FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä

Elintarvikeviennillä on suuri strateginen merkitys Suomelle. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2031 mennessä. Se edellyttää eri toimijoilta ja yrityksiltä sitoutumista yhteisiin kasvutavoitteisiin, taloudellisten panostuksien yhteensovittamista ja toimintatapojen uudistamista.Innokaupunkien yhteisellä ruokavienti-teemaisella vetovastuuhankkeella vastataan osaltaan edellä kuvattuihin haasteisiin. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Hanketta toteuttavat Into Seinäjoki Oy (Into), Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), LAB-ammattikorkeakoulu (LAB), Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia), Turun yliopisto (TY) ja Vantaan kaupunki (Vantaa).



Kohderyhmänä ovat ruokaviennin ekosysteemin toimijat (yritykset, TKIO-toimijat ja muut julkiset organisaatiot hankekumppaneiden toiminta-alueilla), jotka tuovat oman asiantuntijuutensa Suomen ruokaviennin edistämiseen ja jotka pystyvät tehostamaan ruoka-alan yritysten viennin toimenpiteitä.



Hankkeen EU- ja valtion rahoitus: 96 060 euroa
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu

SAVE THE DATE! Juomista buustia -seminaari järjestetään 12.3.2026 Lahdessa. Varaa päivä jo nyt kalenteriisi, tiedossa on kiinnostavaa ohjelmaa aamusta alkaen. Lisätietoja tulossa!

*****

Hankkeessa kehitetään digitaalista TKI-palvelujen karttaa. Kartta julkaistaan alkuvuodesta 2026, mutta voit jo ilmoittaa oman organisaatiosi tiedot mukaan täällä: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/0527e9f9-130a-400c-92c9-cc61980509fd?displayId=Fin3421893.

***** 

Kiinnostaako vienti, kansainvälistyminen tai uusien yhteistyökumppanuuksien rakentaminen?

Tervetuloa maksuttomaan ja käytännönläheiseen pitchausvalmennukseen ja verkostoitumistapahtumaan, jossa pureudutaan siihen, miten suomalaisia ruokatuotteita esitellään vakuuttavasti kansainvälisille ostajille ja millaisia uusia kumppanuuksia alan yritykset ja TKI-toimijat voivat rakentaa yhdessä.

Olitpa vasta pohtimassa vientiä tai jo ottanut ensimmäisiä askeleita, tilaisuus tarjoaa konkreettisia työkaluja, sparrausta ja uusia kontakteja vientiä tavoitteleville yrityksille.

Aika: Tiistai 9.12.2025 klo 13.00–16.00

Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku

Kenelle? Tilaisuus on avoin ja maksuton ruokaketjun yrityksille ja TKI-toimijoille, joita kiinnostaa vienti, kansainvälistyminen ja uudet yhteistyömahdollisuudet.

Miksi osallistua?

  • Saat käytännön vinkkejä ja sparrausta oman pitchisi hiomiseen
  • Verkostoidut ja kohtaat potentiaalisia yhteistyökumppaneita
  • Pääset ideoimaan tulevaisuuden hankkeita ja uusia yhteistyön paikkoja

Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä: Pitchaa vakuuttavasti ja rakenna tulevaisuuden kumppanuuksia | FinFoodNet

Ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ>>

Ilmoittautuminen päättyy 5.12. klo 12.
Jos joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
Ella Koivuniemi ella [dot] koivuniemiatutu [dot] fi (ella[dot]koivuniemi[at]utu[dot]fi)
Sini Laikola sini [dot] laikolaatutu [dot] fi (sini[dot]laikola[at]utu[dot]fi)

******

JAMK järjestää hackathonin


Jukolan Juusto Hackathon - Sivuvirrasta vientituotteeksi

Jukolan Juusto -hackathonin julkaisuwebinaari

Mihin sinä hyödyntäisit laadukasta kotimaista heraa? 

Cheddareistaan maankuulu Jukolan Juusto yhdessä FinFoodNet-hankkeen ja BioBoosters yrityskiihdyttämön kanssa etsivät toimijaa, joka voisi hyödyntää juuston valmistuksen sivuvirtana syntyvää heraa, vaikkapa uuden innovatiivisen vientituotteen raaka-aineeksi!

Lisätietoja hackathonista: Jenni Uusitalo, Suvi Kurkinen sekä Leena Pölkki (etunimi [dot] sukunimiatjamk [dot] fi)
 

*****  

Lahden tiedepäivän ruokasessio: Suomi-ruokaa maailmalle -tilaisuus elintarvikealan yrityksille ja sidosryhmille 13.11.2025

Tilaisuudessa kerrottiin, miten Helsingin yliopisto (HY) ja LAB-ammattikorkeakoulu tukevat suomalaisen ruoan vientiä koulutuksen, tutkimuksen ja yritysyhteistyön avulla. Viking Maltin edustaja 

Aika: 13.11.2025, ohjelma alkaa klo 10.30
Paikka: LAB-ammattikorkeakoulu, Food Pilot Plant, Showroom, Mukkulankatu 19, 2.kerros.

  •  Uusi maisteriohjelma ruokaviennin tueksi – Janna Pietikäinen, HY
  • Biomateriaalit ja elintarviketeknologia – Antti Knaapila, LAB-ammattikrokeakoulu
  • Näkökulmia viennin vastuullisuuteen ja laatujärjestelmien vaatimuksiin - Anu El-Ghaoul, Viking Malt

Tietoiskujen jälkeen tilaisuudessa oli mahdollisuus verkostoitua, esittää kehitystarpeita ja vaikuttaa tuleviin koulutusratkaisuihin sekä osallistua opastetulle kierrokselle LABin Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristöön. Tarjolla oli myös esittely TKI-palvelujen digikartasta. Osion järjesti FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanke.

Tilaisuus järjestettiin osana Lahden tiedepäivää.
 

*****
From Finland to The World – Food Export Growth Forum järjestettiin 2025 keskiviikkona 22.10.2025 Vantaalla. Tapahtuma kokosi yhteen ruokaviennin asiantuntijat, innovaattorit ja yritykset jakamaan näkemyksiään, kokemuksiaan ja rakentamaan uusia verkostoja.

  • Paikka: Heureka, Tiedepuisto 1, 01300 Vantaa. Kokoushuone Alfa, Beta & Gamma.
  • Tapahtuman nettisivut ja ilmoittautuminen: Linkki tapahtumasivulle

Ohjelma:

  • KeyNote – avaussanat, Panu Vuorimaa, Erityisasiantuntija, Vantaan ruokaklusterin päällikkö, Business Vantaa
  • Saksan mahdollisuudet vientimaana, Lotta Westerlund, Varatoimitusjohtaja, Saksalais-Suomalainen kauppakamari
  • Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä, Thomas Heinrichs, Ostojohtaja, Lidl
  • Entreprise Europe Network- verkoston kansainvälistymispalvelut yrityksille, Johanna Marin Hyppönen, Erityisasiantuntija, Entreprise Europe Network
  • Vientikunto, osaamista maailmalle - Maarit Haavisto-Koskinen, Projektipäälikkö, Uudenmaan Ely-keskus
  • FinFoodNet - yhteistyöllä vauhtia ruokavientiin-hanke, Isa Stucki, Projektipäälikkö, Business Vantaa
  • Helsingin yliopiston vientimaisterikoulutus, Sulo Roukka, Yhteistyö ja yhteistyökumppanikoordinaattori, Helsingin Yliopisto

Päivän aikana pureuduttiin mm. seuraaviin teemoihin: 

  • Saksan mahdollisuuksia elintarvikkeiden vientimaana
  • Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä
  • Helsingin yliopiston ruokavientiin keskittyvän maisteriohjelman kehittäminen ja kuulumisia
  • Kansainvälisten verkostojen voima pk-yritysten kansainvälistymisessä

 

***** 

Hankkeen uutiskirjeet: 

1/ 2025 Ruokaviennin uusi suunta verkostoista ja yritysten äänestä

2/2025 Ruokavientiin vauhtia Ruokavientiklubista

***** 

Blogiartikkelit:

5.3.2025 Alueet vahvaan rooliin Suomen ruokaviennin edistämisessä

28.5.2025 Kohti kannattavaa kasvua – ruokaviennin uusi suunta syntyy verkostoista ja yritysten äänestä

20.8.2025 Lisää Suomi-ruokaa maailmalle – Ranskaankin

9.9.2025 Profiloitumalla potentiaalia? Elintarvikealan TKI-infrat ja -osaaminen yhteistyöllä viennin tueksi

25.9.2025 Nyt tehdään jotain isoa ruokaviennissä – yhdessä!

4.11.2025 Yritykset yhteistyöllä kansainvälistymään ja ruokavientiin

*****

Hankkeessa julkaistaan yritysten vientitarinoita. 
- Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan resepti vientiin: pitkäjänteinen työ, uuden kokeileminen ja erottautuminen

*****

Yrityskysely

Hankkeessa tehty kysely kartoitti elintarvike- ja juoma-alojen yrityksille suunnattuja tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopalvelutarpeita viennin ja kansainvälistymisen tueksi.  

Kyselyn tuloksia hyödynnetään elintarvike- ja juoma-alojen vientiä tukevien TKI-palveluiden ja yrityskohtaisen tuen kehittämisessä.

Vastaukset käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti.

Kyselyn toteuttamisessa on mukana Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä. 

Lisätietoja kyselystä: Sanna Kankaanpää, Into Seinäjoki Oy, sanna [dot] kankaanpaaatintoseinajoki [dot] fi (sanna[dot]kankaanpaa[at]intoseinajoki[dot]fi)

Kiitos arvokkaasta panoksesta – vauhditetaan yhdessä ruokaratkaisujen vientiä! 

 

KESKI-SUOMEN RUOKAVIENTIKLUBI II tapaaminen järjestettiin 30.9.2025 klo 13–15!

Yrittäjien oma viennin ja kansainvälistymisen kohtaamispaikka Keski-Suomen ruokavientiklubi II tiistaina 30.9.2025 klo 13–15! Paikka Jokilaakson JuustoJuustotie 12, 42100 Jämsä.

