Biomateriaalien merkitys kasvaa – opiskele innovatiiviseksi asiantuntijaksi
Työelämässä on kasvava kysyntä kiertotalouden ja vastuullisen kehittämisen osaajille. Materiaaleille haetaan kekseliästä uudelleenkäyttöä. Biomateriaalien merkitys kasvaa.
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörien asiantuntemus perustuu erityisesti osaamiseen bio- ja elintarvikemateriaaleista ja prosesseista, joilla raaka-aineista valmistetaan laadukkaita tuotteita kestävällä tavalla. Heidän osaamistaan arvostetaan, kun kehitetään ravitsemuksellisesti ja aistinvaraisesti laadukkaita elintarvikkeita ja hyödynnetään ruoantuotannon sivuvirtoja.
Koulutus mahdollistaa monipuolisen uran insinöörinä
LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuvat biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit toimivat vaativissa asiantuntija- ja tuotantotehtävissä. Heillä on prosessiteollisuuden ja biomateriaalien tuntemus ja soveltamisosaaminen elintarviketeollisuudessa ja siihen liittyvien teknologioiden parissa. Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
Monipuoliset opinnot yhdistävät teoriaa ja käytäntöä
Opinnot sisältävät teknistä osaamista, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämistä sekä biomateriaalien ja prosessitekniikan teoriaa ja käytäntöä.
Koulutuksen alkuvaiheessa keskitytään biomateriaalien ja elintarviketeknologian peruskäsitteisiin ja -taitoihin. Opiskelun edetessä paneudutaan biomateriaalien ja elintarvikkeisiin liittyvään teollisuuden prosesseihin, laatuun, tuotantoon ja kuluttajapuoleen.
Työelämässä on kasvava kysyntä kiertotalouden ja vastuullisen kehittämisen osaajille. Materiaaleille haetaan kekseliästä uudelleenkäyttöä. Biomateriaalien merkitys kasvaa. LABista valmistut biopohjaisten materiaalien osaajaksi, oletpa kiinnostunut puusta, elintarvikkeista, biokuiduista tai systeemisten ratkaisujen rakentamisesta. Kiertotalousosaajistamme kilpaillaan kansainvälisesti.
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörien asiantuntemus perustuu erityisesti osaamiseen bio- ja elintarvikemateriaaleista ja prosesseista, joilla raaka-aineista valmistetaan laadukkaita tuotteita kestävällä tavalla. Ohjelmasta valmistuneet insinöörit ovat tuotekehityksen, valmistuksen, laadunvalvonnan ja työnjohtamisen osaajia. He tuntevat ruokajärjestelmän ja sen ympäristövaikutukset, ymmärtävät kuluttajien tarpeita, hallitsevat prosessit ja pystyvät optimoimaan tuotantoketjuja ja soveltamaan kiertotalouden periaatteita tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Heidän osaamistaan arvostetaan, kun kehitetään ravitsemuksellisesti ja aistinvaraisesti laadukkaita elintarvikkeita ja hyödynnetään ruoantuotannon sivuvirtoja.
Biomateriaalit ja elintarviketeknologia -koulutus tuottaa ammattilaisia, jotka osaavat tehdä innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja biomateriaalien ja ruoantuotannon parissa teollisuudessa, hallinnossa ja yrittäjinä.
Opinnot sisältävät teknistä osaamista, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämistä sekä biomateriaalien ja prosessitekniikan teoriaa ja käytäntöä. Opinnoissa painotetaan myös viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, monialaisen ja monikulttuurisen työyhteisön ymmärtämistä sekä kiertotalouden systeemisyyden ymmärrystä osana biomateriaalien hyödynnettävyyttä ruokatuotannossa.
Opintojen alkuvaiheessa keskitytään biomateriaalien ja elintarviketeknologian peruskäsitteisiin ja -taitoihin. Opiskelun edetessä paneudutaan biomateriaalien ja elintarvikkeisiin liittyvään teollisuuden prosesseihin, laatuun, tuotantoon ja kuluttajapuoleen. Koulutus rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään!
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuvat biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit toimivat vaativissa asiantuntija- ja tuotantotehtävissä lähinnä yksityisellä sektorilla. Valmistuneilla insinööreillä on prosessiteollisuuden ja biomateriaalien tuntemus ja soveltamisosaaminen elintarviketeollisuudessa ja siihen liittyvien teknologioiden parissa.
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörin tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.