Kuvataiteilijana keskustelet kuvien kautta ja käyt visuaalista vuoropuhelua taiteen keinoin. Valmistuessasi toimit kuvataiteen asiantuntijana joko kuvataidetta tekevänä taiteilijana tai taidetta tuntevana ammattilaisena. Ammatin ytimen muodostavat taiteen tekemisen taidot sekä alan ammattikäytäntöjen tunteminen. Ymmärrät myös oman suhteesi kuvataiteeseen ja osaat rakentaa kuvataiteilijan identiteettiä työsi kautta.
Kuvataiteen opetus painottuu luovuuteen, kokeilevuuteen ja taiteelliseen prosessiin, unohtamatta taiteen eri menetelmien oppimista: maalaamista, piirtämistä, kuvanveistoa, painettua taidetta sekä digitaalisia menetelmiä. Tutustut myös eri taiteen teorioihin, taiteen historiaan sekä valmistustapoihin, materiaaleihin, väriin, tilallisuuteen ja mittakaavaan.
Kuvataiteen koulutuksessa opiskelet taidetta monipuolisesti. Opintojesi alussa hankit kattavat perustaidot kuvataiteen eri menetelmistä ja ilmaisukeinoista. Sen jälkeen voit syventyä yhden taiteenalan opintoihin tai kerätä opintoihisi yhdistelmän eri taiteenlajeja.
Uusia materiaaleja ja lähestymistapoja
LABin kuvataiteen koulutuksessa perinteisten menetelmien rinnalla ovat vahvasti mukana myös uudet materiaalit, teknologiat ja taiteen uudet lähestymistavat, kuten julkinen taide. Lahden kampuksen monialaiset pajat ja luova kulttuurialan opiskelijoiden yhteisö tukevat kehittymistäsi monipuoliseksi taiteen ammattilaiseksi.
”Täällä saa työskennellä joustavasti ja monipuolisesti eri tekniikoiden ja materiaalien parissa.”
"LABissa olen päässyt harjaannuttamaan taiteellista silmääni. Koulu tarjoaa erinomaisen ympäristön erilaisille kokeiluille, sekä palaute opettajilta on kannustavaa ja kehittävää."
Kuvataiteen opiskelussa yhdistyvät nykytaide, taiteilijan luova ajattelukyky ja ilmaisu
Kuvataiteilijan työn ydin on ajattelun ja taidon yhteispeli, joka toteutuu luovassa ilmaisussa.
LAB Muotoiluinstituutin kuvataiteen opintojen keskiössä on nykytaide. Nykytaide perustuu kuvataiteen menetelmälliseen traditioon, mutta korostaa taiteen tekemisen rinnalla taiteilijan luovaa ajattelukykyä ja ilmaisua sekä kulttuurista ymmärrystä. Kuvataiteilijalta edellytetään kykyä tunnistaa yhteiskunnallisia ilmiöitä ja kulttuurisia virtauksia sekä liittää oma taiteellinen tekeminen osaksi kuvataiteilijan ammattiyhteisöä ja yhteiskuntaa. Kuvataiteilija osaa merkityksellistää asioita, visualisoida ideoita ja omaa ajatteluaan sekä julkaista että sanallistaa taidetta.
Kuvataiteen opinnoissa kehityt kuvataiteilijana ja visuaalisena ajattelijana, joka ymmärtää taiteen tekemiseen liittyvät erilaiset tavat ja paikat. LABin monialainen Lahden kampus tarjoaa työtiloja ja pajoja, joissa voidaan käyttää uusia teknologioita ja kestäviä taiteen tekemisen tapoja. Muotoiluinstituutilla on myös omia näyttelytiloja kampuksella.
Opettajina toimivat kuvataiteen asiantuntijat, joilla on laaja ja monipuolinen näkökulma taiteen ammattikenttään. Opetus perustuu keskustelevaan ja reflektoivaan lähestymistapaan.
Luova ja yhteisöllinen Muotoiluinstituutti
LAB Muotoiluinstituutti on alan vanhimpia oppilaitoksia. Meillä opiskelet luovassa, yhteisöllisessä ja nykyaikaisessa ympäristössä, jossa tilat ja laitteet mahdollistavat monialaisuuden ja tulevaisuuden tekemisen. Opinnoissa painotamme kestävyyttä ja vastuullisuutta, huomioiden alaa muuttavat ilmiöt ja trendit. Opinnoissasi kehität ammatissa tarvittavia taitoja, kuten luovuutta ja visualisointikykyä, yhteistyökykyä, ammatillisia viestintätaitoja sekä yleissivistystä – usein työelämän hankkeissa ja yritysyhteistyössä. Voit myös laajentaa ammatillista osaamistasi lähtemällä kansainväliseen opiskelijavaihtoon ulkomaille.
