FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä

Elintarvikeviennillä on suuri strateginen merkitys Suomelle. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2031 mennessä. Se edellyttää eri toimijoilta ja yrityksiltä sitoutumista yhteisiin kasvutavoitteisiin, taloudellisten panostuksien yhteensovittamista ja toimintatapojen uudistamista.Innokaupunkien yhteisellä ruokavienti-teemaisella vetovastuuhankkeella vastataan osaltaan edellä kuvattuihin haasteisiin. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Hanketta toteuttavat Into Seinäjoki Oy (Into), Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), LAB-ammattikorkeakoulu (LAB), Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia), Turun yliopisto (TY) ja Vantaan kaupunki (Vantaa).



Kohderyhmänä ovat ruokaviennin ekosysteemin toimijat (yritykset, TKIO-toimijat ja muut julkiset organisaatiot hankekumppaneiden toiminta-alueilla), jotka tuovat oman asiantuntijuutensa Suomen ruokaviennin edistämiseen ja jotka pystyvät tehostamaan ruoka-alan yritysten viennin toimenpiteitä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu
Vastaa kyselyyn 9.5.2025 mennessä ja voita!

 Tule mukaan kehittämään elintarvike- ja juoma-alojen yrityksille suunnattuja tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopalveluita (TKI) viennin ja kansainvälistymisen tueksi. Panoksesi on tärkeä, jotta palvelut tukisivat juuri sinun yrityksesi viennin ja kansainvälistymisen edistämistä. Vastaa siis kyselyyn, yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme 50 euron arvoisen lahjakortin

Tämä lyhyt kysely (5–10 min) kartoittaa:

  • yrityksesi kiinnostusta vientiin tai viennin kehittämiseen
  • millaisia palveluita ja osaamista yrityksesi tarvitsee kasvaakseen kansainvälisesti

Kyselyn tuloksia hyödynnetään elintarvike- ja juoma-alojen vientiä tukevien TKI-palveluiden ja yrityskohtaisen tuen kehittämisessä.

Vastaukset käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti. Halutessasi voit jättää yhteystietosi kyselyn lopuksi – olemme mielellämme yhteydessä ja sparraamme viennin mahdollisuuksista juuri sinun yrityksellesi.

Kyselyyn pääset tästä linkistä:

https://link.webropol.com/s/kansainvalistymiskyselyyn

Kyselyn toteuttamisessa on mukana Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä. 

Lisätietoja kyselystä: Sanna Kankaanpää, Into Seinäjoki Oy, sanna [dot] kankaanpaaatintoseinajoki [dot] fi (sanna[dot]kankaanpaa[at]intoseinajoki[dot]fi)

Kiitos ajastasi ja arvokkaasta panoksestasi – vauhditetaan yhdessä ruokaratkaisujen vientiä! 

****

FinFoodNet-hankkeen Varsinais-Suomen kick off -tilaisuudessa tutustutaan ruokaviennin mahdollisuuksiin, sukelletaan tulevaisuuden ruokatrendeihin, kuullaan käytännön kokemuksia ja pureudutaan siihen, millaista tukea ja verkostoja yritykset kaipaavat kansainvälistymisen polulla.

Aika: maanantai 19.5. klo 14.00–16.00
Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku tai etäyhteys

Kenelle? Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille ruokaketjun yrityksille – erityisesti niille, jotka suunnittelevat vientiä tai ovat alkumetreillä kansainvälistymisen polulla.

Lue lisää tilaisuudesta Turun yliopiston verkkosivuilta

 

*****

Lue lisää hankekokonaisuudesta Into Seinäjoen verkkosivulta.

FinFoodNet logo

Kuvassa logot: Euroopan union osarahoittama, Pirkanmaa council of Tampere region ja Innokaupungit

 

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueiden välinen verkosto “Finnish Food Cities and Regions” tukemaan ja rohkaisemaan suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun sekä kansainvälistymiseen. Verkosto tiivistää alueiden välistä yhteistyötä ruoka-alalla niin kaupunkien kuin TKI-toimijoiden ja yritysten välillä. Hankkeessa tunnistetaan eri alueiden osaaminen, kehitysalustat ja mahdolliset puutteet, muodostetaan ja tehdään näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja sekä kehitetään alueiden välistä yhteistyötä elintarvikeviennin edistämiseksi. Tavoitteena on myös katalysoida vientiä palvelevia TKI–klustereita ja kehittämishankkeita ja vahvistaa yhteistyötä kansainvälisten TKI–verkostojen suuntaan ja näin generoida lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena alueiden välinen yhteistyö ruokaviennissä lisääntyy, roolit ja osaamisvahvuudet selkiintyvät ja tulevat tutuksi toimijoille edesauttaen yritysten ohjausta tarjolla olevien palveluiden äärelle maakuntarajojen yli ja lopulta vientimarkkinoille. Myös olemassa olevaa koulutustarjontaa voidaan kehittää paremmin tarpeita vastaavaksi. Pitkällä tähtäimellä hanke ja monialainen yhteistyö edistävät uusien viennin tuote- ja palveluinnovaatioiden syntymistä sekä avaa ovia uusille markkina-alueille luoden kasvua ja menestystä ruokavientiin.Hankkeessa luodaan alueiden ja kaupunkien verkosto, joka luo sellaiset olosuhteet, jotka parhaiten toteuttavat yritysten tahtotilaa sekä tukevat viennin edistämistä. Hankkeen vaikutuksesta suomalainen ruoka-ala ja sen osaaminen kiinnostaa maailmalla entistä enemmän.Hankkeella edistetään Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman tavoitteita ja tuetaan EU:n Itämeri-strategian hyvinvoinnin lisäämisen tavoitetta. Toteuttajina on vahvoja ruoka-alueita ja -kaupunkeja, joiden maakuntaohjelmissa ja –strategioissa sekä älykkään erikoistumisen strategioissa ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksissa elintarvikeala on merkittävässä roolissa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi
Sijainti