FinFoodNET - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä

Elintarvikeviennillä on suuri strateginen merkitys Suomelle. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2031 mennessä. Se edellyttää eri toimijoilta ja yrityksiltä sitoutumista yhteisiin kasvutavoitteisiin, taloudellisten panostuksien yhteensovittamista ja toimintatapojen uudistamista.Innokaupunkien yhteisellä ruokavienti-teemaisella vetovastuuhankkeella vastataan osaltaan edellä kuvattuihin haasteisiin. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Hanketta toteuttavat Into Seinäjoki Oy (Into), Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), LAB-ammattikorkeakoulu (LAB), Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia), Turun yliopisto (TY) ja Vantaan kaupunki (Vantaa).



Kohderyhmänä ovat ruokaviennin ekosysteemin toimijat (yritykset, TKIO-toimijat ja muut julkiset organisaatiot hankekumppaneiden toiminta-alueilla), jotka tuovat oman asiantuntijuutensa Suomen ruokaviennin edistämiseen ja jotka pystyvät tehostamaan ruoka-alan yritysten viennin toimenpiteitä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueiden välinen verkosto “Finnish Food Cities and Regions” tukemaan ja rohkaisemaan suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun sekä kansainvälistymiseen. Verkosto tiivistää alueiden välistä yhteistyötä ruoka-alalla niin kaupunkien kuin TKI-toimijoiden ja yritysten välillä. Hankkeessa tunnistetaan eri alueiden osaaminen, kehitysalustat ja mahdolliset puutteet, muodostetaan ja tehdään näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja sekä kehitetään alueiden välistä yhteistyötä elintarvikeviennin edistämiseksi. Tavoitteena on myös katalysoida vientiä palvelevia TKI–klustereita ja kehittämishankkeita ja vahvistaa yhteistyötä kansainvälisten TKI–verkostojen suuntaan ja näin generoida lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena alueiden välinen yhteistyö ruokaviennissä lisääntyy, roolit ja osaamisvahvuudet selkiintyvät ja tulevat tutuksi toimijoille edesauttaen yritysten ohjausta tarjolla olevien palveluiden äärelle maakuntarajojen yli ja lopulta vientimarkkinoille. Myös olemassa olevaa koulutustarjontaa voidaan kehittää paremmin tarpeita vastaavaksi. Pitkällä tähtäimellä hanke ja monialainen yhteistyö edistävät uusien viennin tuote- ja palveluinnovaatioiden syntymistä sekä avaa ovia uusille markkina-alueille luoden kasvua ja menestystä ruokavientiin.Hankkeessa luodaan alueiden ja kaupunkien verkosto, joka luo sellaiset olosuhteet, jotka parhaiten toteuttavat yritysten tahtotilaa sekä tukevat viennin edistämistä. Hankkeen vaikutuksesta suomalainen ruoka-ala ja sen osaaminen kiinnostaa maailmalla entistä enemmän.Hankkeella edistetään Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman tavoitteita ja tuetaan EU:n Itämeri-strategian hyvinvoinnin lisäämisen tavoitetta. Toteuttajina on vahvoja ruoka-alueita ja -kaupunkeja, joiden maakuntaohjelmissa ja –strategioissa sekä älykkään erikoistumisen strategioissa ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksissa elintarvikeala on merkittävässä roolissa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi
Sijainti