Kuvataiteen opetus painottuu luovuuteen, kokeilevuuteen ja taiteelliseen prosessiin, unohtamatta taiteen eri menetelmien oppimista: maalaamista, piirtämistä, kuvanveistoa, painettua taidetta sekä digitaalisia menetelmiä. Tutustut myös eri taiteen teorioihin, taiteen historiaan sekä valmistustapoihin, materiaaleihin, väriin, tilallisuuteen ja mittakaavaan.
Täydentävissä opinnoissa taiteen tekemistä lähestytään monipuolisesti, vastuullisesti ja sisältönäkökulmia painottaen. Studio-opinnoissa sinulla on mahdollisuus suuntautua mm. taiteeseen ja teknologiaan, ympäristötaiteeseen, osallistavaan taiteeseen tai taiteeseen julkisessa tilassa. Studioissa oppimista tapahtuu myös yhteistyössä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.
Opintojesi viimeisenä vuonna syvennyt tekijänä oman taiteellisen ilmaisusi teoreettiseen tutkimiseen ja taiteellisen prosessisi vahvistamiseen tuottamalla teoskokonaisuuden.
Monialainen Lahden kampus mahdollistaa opintojen tekemisen yli koulutusalarajojen.
Kuvataiteen koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Täydentävä osaaminen voi koostua alan opintokokonaisuuksista, monialaisista opinnoista sekä muusta omaa ammatillista kasvua tukevasta osaamisesta.
Kuvataiteilijan ydinopintoihin kuuluu kaikille yhteisiä opintoja 15 opintopisteen verran ja kuvataiteen ammatilliseen ydinosaamiseen 120 opintopistettä. Nämä ydinopinnot jakaantuvat kuvataiteen perusteisiin (60 op), ja opintojen loppupuolella tulevaan opinnäytetyötyöhön (15 op). Ydinopintoihin kuuluu myös 30 opintopisteen verran harjoittelua, jossa hankit sinua kiinnostavaa työkokemusta.
Täydentävästä tarjonnasta valitset toisena opiskeluvuotena oman kiinnostuksesi mukaan 45 op suuntautumisopintoja ja 75 op studioita.
YDINOSAAMINEN 75 op Yhteinen ydinosaaminen 15 op Ammatillinen ydinosaaminen 60 op
Harjoittelu 30 op Opinnäytetyö 15 op
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN 120 op Taiteen suuntaumisopinnot 45 op Studiot 75 op
Kuvataiteen opinnäytetyö koostuu itsenäisesti toteuttavasta taiteellisesta työstä, josta kirjoitetaan raportti. Opinnäytetyö voi olla näyttely tai muu alaan liittyvä kehittämistyö. Opinnäytetyön tekeminen muodostuu sitä koskevasta ohjauksesta ja yhteisistä seminaareista. Opinnäytetyö on näyttö ammatillisesta osaamisesta.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään!
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Kuvataiteilijana toimit kuvataidetta tekevänä taiteilijana ja kuvataidetta tuntevana asiantuntijana. Ammatin ytimen muodostavat taiteen tekemisen taidot sekä ajattelun taidot. Lisäksi ymmärrät alan ammattikäytäntöjä ja verkostoja ja toimintaympäristöjä, hallitset työn projektiluonteisuuden sekä kuvataiteen julkaisuun ja sanallistamiseen liittyviä taitoja. Ymmärrät myös oman suhteesi kuvataiteeseen ja osaat rakentaa kuvataiteilijan identiteettiä.
Taiteilijat työllistyvät oman taiteellisen työn lisäksi erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin, kuten julkisen taiteen pariin. Kuvataiteilijat voivat toimia myös alan asiantuntijoina erilaisissa yhteisöissä ja organisaatioissa.
Kuvataiteilijan (AMK) tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jonka jälkeen voit hakea ylempään AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen (YAMK) tai yliopistoon maisteriopintoihin.
LAB-ammattikorkeakoulu järjestää kuvataiteilijan YAMK-tutkintoon johtavaa koulutusta. Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävään koulutukseen tulee olla vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta.