Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Mänttä-Vilppulassa kesällä 2022

Kuva
photography detail
Kuvataiteen valtakunta -näyttely Mänttä-Vilppulassa kokoaa jälleen yhteen juuri valmistuneet kuvataiteilijat kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta.

Näyttely toteutetaan kesällä 10.6.–28.8.2022 ja sen tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulu (Muotoiluinstituutti, kuvataiteen koulutus, Lappeenranta – Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (kuvataiteen koulutus, Tornio), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia (kuvataiteen koulutus), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts), Satakunnan ammattikorkeakoulu (Kankaanpään taidekoulu) ja Yrkeshögskolan Novia (bildkonst, Pietarsaari).

Näyttelyn tavoitteena on erityisesti nostaa valmistuvien taiteilijoiden näkyvyyttä ja asemaa Suomessa sekä luoda yhteinen taidenäyttämö yhteisnäyttelyn muodossa. Samalla kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen tärkeä rooli kuvataiteilijoiden kouluttamisessa nostetaan esiin. Taidekaupunki Mänttä-Vilppula mahdollistaa kansallisesti kiinnostavana kuvataiteen yleisökohteena merkittävän areenan valmistuvien taiteilijoiden esiin tulolle. Esillä olevat teokset tulevat olemaan opiskelijoiden opinnäytetöitä vuosilta 2021–2022.  Näyttely tulee esille Mäntän keskustassa sijaitsevaan kauppakiinteistöön. Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus.

Näyttelyn kuraattorina Katriina Rosavaara

Rosavaara työskentelee parhaillaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa kuvataidekoulutuksen visiotyön projektipäällikkönä. Kuvataiteilijana Rosavaara on osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Edellinen yksityisnäyttely, Joskus toiste minua ei enää ole – Tammisaari 1918, järjestettiin Galleria Elverketissä 2018. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi Rosavaara on työskennellyt useissa taiteilijoiden asemaa vahvistavissa hankkeissa ja toiminut Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen taiteellisena johtajana. Rosavaaran tuorein kirja, Leijonankesyttäjä, ilmestyi helmikuussa WSOY:n kustantamana.

Katriina Rosavaara (KuM, TaM) on kuraattori, kuvataiteilija ja kirjoittaja, jota kiinnostavat paikkojen aikakerrostumat ja katseen katvealueet. ”Piilotettu, unohdettu ja syrjään työnnetty. Varjot, muisti, arkistot ja vähemmistöt. Kaikki se, mikä ensi vilkaisulla jää huomaamatta tai tapahtuu niin hitaasti, että sitä ei voi nähdä. Miten aika näkyy? Näistä näkökulmista aion tarkastella myös keväällä valmistuvien taiteilijoiden töitä lopputyönäyttelyissä eri puolilla Suomea.”

Lisätietoja:

Näyttelyn tuottaja

Antti Korkka, kulttuurijohtaja, Mänttä-Vilppulan kaupunki, +358 40 8346 676, antti [dot] korkkaattaidekaupunki [dot] fi

Kuvataidekoulutuksen edustaja

Eija Mustonen, osaamispäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu, puheenjohtaja, Arene ry:n kuvataidejaosto, +358 40 7633 690, eija [dot] mustonenatlab [dot] fi

→ www.kuvataiteenvaltakunta.fi