Feeniks - uudistu kestävästi

Kuva
Kuvassa verso asfaltissa
Feeniks - uudistu kestävästi -projektin valmennusohjelmassa päijäthämäläiset ja eteläkarjalaiset majoitus-, ravitsemus- ja osin hoitoalojen mikro- ja pienyrittäjät vahvistavat omaa muutoskyvykkyyttään käytännönläheisin toimin vertaistensa kanssa.
Avainsanat
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2014-2020 Flat Rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Hyvinvoinnin palveluinnovaatiot
Projektissa tapahtuu

Syksyn ”Feeniks tuumasta toimeen –tiistait” tuovat tilaisuuden vahvistaa yrityksen resilienssiä ekologinen kestävä kehitys ja digiratkaisut huomioiden

Soutuvene kesäisellä järvellä

Olemme Feeniks- hankkeessa sparranneet kuluneen vuoden aikana osallistujayritysten toimintaa. Olemme myös kartoittaneet yrittäjien ja aluekehittäjien toiveita pienyritysten resilienssin kehittämiseen liittyen, ekologinen kestävä kehitys ja digitaaliset ratkaisut huomioiden. Kiitos kaikille mukana oleville ja ajatuksiaan jakaneille!

Esiin on noussut tarvetta saada tukea kestävän matkailun kehittämiseen ja mm. resurssitehokkuuden ja resilienssin vahvistamiseen strategisen suunnittelun ja verkostojen hyödyntämisen kautta. Digitaaliset ratkaisut ja niiden hyödyntäminen uusien palveluiden luomisessa sekä asiakaskokemuksen kehittämisessä kiinnostavat myös monia.

Tartumme Feeniksissä teemoihin ja toimeen, ja toteutamme syksyllä ”Feeniks tuumasta toimeen –tiistait” -verkkotilaisuuksia, jotka ovat avoimia myös hankkeen ulkopuolisille pienyrittäjille sekä muille laajemmille kohdejoukoille.

MITÄ? 

Tarjolla tuoretta tietoa ja taitoja sekä mahdollisuus verkostoitua. Tilaisuus päivittää osaamistaan yritystoiminnan muutoskykyyn, ja ekologiseen kestävään kehitykseen liittyen digiä unohtamatta.

KENELLE?

Sisällöt on rakennettu erityisesti pienyrittäjiä ajatellen mara-/palvelualapainotuksella, mutta kaikki aiheista kiinnostuneet ovat tervetulleita eli viestiämme saa jakaa!

MILLOIN?

Tiistaiaamupäivisin syys-marraskuussa (aikataulu ja sisällöt tarkentuvat)

Ota siis seurantaan FB-sivumme: Feeniks – uudistu kestävästi – vinkit, päivämäärät ja muut tarkemmat tapahtumatiedot päivittyvät sinne.

 

Osallistujat kehittyvät ja kehittävät joukolla!

Kevään valmennuksissa on pureuduttu projektin teemoihin asiantuntijoidemme Mari Sarvaalan (keke), Olli Hyypän (resilienssi) ja Aki Vainion (digi) tuella. Verkkoiltojen aikana on vaihdettu ajatuksia, tutustuttu erilaisiin palveluihin ja työkaluihin sekä kuultu muiden yrittäjien tarinoita.

Vinkit ja linkit kannattaa ottaa haltuun Facebook-sivultamme, johon nostamme kiinnostavia kulmia Feeniksistä ja muualta.

Aurinkoista kehittäjän kesää!

 

Aluekehittäjä - anna äänesi kuulua

Mielestämme olet näköalapaikalla – näet läheltä pienyrittäjän arjen kiemuroista kauas tulevaisuuden tarpeisiin. Tästä syystä meillä on suuri kiinnostus sitä kohtaan mitä sieltä näet. Mitä lämpimin kiitos, että jaat näkymät kanssamme. Kertomasi perusteella Feeniks – uudistu kestävästi -hanke suunnittelee ja toteuttaa konkretiaa - kehittämistoimia Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan pienyrittäjille, jotta he voivat uudistua kestävästi pitäen alueemme elinvoimaisina.

