorien.



Uusi toimintamalli hyödyntää tekoälyä niin opiskelijoiden itsenäisen opiskelun tukemisessa, ohjausmenetelmien kehittämisessä kuin materiaalien laadinnassa. Tavoitteena on lisätä sekä opiskelijoiden että opettajien ymmärrystä tekoälyn roolista kielenoppimisessa ja -opettamisessa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Johanna Marjomäki
Osaamispäällikkö
johanna [dot] marjomakiatlab [dot] fi