Päijät-Hämeen alueen yrityksille tutkimuskäyttöön tarkoitettu muovien käsittely- ja kierrätyslinjasto on valmistunut

Kuva
Pestyä muovijaetta Kiemuran kierrätyslinjastolla
Kuva: JA-Media (2020)
LAB-ammattikorkeakoulun ja Muovipoli Oy:n suunnittelema ja rakentama muovien pesu- ja kierrätyslinjasto on nyt valmis. Kiemura-projektissa toteutetulla linjastolla tutkitaan esimerkiksi erilaisten muovijakeiden kierrätettävyyttä ja työstetään uusiomuovia.

Käsittely- ja kierrätyslinjasto koostuu pesu-, erottelu- ja kuivauslaitteistoista sekä suulakepuristukseen käytettävästä kaksiruuviekstruuderista. Laitteiston avulla voidaan testata muovisten materiaalierien peseytyvyyttä ja erottuvuutta jopa laboratoriomittakaavaa suuremmilla erillä. Lisäksi linjastolla voidaan työstää uusiomuovia ja kierrätyslinjastoon kuuluvaa kaksiruuviekstruuderia on mahdollista hyödyntää myös biomuovien tutkimuksissa.

”Muovien kierrätyslinjaston avulla on testattu useiden yritysten materiaaleja. Materiaalitestausten osalta on keskitytty erityisesti tällä hetkellä polttoon meneviin muovijakeisiin. Testausten tuloksina löydettiin jokaisen yrityksen testatuista materiaaleista vähintään yksi eroteltu jae, joka toimisi uusiomateriaalina”, selventää projektipäällikkö Ida Määttä LAB-ammattikorkeakoulusta.

Muovien kierrätyslinjaston suunnittelu, rakentaminen ja testaukset on tehty osana Kiemura: Mikro- ja kierrätysmuovien kiertotalousratkaisut -projektia. Projekti päättyy vuodenvaihteessa, jonka jälkeen toimintavalmista kierrätyslaitteistoa on tarkoitus tarjota Päijät-Hämeen alueen pk-yrityksille tutkimuskäyttöön.

”Erityisesti muovipakkausten kierrätystavoitteet kiristyvät kovaa tahtia, joten yritysten kannattaakin nyt hyödyntää kaikki saatavilla oleva tutkimus- ja prosessointikapasiteetti materiaaliensa kierrätettävyyden tutkimiseen. Suuntaus on myös enenevässä määrin irtautua fossiilisista raaka-aineista. Rakennettu linjasto toimii hyvin myös uusien biopohjaisten raaka-aineiden ja niiden kierrätettävyyden tutkimisessa”, Määttä sanoo.

LABin hallinnoiman ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella toteutetun Kiemura-projektin osatoteuttajina toimivat Muovipoli ja Helsingin yliopisto.

Lisätietoja:

Ida Määttä, LAB-ammattikorkeakoulu

044 708 5211, ida [dot] maattaatlab [dot] fi

» lab.fi/kiemura

Muovien käsittely- ja kierrätyslinjasto LABissa
Kuva ja video: JA-Media (2020)

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Location