Tilaisuus ruokavientiä tekeville tai suunnitteleville yrittäjille, joka hakevat liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia kansainvälistymisestä, ja haluavat vaihtaa ajatuksia sekä oppeja toisten samanhenkisten kanssa.


Klubitapaamisten ajatuksena on, että yrittäjät pääsevät keskustelemaan ja oppimaan vertaistensa kanssa vientiin liittyvistä kokemuksista, haasteista ja ratkaisuista. Koollekutsujana toimii FinFoodNet-hankkeen keskisuomalainen toteuttajataho Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Äänessä yrittäjät. 

Tiistain 30.9. tilaisuudessa teemana Aasian vienti, kohdemaana erityisesti Japani. Yritysasiantuntija Jaana Puhakka, ProAgria Itä-Suomi kertoo elintarvikeviennin kokemuksista Japaniin muun muassa BIOSYS Japani -hankkeessa.


Maksuton tilaisuus on avoin kaikille ruokaviennistä kiinnostuneille myös muista maakunnista! Tervetuloa!

Lisätietoa tilaisuudesta ja hankkeesta:
leena [dot] polkkiatjamk [dot] fi 
suvi [dot] kurkinenatjamk [dot] fi

https://intoseinajoki.fi/finfoodnet/

https://www.jamk.fi/fi/uutiset/2025/finfoodnet-suomalaiset-innokaupungit-ja-alueet-vauhdittamassa-ruokaratkaisujen-vientia

 

****

Food Days tarjosi paljon ohjelmaa ja mahdollisuuden päästä tutustumaan Etelä-Pohjanmaan alueen TKI-infraan: https://intoseinajoki.fi/fooddays/ 

****

FinFoodNet-hankkeen Varsinais-Suomen kick off -tilaisuudessa tutustuttiin ruokaviennin mahdollisuuksiin, sukellettiin tulevaisuuden ruokatrendeihin, kuultiin käytännön kokemuksia ja pureuduttiin siihen, millaista tukea ja verkostoja yritykset kaipaavat kansainvälistymisen polulla.

Aika: maanantai 19.5. klo 14.00–16.00
Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku tai etäyhteys

Kenelle? Tilaisuus oli avoin ja maksuton kaikille ruokaketjun yrityksille – erityisesti niille, jotka suunnittelevat vientiä tai ovat alkumetreillä kansainvälistymisen polulla.

Lue lisää tilaisuudesta Turun yliopiston verkkosivuilta

 

 

*****

Lue lisää hankekokonaisuudesta Into Seinäjoen verkkosivulta.

 

Kuvassa kaikki hankkeen toimijoiden logot FinFoodNet, Into, JAmk, LAB, Savonia, Turun yliopisto, Vantaa, Helsingin yliopisto, Euroopan unionin osarahoittama, Oirkanmaan liitto, Innokaupungit

 

 

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueiden välinen verkosto “Finnish Food Cities and Regions” tukemaan ja rohkaisemaan suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun sekä kansainvälistymiseen. Verkosto tiivistää alueiden välistä yhteistyötä ruoka-alalla niin kaupunkien kuin TKI-toimijoiden ja yritysten välillä. Hankkeessa tunnistetaan eri alueiden osaaminen, kehitysalustat ja mahdolliset puutteet, muodostetaan ja tehdään näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja sekä kehitetään alueiden välistä yhteistyötä elintarvikeviennin edistämiseksi. Tavoitteena on myös katalysoida vientiä palvelevia TKI–klustereita ja kehittämishankkeita ja vahvistaa yhteistyötä kansainvälisten TKI–verkostojen suuntaan ja näin generoida lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena alueiden välinen yhteistyö ruokaviennissä lisääntyy, roolit ja osaamisvahvuudet selkiintyvät ja tulevat tutuksi toimijoille edesauttaen yritysten ohjausta tarjolla olevien palveluiden äärelle maakuntarajojen yli ja lopulta vientimarkkinoille. Myös olemassa olevaa koulutustarjontaa voidaan kehittää paremmin tarpeita vastaavaksi. Pitkällä tähtäimellä hanke ja monialainen yhteistyö edistävät uusien viennin tuote- ja palveluinnovaatioiden syntymistä sekä avaa ovia uusille markkina-alueille luoden kasvua ja menestystä ruokavientiin.Hankkeessa luodaan alueiden ja kaupunkien verkosto, joka luo sellaiset olosuhteet, jotka parhaiten toteuttavat yritysten tahtotilaa sekä tukevat viennin edistämistä. Hankkeen vaikutuksesta suomalainen ruoka-ala ja sen osaaminen kiinnostaa maailmalla entistä enemmän.Hankkeella edistetään Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman tavoitteita ja tuetaan EU:n Itämeri-strategian hyvinvoinnin lisäämisen tavoitetta. Toteuttajina on vahvoja ruoka-alueita ja -kaupunkeja, joiden maakuntaohjelmissa ja –strategioissa sekä älykkään erikoistumisen strategioissa ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksissa elintarvikeala on merkittävässä roolissa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi
Sijainti