Olemme koonneet lyhyen verkkokyselyn, jonka täyttämiseen menee noin 5-10 minuuttia – vastaathan 9.6.2021 mennessä: Tästä kyselyyn. Kiitos ajastasi! Voit myös jakaa kyselyä omassa organisaatiossasi tai verkostossasi henkilöille, joilla näet olevan annettavaa aiheeseen liittyen.

 

Yrittäjä, aluekehittäjä, opiskelija tai muu kestävästä kehittämisestä ja sen hyödyntämisestä kiinnostunut

Join our student team 27th April at 14-16 for "Ecomony Is Ecology" -online event, where You can learn more about making use of sustainable development and exchange thoughts with other likeminded people. For more info!

 

Kehittäminen ja ketterät kokeilut keskiössä kohti kevättä

Ensimmäiset verkkovalmennuskokonaisuutemme on nyt toteutettu marraskuussa 2020 aloittaneen ryhmän kanssa, ja seuraavassa vaiheessa siirrymme vielä vahvemmin käytännön eli kehittämisen ja kokeilujen pariin. Tiedossa on muun muassa resilienssikansioiden eli eräänlaisten yrityskohtaisten valmiussuunnitelmien työstämistä vahvasti vertaiskokemusten värittämänä. Oppaana tällä reissulla toimii uusi asiantuntijamme Olli Hyyppä, ja mukana kehittämässä ovat myös muut asiantuntijamme Mari Sarvaala ja Aki Vainio, sekä ulkoiset konsulttiasiantuntijamme resilienssin, kestävän kehityksen ja digitaalisten ratkaisujen parista.

 

Erilaiset yritykset kohtaavat Feeniksin valmennuksissa

Yksi Feeniks - uudistu kestävästi -hankkeen sekä sen valmennusten ydinajatuksista on yhdessä kehittäminen ja kehittyminen. Valmennukset on rakennettu siten, että erilaiset palvelualojen pienyritykset kohtaavat, ja yrittäjät pääsevät jakamaan ajatuksiaan vertaistensa kanssa, teema-alueiden asiantuntijoiden tukemina. Avoin keskustelu luottamuksellisessa ryhmässä tukee paitsi uuden tiedon omaksumisessa myös oman toiminnan kehittämistä ja antaa ideoita käytännön kokeiluihin.

 

Kuvassa osallistujayritysten logoja: Ritun Rentoutus, Hotelli Teltta, Best Guest Finland, Helenan Kotileipomo ja Hotelli-Ravintola Kägöne
Muun muassa nämä rajoitus-, ravitsemus- sekä hyvinvointialojen pienyrittäjät ovat lähteneet mukaan kehittämään omaa muutoskykyään Feeniksin valmennuksissa.

 

Feeniks - uudistu kestävästi -projekti alkaa ja valmennusohjelmaan etsitään osallistujayrityksiä Päijät-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta. Kaksi samansisältöistä verkkoryhmää: marraskuusta 2020 ja tammikuusta 2021 alkaen. Vielä ehdit mukaan!

 

Esittely Feeniks - valmennusohjelmasta (tekstissä)
Kuva: Pixabay / Free-Photos 2020

Haluatko kehittää yrityksesi muutoskykyä - seuraava valmennusryhmä alkaa tammikuussa 2021

Treenaamme käytännönläheisessä valmennuksessa:

 • yrityksesi muutoskykyä eli resilienssiä
 • kestävän kehityksen näkökulma huomioiden
 • digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen

Osallistuminen on yrityksille maksutonta**

Verkkovalmennuksissamme luvassa:

 • Asiantuntijatietoiskuja teemoista
 • Yhdessä tekemistä yritysryhmissä
 • Käytännön kokeiluja
 • Resilienssikansion työstöä

ja yrityskohtaista konsultaatiota

** kerryttää de minimis -tukea.

Etsimme mukaan Päijät-Hämeessä tai Etelä-Karjalassa toimivia majoitus-, ravitsemus- tai muiden hanke-ehtoihin soveltuvien palvelualojen pienyrittäjiä. Paikkoja on tarjolla rajallisesti, joten ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian osoitteessa: annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi tai p. 044 708 5150.

 

Avoin, ilmainen verkkotapahtuma "Kestävämmin kohti tulevaa" -pienyrittäjäilta 18.11. klo 16.30-18.30

Takana on pian kahdeksan kuukautta uutta normaalia. Yritystoiminta on kokenut eri asteisia mullistuksia, eikä tilanne ole vielä ohi. Millaisia mietteitä jatkuvat muutokset ovat herättäneet sinussa? Kestävämmin kohti tulevaa -pienyrittäjäilta on suunnattu yrittäjille, jotka kaipaavat työkaluja uuden arjen ja sen haasteiden käsittelyyn. 

Kuinka johtaa itseään armollisemmin haastavien tilanteiden läpi? Aiheesta on alustamassa Krista Kohtakangas (HTT), joka on tutkinut vaikeista tilanteista selviytyneiden yrittäjien tarinoita.

Illan aikana kuulet myös lisää Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa alkavasta pienyrityksille suunnatusta ilmaisesta valmennusohjelmamme.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, joten kutsua saa jakaa myös muille asiasta kiinnostuneille!

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan 15.11.2020 mennessä! Paikkoja on rajallisesti, joten toimi pian. Tapahtumalinkki ja tarkempi ohjelma toimitetaan sinulle sähköpostitse ennen tapahtumaa.

ILLAN OHJELMA

 • Tervetuloa, Annukka Heinonen, projektipäällikkö LAB-ammattikorkeakoulu/Feeniks-projekti
 • Tutustuminen pienryhmissä
 • "Armoa yrittäjyyteen - miten vahvistaa omaa selviytymiskykyä", Krista Kohtakangas, HTT, Lapin yliopisto
 • Teemojen työstöä pienryhmissä
 • "Kuinka pääsen mukaan?" Lisätietoa Feeniks - uudistu kestävästi -valmennusohjelmasta ja -projektista
 • Marraskuussa aloittavan ryhmän seuraavat askeleet
 • Mahdollisuus keskustella projektin asiantuntijoiden kanssa teemoista: Resilienssi eli muutoskyky, kestävä kehitys ja digitaalisuuden hyödyntäminen

 

Tervetuloa kehittämään ja kehittymään!

 

 

Valmennuksesta

Valmennusohjelman teemoina ovat resilienssi, kestävä kehitys ja digitaalisuus. Kutakin teemaa käsitellään kolmella tavalla: tietoiskuin, ryhmäkeskusteluin ja käytännön kokeiluin. Osallistujalta tämä vie aikaa n. 20h. Lisäksi osallistujat voivat hyödyntää yrityskohtaista konsultaatiota projektin teemoista (projektin valitsemilta konsulteilta, 1-2 krt).

Verkkovalmennusryhmiä kaksi: marraskuu 2020 ja tammikuu 2021. Valitse sopiva ja ilmoittaudu mukaan ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Annukka Heinoseen (annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi tai 044 708 5150).

Vielä ehdit mukaan!

 

Projektipäällikön terveiset

”Korona-pandemia muutti toimintaedellytyksiä kaikkialla. Yrityksiltä ja yksilöiltä vaadittiin ja vaaditaan yhä kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti. Kokosimme LAB-ammattikorkeakoulussa työ- ja yrityselämän asiantuntijoistamme monialaisen projektitiimin erityisesti päijäthämäläisten ja eteläkarjalaisten mikro- ja pk-yritysten liiketoiminnan tueksi. Olemme rakentaneet yritysryhmissä toteutettavan valmennusohjelmamme mahdollisimman käytäntölähtöiseksi ja arkeen pureutuvaksi, jotta osallistujayritysten olisi helppoa ja tarkoituksenmukaista tutustua teemoihimme sekä toteuttaa niitä myös omassa arjessaan, jotta niillä olisi paremmat edellytykset pärjätä muutostilanteissa. Tervetuloa mukaan kehittämään ja kehittymään yhdessä!”

