Päijät-Hämeen FoodHub

Kuva
projektin logo
Hanke kehittää Päijät-Hämeen ruoka- ja juomateollisuutta laajentamalla elintarviketoimijoiden verkostoa myös muihin kuin viljaa jalostaviin yrityksiin sekä vahvistamalla näiden yritysten alueellisten sivuvirtojen hyödyntämistä. Lisäksi tavoitteena on löytää yritysten kehitysmahdollisuuksia digitalisaation saralla sekä kehittää kansainvälistymisväylää pk-yrityksille. Toteuttajina ovat Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja LAB-ammattikorkeakoulu.



Hanke edistää maakuntastrategian älykkään erikoistumisen kärkeä (ruoka ja juoma) ja jalkauttaa koko Hämeen ruokastrategiaa. Hanke antaa pohjaa tulevalle tutkimus- ja kehitystyölle niin, että se tukee kestävän, kannattavan ja kansainvälistyvän ruokasektorin menestystä. Alueellisen ja alueiden välisen yhteistyön kautta jalkautetaan ruokasektorin strategiaa. Hanke aloittaa ylimaakunnallisen yhteistyön.



Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

Rahoittajatahoille suunnattu Elintarvikealan tuotekehityspalvelujen rahoitusmahdollisuudet – Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen työpaja järjestettiin tiistaina 10.9.2024 klo 13–16 LAB-ammattikorkeakoulun kampuksella.

Elintarvikealan yritysten tulee päästä hyödyntämään tarjolla olevia rahoituspalveluja tehokkaasti. Työpajassa koottiin yhteen tapoja ja konkreettisia palveluja, joilla voimme yhdessä kehittää alueen elintarvikealaa kohti kestävää ja kansainvälistä menestystä.     

Työpajan tuloksista laadittu yhteenveto:

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- eli TKI-palvelujen rahoitusmahdollisuudet 

Päijät-Hämeen alueella halutaan tukea yritystoimintaa. Tukea on saatavilla mm. tuotekehitykseen, investointiselvityksiin sekä itse investointeihin. Keskiössä ovat pienet ja aloittavat yritykset, mutta tukea myönnetään myös keskisuurille yrityksille sopivin edellytyksin sekä vientiin tähtääville yrityksille ilman kokorajoituksia. Alla listattuna keskeisimmät tukia myöntävät tahot Päijät-Hämeen alueella. Ole rohkeasti yhteydessä! Mikäli oikea taho ei ole vielä tiedossa, aloita vaikka Ladecista.  

Ladec 
Tarjoaa monipuolista neuvontaa kaikenlaisille yrityksille (aloittelevista yrittäjistä isoihin yrityksiin) ja auttaa oikeiden rahoituslähteiden ääreen. Elintarvikealan yritysten kehittämisessä ota yhteys esimerkiksi Jari Eskolaan (jari [dot] eskolaatladec [dot] fi, 040-8216403)

Ladecin verkkosivuille 

Lahden TKI-seteli 
TKI-toiminnan kehittämisseteli tarjoaa 5 000 € euron tuen yritykselle. Yrityksen omavastuu 1000 €. 
Tukea myönnetään alle 50 hlö työllistäville yrityksille, joiden kotipaikka ja toimipaikka on Lahti. 

Lisätietoa Lahti-setelistä

Päijänne-Leader 
Monipuoliset Leader-yritystuet soveltuvat aloittaville yrittäjille ja mikroyrityksille (korkeintaan 5 htv). Tuki voi kohdistua mm. liikeidean kokeiluun, ulkopuolisen asiantuntijapalvelun hankintaan, tuotekehitykseen tai vaikka tuotannon aloituksen investointikustannuksiin. Edellytyksenä on, että yrityksen kotipaikka tai toimipaikka on Lahden keskusta-alueen ulkopuolelle maaseudulle.  

Päijänne-Leaderin verkkosivut

Ely-keskus 
ELY-keskus tukee investointien lisäksi maaseudun mikro- ja pienyritysten tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin, teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimintaa 50 % tuella 5 000–100 000 euron kustannusten puitteissa.   

Maataloustuotteiden jalostusta tai kaupanpitämistä harjoittaville yrityksille voidaan myöntää kehittämistukea vain tuettuina palveluina (50 %) enintään 100 000 euron kustannusten puitteissa myös keskisuurille yrityksille ns.  maksusetelityyppisen (voucher) kertakorvauksen muodossa. 

Lisää tietoa ELY-keskuksen tuista 

Team Finland / Business Finland 
Tarjoaa neuvontaa, rahoitusta ja verkostoja yrityksen eri vaiheisiin. Teemana kansainvälistyminen ja TKI. Esimerkkinä BF-innovaatioseteli: 75 % tuki innovaatio-osaamisen ostamiseen, max. 4500 €. 

Business Finlandin verkkosivut 

 

***

Tuotekehitystyön osaamis- ja koulutustarpeet -työpaja 7.3.2024

Työpaja pidettiin osana elintarvike- ja prosessiteollisuuden toimijoille suunnattua asiakastilaisuutta, joka järjestettiin yhteistyössä Viljo-hankkeen kanssa.

Lue lisää Viljo-hankkeesta: Viljo-hankkeen verkkosivut

LAB Focus Blogikirjoitus järjestetyistä työpajoista: Tuotekehityspalvelut ja -osaaminen vaativat asiakasymmärrystä ja laajaa asiantuntemusta

***

Yritysten tarpeet tuotekehitykselle -työpaja 30.1.2024

Yritysten tarpeet tuotekehitykselle – Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen työpajassa kehitettiin elintarvikealan yrityksille tarjottavia alueen palveluja. Tavoitteena oli yhteistyössä löytää niitä tapoja ja konkreettisia palveluja, joilla voimme yhdessä kehittää alueen elintarvikealaa kohti kestävää ja kansainvälistä menestystä.

Työpaja järjestettiin 30.1.2024 klo 9–12 LAB-ammattikorkeakoulun kampuksella.

Tutustu myös Kehys-hankkeeseen ja hyödynnä esimerkiksi hankkeessa kerätty tieto elintarvikealan TKI-palvelutarjonnasta. 

****

Tavoitteet
Hankkeessa on viisi tavoitetta:

1) Päijät-Hämeen ruoka- ja juomateollisuuden sivuvirtojen alueellisten hyödyntämismahdollisuuksien kehittäminen

2) Digitaalisten kehitysmahdollisuuksien ja kehityshankkeiden tunnistaminen

3) PK-sektorin kansainvälistymisväylän kehittäminen ja testaaminen

4) Elintarvikekeskittymän kehittäminen

5) Elintarvikekeskittymän tunnettuuden parantaminen
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Soila Saavala
Laboratorioinsinööri
soila [dot] saavalaatlab [dot] fi
Yhteistyössä