SAVE THE DATE! Juomista buustia -seminaari järjestetään 12.3.2026 Lahdessa. Varaa päivä jo nyt kalenteriisi, tiedossa on kiinnostavaa ohjelmaa aamusta alkaen. Lisätietoja tulossa!
*****
*****
Kiinnostaako vienti, kansainvälistyminen tai uusien yhteistyökumppanuuksien rakentaminen?
Tervetuloa maksuttomaan ja käytännönläheiseen pitchausvalmennukseen ja verkostoitumistapahtumaan, jossa pureudutaan siihen, miten suomalaisia ruokatuotteita esitellään vakuuttavasti kansainvälisille ostajille ja millaisia uusia kumppanuuksia alan yritykset ja TKI-toimijat voivat rakentaa yhdessä.
Olitpa vasta pohtimassa vientiä tai jo ottanut ensimmäisiä askeleita, tilaisuus tarjoaa konkreettisia työkaluja, sparrausta ja uusia kontakteja vientiä tavoitteleville yrityksille.
Aika: Tiistai 9.12.2025 klo 13.00–16.00
Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku
Kenelle? Tilaisuus on avoin ja maksuton ruokaketjun yrityksille ja TKI-toimijoille, joita kiinnostaa vienti, kansainvälistyminen ja uudet yhteistyömahdollisuudet.
Miksi osallistua?
- Saat käytännön vinkkejä ja sparrausta oman pitchisi hiomiseen
- Verkostoidut ja kohtaat potentiaalisia yhteistyökumppaneita
- Pääset ideoimaan tulevaisuuden hankkeita ja uusia yhteistyön paikkoja
Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä: Pitchaa vakuuttavasti ja rakenna tulevaisuuden kumppanuuksia | FinFoodNet
Ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ>>
Ilmoittautuminen päättyy 5.12. klo 12.
Jos joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian.
Lisätietoja:
Ella Koivuniemi ella [dot] koivuniemi
utu [dot] fi (ella[dot]koivuniemi[at]utu[dot]fi)
Sini Laikola sini [dot] laikola
utu [dot] fi (sini[dot]laikola[at]utu[dot]fi)
******
JAMK järjestää hackathonin
Jukolan Juusto Hackathon - Sivuvirrasta vientituotteeksi
Jukolan Juusto -hackathonin julkaisuwebinaari
Mihin sinä hyödyntäisit laadukasta kotimaista heraa?
Cheddareistaan maankuulu Jukolan Juusto yhdessä FinFoodNet-hankkeen ja BioBoosters yrityskiihdyttämön kanssa etsivät toimijaa, joka voisi hyödyntää juuston valmistuksen sivuvirtana syntyvää heraa, vaikkapa uuden innovatiivisen vientituotteen raaka-aineeksi!
Lisätietoja hackathonista: Jenni Uusitalo, Suvi Kurkinen sekä Leena Pölkki (etunimi [dot] sukunimi
jamk [dot] fi)
*****
Lahden tiedepäivän ruokasessio: Suomi-ruokaa maailmalle -tilaisuus elintarvikealan yrityksille ja sidosryhmille 13.11.2025
Tilaisuudessa kerrottiin, miten Helsingin yliopisto (HY) ja LAB-ammattikorkeakoulu tukevat suomalaisen ruoan vientiä koulutuksen, tutkimuksen ja yritysyhteistyön avulla. Viking Maltin edustaja
Aika: 13.11.2025, ohjelma alkaa klo 10.30
Paikka: LAB-ammattikorkeakoulu, Food Pilot Plant, Showroom, Mukkulankatu 19, 2.kerros.
- Uusi maisteriohjelma ruokaviennin tueksi – Janna Pietikäinen, HY
- Biomateriaalit ja elintarviketeknologia – Antti Knaapila, LAB-ammattikrokeakoulu
- Näkökulmia viennin vastuullisuuteen ja laatujärjestelmien vaatimuksiin - Anu El-Ghaoul, Viking Malt
Tietoiskujen jälkeen tilaisuudessa oli mahdollisuus verkostoitua, esittää kehitystarpeita ja vaikuttaa tuleviin koulutusratkaisuihin sekä osallistua opastetulle kierrokselle LABin Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristöön. Tarjolla oli myös esittely TKI-palvelujen digikartasta. Osion järjesti FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanke.
Tilaisuus järjestettiin osana Lahden tiedepäivää.
*****
From Finland to The World – Food Export Growth Forum järjestettiin 2025 keskiviikkona 22.10.2025 Vantaalla. Tapahtuma kokosi yhteen ruokaviennin asiantuntijat, innovaattorit ja yritykset jakamaan näkemyksiään, kokemuksiaan ja rakentamaan uusia verkostoja.
- Paikka: Heureka, Tiedepuisto 1, 01300 Vantaa. Kokoushuone Alfa, Beta & Gamma.
