Kuvataiteilijana keskustelet kuvien kautta. Käyt visuaalista vuoropuhelua taiteen keinoin. Työsi ytimen muodostavat teosten ideointi, suunnittelu, toteutus, esittäminen sekä vuorovaikutus taiteen vastaanottajien kanssa. Toteutat erilaisia hankkeita yksin ja yhdessä muiden kanssa. Kuvataiteilijat voivat tehdä myös asiantuntijatöitä, esimerkiksi opetus- ja suunnittelutöitä tai työllistyä erilaisiin projekteihin.
Kuvataiteen koulutuksessa opiskelet taidetta monipuolisesti. Opintojesi alussa hankit kattavat perustaidot kuvataiteen eri menetelmistä ja ilmaisukeinoista. Sen jälkeen voit syventyä yhden taiteenalan opintoihin tai kerätä opintoihisi yhdistelmän eri taiteenlajeja.
LABin kuvataiteen koulutuksen vahvuuksia ovat erityisesti taidegrafiikka, valokuva, maalaus, kuvanveisto sekä korutaide, jonka AMK-opintoja tarjoamme ainoana Suomessa. Koulutuksen keskiössä ovat taiteen tekeminen, ammattitaiteilijaksi kasvaminen sekä taiteen sisällölliset kysymykset. Uudet teknologiat kulkevat perinteisten kuvataiteen tekemisen tapojen rinnalla.
Koulutuksen päätoimisia opettajia ovat opettajiksi pätevöityneet taiteilijat. Heidän lisäkseen opetusta tarjoavat vierailevat opettajat: suomalaiset ja kansainväliset taiteilijat sekä eri taiteenalojen erikoisasiantuntijat. Teet opinnoissasi yhteistyötä myös yritysten ja julkisen sektorin kanssa, ja voit osallistua tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Pääset luomaan ammatillisia verkostoja jo opiskeluaikana, ja voit halutessasi lähteä myös ulkomaille kansainväliseen opiskelijavaihtoon.
Kuvataiteen AMK-koulutus antaa valmiudet toimia kuvataiteilijan ammatissa. Opintoihin sisältyy monipuolisesti sekä perinteisiä että uusia taiteen tekemisen menetelmiä. Opintojen keskiössä on nykytaide ja sen tekeminen.
Kuvataiteilijan ydinosaaminen rakentuu kolmesta osasta: taiteellisesta työskentelystä ja sen kehittämisestä, taiteilijan ammatin harjoittamisesta sekä taiteen arvioinnista ja analysoinnista.
Kuvataiteen koulutuksessa kehität ammattitaitoasi ja visuaalisen alan asiantuntijuuttasi. Opiskelet taiteen tekemistä sekä käytännön että teorian kautta niin yksittäisillä opintojaksoilla kuin työelämälähtöisissä projekteissakin. Teet taidetta erilaisissa oppimisympäristöissä, ja opit toimimaan taiteen alan verkostoissa ja monikulttuurisessa ympäristössä.
Valmistuneilla kuvataiteilijoilla on vahva ammatti-identiteetti ja oman alansa arvoperusta. Koulutuksen työelämälähtöisyyttä vahvistavat opettajina toimivat kuvataiteilijat. Teet opintojesi ajaksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman, johon voit koota opintoja kuvataiteen lisäksi myös muilta koulutusaloilta.
Ensimmäisen vuoden aikana opiskelet monipuolisesti eri taiteenaloja. Sen jälkeen voit syventyä valitsemasi taiteenalan ammattiopintoihin tai koota opintoja eri taiteenlajeista.
LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutuksessa voit opiskella muun muassa taidegrafiikkaa, maalausta, valokuvataidetta, kuvanveistoa, korutaidetta sekä taiteen uusia suuntauksia kuten julkista taidetta ja taiteen käyttöä hyvinvoinnissa. Perinteisten menetelmien rinnalla ovat vahvasti mukana uudet materiaalit ja teknologiat.
Lisäksi voit valita taiteenaloja yhdistävistä opintoja sekä opintoja, jotka suoritetaan yhdessä eri koulutusalojen opiskelijoiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa. Monialainen Lappeenrannan kampus mahdollistaa yhteistyön yli koulutusalarajojen.
Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Täydentävä osaaminen voi koostua alan opintokokonaisuuksista, monialaisista opinnoista sekä muusta omaa ammatillista kasvua tukevasta osaamisesta.
YDINOSAAMINEN 140 op
Yhteinen ydinosaaminen 15 op
Ammatillinen ydinosaaminen 125 op
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN 55 op
Valinnaiset ammatilliset taiteen metelmäopinnot ja studio-opinnot
Opintojen loppuvaiheessa tehdään opinnäytetyö, joka koostuu taiteellisesta produktiosta ja sen kirjallisesta raportista. Opinnäytetyö etenee itsenäisenä työskentelynä, johon kuuluu henkilökohtaista ohjausta, ryhmäohjausta seminaareissa sekä kritiikkiä.
Opinnäytetöistä on järjestetty perinteisesti yhteisnäyttely; aiempina vuosina näyttelyitä on pidetty Imatran taidemuseossa. Opinnäytteen voi tehdä muullakin tavoin, esimerkiksi tilaustyönä.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
Kuvataiteen koulutuksella on tunnustettu asema, ja opiskelijat tekevät yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin kanssa. Toimeksiantajat sairaaloista kulttuurilaitoksiin kysyvät opiskelijoita mukaan taideprojekteihin, joten jo ammatillisen harjoittelun jaksoilla luodaan laajasti kontakteja.
Ammattikorkeakoulu järjestää myös taidetapahtumia, joissa opiskelijat työskentelevät esimerkiksi assistentteina. Kuvataiteen osaamista hyödynnetään erilaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, joihin opiskelijatkin voivat osallistua.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Itsenäisen taiteen tekemisen lisäksi taiteilijat työllistyvät myös erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Voit tehdä esimerkiksi tilaustöitä rakennushankkeisiin tai palvelualalle. Voit tehdä myös erilaisia opetus- ja suunnittelutöitä taiteen perusopetuksen parissa, kansanopistoissa ja ammattiopetuksessa.
Kuvataiteilijan työn ytimen muodostavat teoksen ideointi, suunnittelu, toteutus, esittäminen ja sekä vuorovaikutus taiteen vastaanottajan kanssa.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.