- Annukka Heinonen, projektipäällikkö ja käytännönläheinen työelämäkehittäjä

 

Tutustu tarkemmin Feeniksin teemoihin - Annetaan valmennusohjelman asiantuntijoiden LAB-ammattikorkeakoulusta kertoa niistä lisää:

 

Mtä resilienssi on ja miten se liittyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin?

”Resilienssi on muotisana, jolla tarkoitetaan yrityksen tai ihmisen kykyä kestää ja selviytyä muutostilanteissa. Voidaan puhua palautumisesta, mutta yhä useammin ajatellaan, ettei aivan samanlaiseen vanhaan voi palata vaan resilienssiin liittyy myös oppiminen ja uudistuminen. Voimme puhua myös selviytymis- tai uudistumiskyvystä. Hyvä uutinen on se, että resilienssiä voi kehittää.

Usein resilienssiä koettelevat äkilliset ja odottamattomat muutokset. Pandemia on hallitsematonta ja suurta, mutta mihin muuhun pitäisi jo varautua? Auttaako ennakointikaan, jos ajattelemme, että muutokset ovat ennalta-arvaamattomia? Emme varmasti täysin voi rakentaa teflonpintaista yritystä tai yrittäjää. Ajatus kuitenkin on, että voimme tarkastella yrityksen toimintaa siltä kannalta, kuinka joustava ja sopeutuvainen se on.”

- Sari Niemi, organisaatiokehittäjä ja työelämätutkija, joka on viime vuosina perehtynyt työelämän kaaosmaisuuden kokemuksiin ja selviämiskeinoihin, kuten resilienssiin.

 

Kestävä kehitys & ekologinen kestävyys

”Ilmastonmuutos ja hiilinielut on puheenaiheita, jotka ovat jokaisen huulilla ja joihin liittyen vaaditaan tekoja.

Ympäristön kannalta kestävä kehitys on moniosainen paletti asioita lähtien omista arkipäivän toimista aina koko yhteiskunnan käyttäytymiseen, joilla turvataan nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.

Mutta mitä ympäristön huomioiminen voisi olla yrityksesi ja arjen teoissa ja valinnoissa? Löytyykö läheltäsi maaseutuyrittäjiä, joilta hankkia raaka-aineita? Millä yrityksesi/ tuotantorakennuksesi lämpiää? Ketjutatko liikkumistasi? Miten huomioit luontoa ympärilläsi?

Ei kannata haukata liian isoa kakkua: koko maailmaa ei kannata lähteä pelastamaan vaan tehdä pieniä tekoja, jotka kuitenkin vaikuttavat, kun moni tekee samoin.

Feeniksissä mietitään yhdessä, millaisia mahdollisuuksia sinun yrityksessäsi on parantaa ympäristömyönteistä toimintaa.”

- Mari Sarvaala, vihreän-/biotalouden kokemusasiantuntija

 

Digitaalisuus ja digitaaliset ratkaisut

”Digitaalisuutta kannattaa ajatella kitkan poistamisena. Oikein toteutettuna se saa yrityksen prosessit luistamaan ja auttaa huolehtimaan asiakaskunnasta.

