Tervetuloa kuulemaan yrittäjien kokemuksia matkasta kohti yritysten ketterää ja muutoskykyistä tulevaisuutta sekä asiantuntijapuheenvuoroja. Verkostoidu muiden aiheesta kiinnostuneiden yritysten kanssa ja tutustu yritysten sekä LAB-ammattikorkeakoulun välisiin yhteistyön mahdollisuuksiin.
Tilaisuuden puhujina mm. kansanedustaja Jukka Kopra ja jalkapalloilija Aki Riihilahti.
Aki Riihilahti on toimitusjohtaja sekä ammattijalkapalloilija ja hänessä konkretisoituvat tarinat tahdosta, intohimosta, strategisesta suunnittelusta ja kovasta työstä. Aki tulee puhumaan (itsensä-)johtamisesta työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien mahdollistajana.
KETTERÄ-hankkeen suojelija Jukka Kopra on lappeenrantalainen yrittäjä sekä kansanedustaja. Jukalle on tärkeää, että yrittäjyydelle luodaan paremmat edellytykset.
Tapahtuma alkaa aamukahveilla ja verkostoitumisella klo: 09.00.
12.00 (itsensä-)johtamisesta työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien mahdollistajana – Aki Riihilahti, Jalkapalloilija
12.55 Tilaisuuden päätös: Ketterästi eteenpäin – Arja-Tuulikki Malin, Projektipäällikkö
Osallistuminen on maksutonta!
Ilmoittaudu viimeistään 8.9.2023 mennessä
Vertaistuelliset työpajat yrityksille
18.04. Mist myö tullaan?
Työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien nykytilan selvitys: Asiantuntijat auttavat yrityksiä pohtimaan, millaista työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien kehittämisen suunnittelua eri työkaluja hyödyntäen yritykset ovat tehneet ja millaista tietoa tarvitaan lisää.
26.04. Mis myö mennää?
Työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien nykytilan purku: Asiantuntijoiden kanssa puretaan nykytilanteen tuloksia sekä reflektoidaan ja arvioidaan yrityksen tarpeita ja jo käytössä olevia työkaluja. Mitkä työkalut toimivat ja mitä tarvittaisiin lisää?
12.05. Mihi myö mennää?
Tulevaisuuden tarpeiden ja työkalujen ennakointi ja visiointi: Asiantuntijoiden kanssa visioidaan yrityksen lähitulevaisuuden työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien johtamisen tarve- ja ihmislähtöisiä työkalutarpeita.
31.05. Mite myö mennää?
Tavoitteiden asetanta ja kehittämisen toimintatavan pohdinta: Asiantuntijoiden tukemana laaditaan yrityksille lähitulevaisuuden työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien johtamisen tavoitteet (yksi tavoite per edellä mainittu teema) vertaistuellisesti työkalut ja ammattikorkeakouluyhteistyön paikat huomioiden. Reflektoidaan edeltäviä työpajoja ja tehdään niistä yhteenveto.
18.08. Mis myö mennää?
Tavoitteiden ja suunnitelmien reflektointi mahdollisten toimenpiteiden jälkeen. Mitä muutoksia on laitettu alulle?
Opas sisältää yrityksille tietoa työhyvinvointiin, osaamiseen ja työuriin liittyen: tarkastellaan teemoihin vaikuttavia tekijöitä ja esitellään erilaisia työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien seurannan sekä kehittämisen työkaluja.
Opas yrityksille yhteistyön mahdollisuuksista LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointiyksikön kanssa.
Mikro-oppimisen kokonaisuudet
LAB-ammattikorkeakoulun osatoteuttama Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio (React, Etelä-Suomi)-hanke kokoaa yhteen maksuttomia mikro-oppimisen kokonaisuuksia yritysten käyttöön. Mikro-oppimisessa koulutusosioiden kesto on lyhyt ja niitä voi suorittaa ajasta sekä paikasta riippumatta valitsemallaan laitteella.
FOKUS-hankeessa tuotetaan yhteistyössä yritysten kanssa työhyvinvoinnin johtamisen kehittämiseen menetelmä, jonka avulla yritykset voivat kehittää itselleen sopivassa tahdissa suunnitelmallisen ja kokonaisvaltaisen työhyvinvoinnin johtamisjärjestelmän.
Hankkeen tarkoituksena on analysoida Etelä-Karjalan mikro- ja pk-yritysten työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurajohtamisen työkalujen nykytilaa ja ennakoida tulevaisuuden työkalutarpeita, jotta yritykset hyödyntävät jatkossa niille sopivimpia työkaluja työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien kehittämiseksi ja tiedolla johtamiseksi. Lisäksi hankkeen avulla etsitään mikro- ja pk-yritysten ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyön paikkoja.
Hankkeen yrityksiä tukevat toimenpiteet
• Nykytila-analyysi yritysten työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien tarpeista
• Vertaistuelliset työpajat ohjaavat yrityksiä arvioimaan ja ennakoimaan työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien tarpeita vastaavia työkaluja sekä laatimaan kehittämiselle tavoitteita
Työhyvinvoinnin ja osaamisen tukemista ja edistämistä tarvitaan työllisyysasteen säilyttämiseksi ja kohottamiseksi. Hanke edistää osaltaan kohderyhmän hyvinvointia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä ja sen kehittämisessä. Toimintaympäristössä tapahtuvat jatkuvat ja ennakoimattomat muutokset haastavat yritykset tarkastelemaan omia toimintatapojaan kriittisesti ja kokeilemaan sekä oppimaan uusia, muutostilanteisiin paremmin sopivia toimintamalleja. Muutokset työn tekemisen tavoissa ja toimintaympäristöissä edellyttävät työntekijöiltä usein uutta osaamista ja sopeutumista uusiin tilanteisiin, vaikuttaen myös työhyvinvointiin.
Tarpeiden ja tavoitteiden selkeyttämisen kautta yritysten on helpompi etsiä ja löytää heille sopivimmat toimintatavat ja työkalut työntekijöiden työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien kehittämiseksi ja tukemiseksi. Muutostilanteissa on tärkeää seurata ja tukea työhyvinvointia ja osaamista ajantasaisesti sekä hyödyntää aktiivisesti ja ketterästi kerättyä tietoa niiden kehittämiseen. Muutoksista selviytyminen onnistuneesti edellyttää esimerkiksi tarkoituksenmukaisia työvälineitä, ajankäytön suunnittelua, toisista välittämistä, riittävää palautetta sekä oikeanlaista tiedottamista ja muutoksessa elämisen taitoja. Kun yritykset ovat ennalta pohtineet ja päättäneet, millä keinoilla seurataan henkilöstön työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien kehittämistarpeita myös muutostilanteessa, tällöin yrityksellä on paremmat edellytykset selviytyä muutoksesta onnistuneesti.