- Tapahtuman nettisivut ja ilmoittautuminen: Linkki tapahtumasivulle
Ohjelma:
- KeyNote – avaussanat, Panu Vuorimaa, Erityisasiantuntija, Vantaan ruokaklusterin päällikkö, Business Vantaa
- Saksan mahdollisuudet vientimaana, Lotta Westerlund, Varatoimitusjohtaja, Saksalais-Suomalainen kauppakamari
- Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä, Thomas Heinrichs, Ostojohtaja, Lidl
- Entreprise Europe Network- verkoston kansainvälistymispalvelut yrityksille, Johanna Marin Hyppönen, Erityisasiantuntija, Entreprise Europe Network
- Vientikunto, osaamista maailmalle - Maarit Haavisto-Koskinen, Projektipäälikkö, Uudenmaan Ely-keskus
- FinFoodNet - yhteistyöllä vauhtia ruokavientiin-hanke, Isa Stucki, Projektipäälikkö, Business Vantaa
- Helsingin yliopiston vientimaisterikoulutus, Sulo Roukka, Yhteistyö ja yhteistyökumppanikoordinaattori, Helsingin Yliopisto
Päivän aikana pureuduttiin mm. seuraaviin teemoihin:
- Saksan mahdollisuuksia elintarvikkeiden vientimaana
- Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä
- Helsingin yliopiston ruokavientiin keskittyvän maisteriohjelman kehittäminen ja kuulumisia
- Kansainvälisten verkostojen voima pk-yritysten kansainvälistymisessä
*****
*****
Blogiartikkelit:
5.3.2025 Alueet vahvaan rooliin Suomen ruokaviennin edistämisessä
28.5.2025 Kohti kannattavaa kasvua – ruokaviennin uusi suunta syntyy verkostoista ja yritysten äänestä
20.8.2025 Lisää Suomi-ruokaa maailmalle – Ranskaankin
9.9.2025 Profiloitumalla potentiaalia? Elintarvikealan TKI-infrat ja -osaaminen yhteistyöllä viennin tueksi
25.9.2025 Nyt tehdään jotain isoa ruokaviennissä – yhdessä!
4.11.2025 Yritykset yhteistyöllä kansainvälistymään ja ruokavientiin
*****
Hankkeessa julkaistaan yritysten vientitarinoita.
- Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan resepti vientiin: pitkäjänteinen työ, uuden kokeileminen ja erottautuminen
*****
|
Yrityskysely
Hankkeessa tehty kysely kartoitti elintarvike- ja juoma-alojen yrityksille suunnattuja tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopalvelutarpeita viennin ja kansainvälistymisen tueksi.
Kyselyn tuloksia hyödynnetään elintarvike- ja juoma-alojen vientiä tukevien TKI-palveluiden ja yrityskohtaisen tuen kehittämisessä.
Vastaukset käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti.
Kyselyn toteuttamisessa on mukana Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä.
Lisätietoja kyselystä: Sanna Kankaanpää, Into Seinäjoki Oy, sanna [dot] kankaanpaa intoseinajoki [dot] fi (sanna[dot]kankaanpaa[at]intoseinajoki[dot]fi)
Kiitos arvokkaasta panoksesta – vauhditetaan yhdessä ruokaratkaisujen vientiä!
|
|
KESKI-SUOMEN RUOKAVIENTIKLUBI II tapaaminen järjestettiin 30.9.2025 klo 13–15!
Yrittäjien oma viennin ja kansainvälistymisen kohtaamispaikka Keski-Suomen ruokavientiklubi II tiistaina 30.9.2025 klo 13–15! Paikka Jokilaakson Juusto, Juustotie 12, 42100 Jämsä.
Tilaisuus ruokavientiä tekeville tai suunnitteleville yrittäjille, joka hakevat liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia kansainvälistymisestä, ja haluavat vaihtaa ajatuksia sekä oppeja toisten samanhenkisten kanssa.
Klubitapaamisten ajatuksena on, että yrittäjät pääsevät keskustelemaan ja oppimaan vertaistensa kanssa vientiin liittyvistä kokemuksista, haasteista ja ratkaisuista. Koollekutsujana toimii FinFoodNet-hankkeen keskisuomalainen toteuttajataho Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Äänessä yrittäjät.
Tiistain 30.9. tilaisuudessa teemana Aasian vienti, kohdemaana erityisesti Japani. Yritysasiantuntija Jaana Puhakka, ProAgria Itä-Suomi kertoo elintarvikeviennin kokemuksista Japaniin muun muassa BIOSYS Japani -hankkeessa.
Maksuton tilaisuus on avoin kaikille ruokaviennistä kiinnostuneille myös muista maakunnista! Tervetuloa!
Lisätietoa tilaisuudesta ja hankkeesta: leena [dot] polkki jamk [dot] fi suvi [dot] kurkinen jamk [dot] fi
https://intoseinajoki.fi/finfoodnet/
https://www.jamk.fi/fi/uutiset/2025/finfoodnet-suomalaiset-innokaupungit-ja-alueet-vauhdittamassa-ruokaratkaisujen-vientia
|
****
Food Days tarjosi paljon ohjelmaa ja mahdollisuuden päästä tutustumaan Etelä-Pohjanmaan alueen TKI-infraan: https://intoseinajoki.fi/fooddays/
****
|
FinFoodNet-hankkeen Varsinais-Suomen kick off -tilaisuudessa tutustuttiin ruokaviennin mahdollisuuksiin, sukellettiin tulevaisuuden ruokatrendeihin, kuultiin käytännön kokemuksia ja pureuduttiin siihen, millaista tukea ja verkostoja yritykset kaipaavat kansainvälistymisen polulla.
Aika: maanantai 19.5. klo 14.00–16.00 Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku tai etäyhteys
Kenelle? Tilaisuus oli avoin ja maksuton kaikille ruokaketjun yrityksille – erityisesti niille, jotka suunnittelevat vientiä tai ovat alkumetreillä kansainvälistymisen polulla.
Lue lisää tilaisuudesta Turun yliopiston verkkosivuilta.
|
*****