Digitaalisuutta ajatellessa on tärkeää muistaa, että kaikki hienot työkalut eivät koskaan ole itsetarkoitus, vaan ytimessä on asiakas. Internet antaa asiakkaalle lukemattomia vaihtoehtoja, joiden keskeltä on vaikea erottautua, mutta parhaimmillaan digitaalisuus on silloin, kun asiakkaalle jää hyvä fiilis palvelun käyttämisestä, oli se sitten selkeä verkkokauppa, erikoinen tuote, miellyttävä jälkimarkkinointi tai jotain muuta. Digitaalisuus on siis yhtä paljon innovatiivisuutta oman toimintamallien suhteen kuin uusia työkaluja.”

- Aki Vainio, yrittäjähenkinen lehtori ja digiosaaja

 

Feeniksin blogit ja artikkelit

Digitaalisuus mikro- ja pk-yrityksen näkökulmasta Feeniks -projektissa -blogiartikkelissa avataan aihetta ja sen merkitystä yrityksille

Sopeutuva yritys hioo strategiaansa vastuullisesti -blogiartikkelissa puhutaan kestävän kehityksen tärkeydestä pienyrityksissä

Muutoskykyä pienyrityksiin kestävän kehityksen opein & digitaalisuutta hyödyntäen -blogiartikkelissa taustoitamme projektia

Sustainable development for an SME - How to get started -blogiartikkelissa (only in English) esitellään muutamia pelillisyyttä hyödyntäviä ratkaisuja kestävän kehityksen hyödyntämisen aloittamisen tueksi

Tavoitteet
Feeniks – uudistu kestävästi -projektin tavoitteena on auttaa Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä toimivia, erityisesti majoitus-, ravitsemus- ja kulttuurialojen mikro- ja pk-yrityksiä elpymään koronapandemiasta ja vahvistamaan uudistumiskykyään eli resilienssiään tulevien muutosten varalle.

Projektissa toteuttava käytäntölähtöinen valmennusohjelma tarjoaa osallistujayrityksille mahdollisuuden vahvistaa liiketoimintaansa yhteisöllisesti. Projektin pääteemoina ovat resilienssin vahvistamisen lisäksi kestävän kehityksen ajattelun sekä digitaalisten ratkaisujen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä.

Ohjelma sisältää tietoiskuja, verkkotapaamisia ja kokeiluja käytännön tilanteita simuloiden, sekä yrityskohtaista konsultaatiota kyseisiin teemoihin liittyen. Lisäksi yritykset kokoavat itselleen resilienssikansiot.
Tavoitteiden toteutuminen
Tavoitteiden toteutumista mitataan projektin aikana ja sen päätteeksi.
Hankkeen vaikuttavuus
Tavoitteet
1. Henkinen elpymisprosesssi kevään 2020 poikkeustilan jälkeen on käynnistynyt
2. Resilienssikyky on vahvistunut.
3. Yhteisöllinen ja sosiaalista pääomaa hyödyntävä toimintatapa on projektin toiminta-alueilla kehittynyt.
4. Digitalisaatioon liittyvä osaaminen on lisääntynyt ja sen hyödyntäminen kehittynyt.
5. Kestävään kehitykseen liittyvä tietoisuus ja osaaminen ovat lisääntyneet ja valmiudet kestävän kehityksen
konkreettisiin toimenpiteisiin on kehittynyt.
6. Osallistujayritykset osaavat tunnistaa vastoinkäymisiin ja muutoksiin liittyviä tekijöitä ja huomioivat
ne laatimissaan resilienssi-kansioissa (suunnitelma vastaisuuden varalle).
7. Osallistujayritysten työhyvinvointi on parantunut ja heillä on paremmat edellytykset elvyttää ja
uudistaa liiketoimintaansa kestävällä tavalla.
Lisäksi:
8. Paikallisen kunnan, kehitysyhtiön tai muun välittäjäorganisaation osaaminen on lisääntynyt projektin teemoista,
jolloin uusiutuva kestävyysajattelu saa paremmat edellytykset juurtua alueelliseksi toimintatavaksi ja siten edesauttaa myös alueen kehittymistä tulevaisuudessa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Annukka Heinonen
TKI-asiantuntija
annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi
Yhteistyössä
Sijainti