HOT – Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille

Kuva
Siluettikuva lapsista ja naisesta
HOT – Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille -hanke vahvistaa kotona lapsiaan hoitavien maahanmuuttajavanhempien kotoutumista, koulutusta, työllistymistä ja arjen hallintaa. Hankkeen palveluista hyötyvät myös kohderyhmään kuuluvien perheet ja muut tukiverkostot.

Hanke toteutetaan Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden kansanopisto.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Hyvinvointi
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Projektissa tapahtuu

 

Hankkeen toimintaa

HOT-hanke järjestää opetusta ja työpajoja kotona lapsiaan hoitaville maahanmuuttajavanhemmille. Koulutus toteutetaan pienryhmätoimintana ja on osallistujille maksuton. Ryhmätoimintaa järjestetään 2–3 päivänä viikossa, 2–3 tuntia kerrallaan. Pienryhmälle järjestetään kielikoulutusta sekä työpajoja, joiden aiheina ovat terveys, hyvinvointi, koulutus ja työelämä.

 

Ryhmätoiminta Lahdessa

Ensimmäinen ryhmä kokoontui Lahdessa ajalla marraskuu 2023 – maaliskuu 2024. 
Toinen ryhmä kokoontui syys-joulukuussa 2024.

Seuraava ryhmä Lahdessa alkaa tammikuussa 2025. Ilmoittautuminen on auki 6.1.2025 asti.

Ryhmätoiminta Lappeenrannassa

Ryhmä kokoontui Lappeenrannassa 6.5. - 14.6.2024. 

Uusi ryhmä on suunniteltu keväälle 2025. Tietoa sen toiminnasta julkaistaan tänne tammikuun aikana.

 

Hankkeessa kirjoitettua

Artikkelit ja blogit

 

Tavoitteet
1. Rekrytoidaan osallistujia ja kartoitetaan heidän tarpeitaan.

2. Lisätään kohderyhmän työelämävalmiuksia ja tuetaan terveyttä ja hyvinvointia.

3. Vahvistetaan osallistujien luku- ja kirjoitustaitoa, kehitetään suomen kielen osaamista.

4. Kehitetään ja pilotoidaan erilaisia moduuleita, joista luodaan lopuksi toimintamalli.

5. Kehitetään toimintamalli työelämään ja/tai koulutukseen ohjaamiseksi.
Tavoitteiden toteutuminen
HOT-hankkeen toiminta aloitetaan kohderyhmän rekrytoinnista ja kartoituksesta. Kartoitettujen tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti maahanmuuttajavanhemmat osallistuvat eri moduuleihin. Osallistujille suunnatut toiminnat sisältävät useita perättäisiä, lyhytkestoisia moduuleita, kuten tutustuminen toimintaympäristöön, työssäkäyvän vanhemman terveys ja hyvinvointi, työelämän valmiudet ja suomen kielen vahvistaminen. Tarkoitus on keskittyä kohderyhmän mukaan saamiseen, kotoa lähtemiseen ja osallisuuden vahvistamiseen. Toiminnassa hyödynnetään yhteistyökumppaneiden ja aikaisempien maahanmuuttajahankkeiden verkostoja.

Hankkeessa pilotoiduista moduuleista kootaan toimintamalli. Toimintamalli sisältää niitä keinoja, joiden avulla kotona lapsiaan hoitavat maahanmuuttajavanhemmat kotoutuvat, pääsevät koulutuksen tai työllistymisen pariin ja heidän arkensa hallinta paranee. Toimintamalli ja tukimateriaalit ovat tarkoitettu kohderyhmän edustajille sekä heidän kanssaan työskenteleville tahoille.

Hankkeesta viestitään koko hankkeen ajan erilaisten blogijulkaisujen ja tiedotteiden kautta sekä kohderyhmälle että alueen toimijoille ja yleisölle.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen osallistujatavoite on 80 kotona lapsiaan hoitavaa maahanmuuttajavanhempaa. Osallistujat löytävät hanketoiminnan avulla työelämään ja koulutukseen. Heidän osallisuutensa ja kielitaitonsa vahvistuu sekä sosiaalinen ja työllisyysverkosto laajenee.

Hankkeen aikana kerätty tieto lisää alueen toimijoiden ymmärrystä kohderyhmään kuuluvien maahan muuttaneiden tilanteesta.

HOT-hanke luo kaikille avoimesti saatavilla olevan toimintamallin, mitä voidaan hyödyntää erilaisten maahanmuuttajaryhmien kotouttamisen ja työllistämisen välineenä.
Kestävän kehityksen tavoitteet

Tietosuojailmoitus

Projektipäällikkö
Mariia Baliasina
TKI-asiantuntija
mariia [dot] baliasinaatlab [dot] fi