Lahden tiedepäivän ruokasessio: Suomi-ruokaa maailmalle -tilaisuus elintarvikealan yrityksille ja sidosryhmille 13.11.2025
Tule kuulemaan, miten Helsingin yliopisto (HY) ja LAB-ammattikorkeakoulu tukevat suomalaisen ruoan vientiä koulutuksen, tutkimuksen ja yritysyhteistyön avulla.
Aika: 13.11.2025, ohjelma alkaa klo 10.30
Paikka: LAB-ammattikorkeakoulu, Food Pilot Plant, Showroom, Mukkulankatu 19, 2.kerros.
• Uusi maisteriohjelma ruokaviennin tueksi – Janna Pietikäinen, HY
• Biomateriaalit ja elintarviketeknologia – Antti Knaapila, LAB
Tietoiskujen jälkeen voit verkostoitua, esittää kehitystarpeita ja vaikuttaa tuleviin koulutusratkaisuihin sekä osallistua opastetulle kierrokselle LABin Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristöön. Tarjolla on myös esittely TKI-palvelujen digikartasta. Osion järjestää FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanke.
Luvassa kahvitarjoilu – tervetuloa! Ilmoittaudu 10.11. mennessä: https://www.lyyti.in/Ruokasessio_Suomiruokaa_maailmalle_0857 Osallistujamäärä on rajattu.
Tilaisuus järjestetään osana Lahden tiedepäivää.
*****
From Finland to The World – Food Export Growth Forumin 2025 keskiviikkona 22.10.2025 Vantaalla. Tapahtuma kokoaa yhteen ruokaviennin asiantuntijat, innovaattorit ja yritykset jakamaan näkemyksiään, kokemuksiaan ja rakentamaan uusia verkostoja.
- Paikka: Heureka, Tiedepuisto 1, 01300 Vantaa. Kokoushuone Alfa, Beta & Gamma.
- Tapahtuman nettisivut ja ilmoittautuminen: Linkki tapahtumasivulle
Ohjelma:
- KeyNote – avaussanat, Panu Vuorimaa, Erityisasiantuntija, Vantaan ruokaklusterin päällikkö, Business Vantaa
- Saksan mahdollisuudet vientimaana, Lotta Westerlund, Varatoimitusjohtaja, Saksalais-Suomalainen kauppakamari
- Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä, Thomas Heinrichs, Ostojohtaja, Lidl
- Entreprise Europe Network- verkoston kansainvälistymispalvelut yrityksille, Johanna Marin Hyppönen, Erityisasiantuntija, Entreprise Europe Network
- Vientikunto, osaamista maailmalle - Maarit Haavisto-Koskinen, Projektipäälikkö, Uudenmaan Ely-keskus
- FinFoodNet - yhteistyöllä vauhtia ruokavientiin-hanke, Isa Stucki, Projektipäälikkö, Business Vantaa
- Helsingin yliopiston vientimaisterikoulutus, Sulo Roukka, Yhteistyö ja yhteistyökumppanikoordinaattori, Helsingin Yliopisto
Päivän aikana pureudutaan mm. seuraaviin teemoihin:
- Saksan mahdollisuuksia elintarvikkeiden vientimaana
- Ruokavienti vähittäiskaupan näkökulmasta ja private label- tuotteet viennin väylänä
- Helsingin yliopiston ruokavientiin keskittyvän maisteriohjelman kehittäminen ja kuulumisia
- Kansainvälisten verkostojen voima pk-yritysten kansainvälistymisessä
Tilaisuudessa on varattu runsaasti aikaa verkostoitumiselle, ja tapahtuman jälkeen ilmoittautuneille on tarjolla lounas. Tapahtuma on suomeksi. Ilmoittaudu mukaan ja tule verkostoitumaan sekä kuulemaan ajankohtaisimmat näkökulmat suomalaisen ruokaviennin kasvusta!
*****
*****
Blogiartikkelit:
Profiloitumalla potentiaalia? Elintarvikealan TKI-infrat ja -osaaminen yhteistyöllä viennin tueksi
*****
Hankkeessa julkaistaan yritysten vientitarinoita.
- Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan resepti vientiin: pitkäjänteinen työ, uuden kokeileminen ja erottautuminen
*****
Yrityskysely Hankkeessa tehty kysely kartoitti elintarvike- ja juoma-alojen yrityksille suunnattuja tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopalvelutarpeita viennin ja kansainvälistymisen tueksi. Kyselyn tuloksia hyödynnetään elintarvike- ja juoma-alojen vientiä tukevien TKI-palveluiden ja yrityskohtaisen tuen kehittämisessä. Vastaukset käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti. Kyselyn toteuttamisessa on mukana Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä. Lisätietoja kyselystä: Sanna Kankaanpää, Into Seinäjoki Oy, sanna [dot] kankaanpaa intoseinajoki [dot] fi (sanna[dot]kankaanpaa[at]intoseinajoki[dot]fi) Kiitos arvokkaasta panoksesta – vauhditetaan yhdessä ruokaratkaisujen vientiä! |
KESKI-SUOMEN RUOKAVIENTIKLUBI II tapaaminen järjestettiin 30.9.2025 klo 13–15! Yrittäjien oma viennin ja kansainvälistymisen kohtaamispaikka Keski-Suomen ruokavientiklubi II tiistaina 30.9.2025 klo 13–15! Paikka Jokilaakson Juusto, Juustotie 12, 42100 Jämsä. Tilaisuus ruokavientiä tekeville tai suunnitteleville yrittäjille, joka hakevat liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia kansainvälistymisestä, ja haluavat vaihtaa ajatuksia sekä oppeja toisten samanhenkisten kanssa. Klubitapaamisten ajatuksena on, että yrittäjät pääsevät keskustelemaan ja oppimaan vertaistensa kanssa vientiin liittyvistä kokemuksista, haasteista ja ratkaisuista. Koollekutsujana toimii FinFoodNet-hankkeen keskisuomalainen toteuttajataho Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Äänessä yrittäjät.
Tiistain 30.9. tilaisuudessa teemana Aasian vienti, kohdemaana erityisesti Japani. Yritysasiantuntija Jaana Puhakka, ProAgria Itä-Suomi kertoo elintarvikeviennin kokemuksista Japaniin muun muassa BIOSYS Japani -hankkeessa.
Maksuton tilaisuus on avoin kaikille ruokaviennistä kiinnostuneille myös muista maakunnista! Tervetuloa!
Lisätietoa tilaisuudesta ja hankkeesta: leena [dot] polkki jamk [dot] fi suvi [dot] kurkinen jamk [dot] fi
https://intoseinajoki.fi/finfoodnet/ https://www.jamk.fi/fi/uutiset/2025/finfoodnet-suomalaiset-innokaupungit-ja-alueet-vauhdittamassa-ruokaratkaisujen-vientia |
****
Food Days tarjosi paljon ohjelmaa ja mahdollisuuden päästä tutustumaan Etelä-Pohjanmaan alueen TKI-infraan: https://intoseinajoki.fi/fooddays/
****
FinFoodNet-hankkeen Varsinais-Suomen kick off -tilaisuudessa tutustuttiin ruokaviennin mahdollisuuksiin, sukellettiin tulevaisuuden ruokatrendeihin, kuultiin käytännön kokemuksia ja pureuduttiin siihen, millaista tukea ja verkostoja yritykset kaipaavat kansainvälistymisen polulla.
Aika: maanantai 19.5. klo 14.00–16.00 Paikka: Aistikattila, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10 D, Turku tai etäyhteys
Kenelle? Tilaisuus oli avoin ja maksuton kaikille ruokaketjun yrityksille – erityisesti niille, jotka suunnittelevat vientiä tai ovat alkumetreillä kansainvälistymisen polulla. Lue lisää tilaisuudesta Turun yliopiston verkkosivuilta. |
*****
