Food Campus Finland - Verkostojen vahvistaminen

Uuden hallitusohjelman tahtotila Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta tarjoaa hyvän selkänojan Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen “ruoka ja juoma” -kärjen tehokkaalle toteutukselle. Food Campus Finland -verkostojen vahvistaminen hanke (FCF-verkosto) luo kansallista ja alueellista osaamis- ja infrastruktuuripohjaa sekä tukee mahdollisuuksia ruokaratkaisujen kehittämiseen samalla, kun se vahvistaa Päijät-Hämeen askeleita kansanvälisesti kilpailukykyiseksi elintarvikealan kyvykkyyskeskittymäksi.



Hankkeen toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy yhteistyössä alueen keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

Onko yritykselläsi elintarvikkeisiin liittyvä innovaatioidea, jonka hiomiseen tai toteuttamiseen tarvitset asiantuntija-apua? Osana hanketta toteutamme innovaatiopilotointeja tuotekehitysympäristö Food Pilot Plantin monialaisten palvelujen kehittämisen tueksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää: saara [dot] sammalistoatlab [dot] fi (saara[dot]sammalisto[at]lab[dot]fi) 

*********

Kaurabuusti-seminaari 13.3.2025 12.00–15.00
LAB Lahden kampus, 2. krs, Mukkulankatu 19, LAHTI

Kaurabuusti-seminaari on elintarvikealan yrityksille, alan kehittäjille ja sidosryhmille suunnattu maksuton tapahtuma, joka tarjoaa katsauksen kauran vientipotentiaaliin, kehitysnäkymiin sekä mahdollisuuksiin. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. Tervetuloa!

Kuva kaurasta vaaleanpunaisen kuusikulmion sisällä ja teksti 13.3.2025 klo 12-15 Kaurabuusti-seminaari. EU-osapahoittama, Päijät-Hämeen liitto, LAB-ammattikorkeakoulu ja LADEC logot.
Ohjelma:

Viennin, tutkimuksen ja tuotekehityksen mahdollisuudet klo 12–13.15:

  • Avaus: Riika Kivelä, aluekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen liitto
  • Peruskaurasta menestystuotteita vientimarkkinoille: Csaba Jansik, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
  • Tutkimustieto kauratuotteiden kehityksen tukena: Saara Sammalisto, tutkija, LAB-ammattikorkeakoulu
  • Kohti kasvuloikkaa: Miten kehittää kasvipohjaisen ruoan alaa? Jukka Kajan, toiminnanjohtaja, Pro Vege ry   

Kasvuvoimaa kaurasta – oppeja ja oivalluksia yrityksiltä klo 13.45–15:

  • Avaus: Anssi Pyysing, Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtaja ja Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja
  • Kaurasta juustoa? Miten suomalainen innovaatio syntyi ja mihin se vie meidät? Annamari Jukkola, toimitusjohtaja, Mö Kaurameijeri  
  • Kauratuotteet ja laadun merkitys viennissä: Markku Mikola, tuotekehitys- ja tutkimusjohtaja Fazer Mylly
  • Kaurasta menestysreseptiksi: Terhi Kinnari, yrittäjä, Kinnarin tila ja Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja
  • Lunastetaan yhdessä kau(r)an kateissa ollut mahdollisuus: Mika Kukkurainen, partner, Nordic Foodtech VC 

Food Pilot Plantin esittely klo 15:

  • Seminaarin päätteeksi on mahdollisuus tutustua LABin kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotekehitysympäristöön, Food Pilot Plantiin.

 

Tapahtuman järjestävät Food Campus Finland -verkostojen vahvistaminen ja Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeet. Molempia hankkeita rahoittaa Päijät-Hämeen liitto, ja ne saavat tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). 

Ilmoittaudu viimeistään 6.3.2025.

********

Tavoitteet
- Luoda perusta Food Campus Finland -yhteistyöverkostolle, joka tukee kansallisen ruokaviennin kaksinkertaistamista ja elintarvikealan jalostusarvon merkittävää kasvattamista. Verkosto rakentuu alueellisista keskittymistä ja niissä toimivista yrityksistä, oppilaitoksista ja kehittäjäorganisaatioista.



- Edistää elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa koko arvoketjussa vahvistamalla TKI-infrastruktuuria, tunnistamalla yritysten TKI-tarpeita ja -mahdollisuuksia ja tukemalla yrityksiä erityisesti kansainvälisiin TKI- ja liiketoiminnan kehityshankkeisiin osallistumisessa.



- Vahvistaa Päijät-Hämeen elintarvikekeskittymää ja sen yritysten kansainvälisen liiketoiminnan edellytyksiä sekä edistää uusien investointien toteutumista alueella.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi