Food Campus Finland -verkostojen vahvistaminen

Uuden hallitusohjelman tahtotila Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta tarjoaa hyvän selkänojan Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen “ruoka ja juoma” -kärjen tehokkaalle toteutukselle. Food Campus Finland -verkostojen vahvistaminen hanke (FCF-verkosto) luo kansallista ja alueellista osaamis- ja infrastruktuuripohjaa sekä tukee mahdollisuuksia ruokaratkaisujen kehittämiseen samalla, kun se vahvistaa Päijät-Hämeen askeleita kansanvälisesti kilpailukykyiseksi elintarvikealan kyvykkyyskeskittymäksi.



Hankkeen toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy yhteistyössä alueen keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu
Kuva kaurasta vaaleanpunaisen kuusikulmion sisällä ja teksti 13.3.2025 klo 12-15 Kaurabuusti-seminaari. EU-osapahoittama, Päijät-Hämeen liitto, LAB-ammattikorkeakoulu ja LADEC logot.

Kaurabuusti-seminaari 13.3.2025 12.00–15.00
LAB Lahden kampus, 2. krs, Mukkulankatu 19, LAHTI

Kaurabuusti-seminaari on elintarvikealan yrityksille, alan kehittäjille ja sidosryhmille suunnattu maksuton tapahtuma, joka tarjoaa katsauksen kauran vientipotentiaaliin, kehitysnäkymiin sekä mahdollisuuksiin. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. Tervetuloa!

Ohjelma:

Viennin, tutkimuksen ja tuotekehityksen mahdollisuudet klo 12–13.15:

  • Avaus: Riika Kivelä, aluekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen liitto
  • Peruskaurasta menestystuotteita vientimarkkinoille: Csaba Jansik, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
  • Tutkimustieto kauratuotteiden kehityksen tukena: Saara Sammalisto, tutkija, LAB-ammattikorkeakoulu
  • Kohti kasvuloikkaa: Miten kehittää kasvipohjaisen ruoan alaa? Jukka Kajan, toiminnanjohtaja, Pro Vege ry   

Kasvuvoimaa kaurasta – oppeja ja oivalluksia yrityksiltä klo 13.45–15:

  • Avaus: Anssi Pyysing, Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtaja ja Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja
  • Kaurasta juustoa? Miten suomalainen innovaatio syntyi ja mihin se vie meidät? Annamari Jukkola, toimitusjohtaja, Mö Kaurameijeri  
  • Kauratuotteet ja laadun merkitys viennissä: Markku Mikola, tuotekehitys- ja tutkimusjohtaja Fazer Mylly
  • Kaurasta menestysreseptiksi: Terhi Kinnari, yrittäjä, Kinnarin tila ja Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja
  • Lunastetaan yhdessä kau(r)an kateissa ollut mahdollisuus: Mika Kukkurainen, partner, Nordic Foodtech VC 

Food Pilot Plantin esittely klo 15:

  • Seminaarin päätteeksi on mahdollisuus tutustua LABin kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotekehitysympäristöön, Food Pilot Plantiin.

 

Tapahtuman järjestävät Food Campus Finland -verkostojen vahvistaminen ja Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeet. Molempia hankkeita rahoittaa Päijät-Hämeen liitto, ja ne saavat tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). 

Ilmoittaudu viimeistään 6.3.2025.

********

Onko yritykselläsi elintarvikkeisiin liittyvä innovaatioidea, jonka hiomiseen tai toteuttamiseen tarvitset asiantuntija-apua?
Osana hanketta toteutamme innovaatiopilotointeja tuotekehitysympäristö Food Pilot Plantin monialaisten palvelujen kehittämisen tueksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää: saara [dot] sammalistoatlab [dot] fi (saara[dot]sammalisto[at]lab[dot]fi) 

Tavoitteet
- Luoda perusta Food Campus Finland -yhteistyöverkostolle, joka tukee kansallisen ruokaviennin kaksinkertaistamista ja elintarvikealan jalostusarvon merkittävää kasvattamista. Verkosto rakentuu alueellisista keskittymistä ja niissä toimivista yrityksistä, oppilaitoksista ja kehittäjäorganisaatioista.



- Edistää elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa koko arvoketjussa vahvistamalla TKI-infrastruktuuria, tunnistamalla yritysten TKI-tarpeita ja -mahdollisuuksia ja tukemalla yrityksiä erityisesti kansainvälisiin TKI- ja liiketoiminnan kehityshankkeisiin osallistumisessa.



- Vahvistaa Päijät-Hämeen elintarvikekeskittymää ja sen yritysten kansainvälisen liiketoiminnan edellytyksiä sekä edistää uusien investointien toteutumista alueella.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi