Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörin osaamista arvostetaan laadukkaiden elintarvikkeiden kehityksessä
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörien asiantuntijuus perustuu vahvaan osaamiseen biomateriaalien ja elintarvikkeiden raaka-aineista sekä prosesseista, joilla raaka-aineista valmistetaan laadukkaita tuotteita kestävällä tavalla.
Asiantuntemuksensa avulla he pystyvät optimoimaan tuotantoketjuja ja soveltamaan kiertotalouden periaatteita tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Heidän osaamistaan arvostetaan, kun kehitetään innovatiivisia biomateriaaleja, ravitsemuksellisesti ja aistinvaraisesti laadukkaita elintarvikkeita tai hyödynnetään elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.
Koulutus mahdollistaa monipuolisen uran insinöörinä
LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuvat biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit toimivat tyypillisesti asiantuntija- ja kehitystehtävissä lähinnä yksityisellä sektorilla biomateriaaleja ja elintarvikkeita valmistavassa teollisuudessa.
Valmistuneiden insinöörien asiantuntemus biopohjaisista materiaaleista, ruokajärjestelmästä ja prosessiteollisuudesta mahdollistaa monipuoliset toimenkuvat tuotannon ohjaamisessa, prosessien ja tuotteiden kehityksessä, laadunvalvonnassa ja myyntiin ja vientiin liittyvissä tehtävissä. Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
◆ elintarvikeinsinööri ◆ laatuasiantuntija, EHS-insinööri tai laatupäällikkö ◆ myynti-insinööri tai tuotepäällikkö ◆ prosessiasiantuntija tai prosessi-insinööri ◆ tuotantoinsinööri tai tuotantopäällikkö ◆ tuotekehittäjä tai tuotekehitysinsinööri
Monipuoliset opinnot yhdistävät teoriaa ja käytäntöä
Opinnot sisältävät teknistä osaamista, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämistä sekä biomateriaalien ja prosessitekniikan teoriaa ja käytäntöä. Opinnoissa painotetaan myös viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, monialaisen ja monikulttuurisen työyhteisön ymmärtämistä sekä kiertotalouden systeemisyyden ymmärrystä osana biomateriaalien hyödynnettävyyttä ruokatuotannossa.
Opintojen alkuvaiheessa keskitytään matematiikkaan ja luonnontieteisiin sekä biomateriaalien ja elintarviketeknologian peruskäsitteisiin ja -taitoihin. Opiskelun edetessä paneudutaan biomateriaalehin ja elintarvikkeisiin liittyviin teollisuuden prosesseihin, automaatioon, laatuun, kuluttajanäkökulmiin ja tuotekehitykseen.
Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja nykyaikaisissa tutkimus- ja tuotekehitysympäristöissä, kuten Food Pilot Plant.
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörien asiantuntijuus perustuu vahvaan osaamiseen biomateriaalien ja elintarvikkeiden raaka-aineista sekä prosesseista, joilla raaka-aineista valmistetaan laadukkaita tuotteita kestävällä tavalla.
Valmistuneet insinöörit ovat tuotekehityksen, valmistuksen, laadunvalvonnan ja työnjohtamisen osaajia. He tuntevat ruokajärjestelmän ja sen ympäristövaikutukset, hallitsevat prosessien ja tuotteiden kehittämisen, sekä ymmärtävät markkinoita ja kuluttajia.
Asiantuntemuksensa avulla he pystyvät optimoimaan tuotantoketjuja ja soveltamaan kiertotalouden periaatteita tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Heidän osaamistaan arvostetaan, kun kehitetään innovatiivisia biomateriaaleja, ravitsemuksellisesti ja aistinvaraisesti laadukkaita elintarvikkeita tai hyödynnetään elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.
Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja nykyaikaisissa tutkimus- ja tuotekehitysympäristöissä, kuten Food Pilot Plant.
Biomateriaalit ja elintarviketeknologia -koulutus tuottaa ammattilaisia, jotka osaavat tehdä innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja. He toimivat biomateriaalien ja ruoantuotannon parissa teollisuudessa, hallinnossa ja yrittäjinä.
Opinnot sisältävät teknistä osaamista, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämistä sekä biomateriaalien ja prosessitekniikan teoriaa ja käytäntöä. Opinnoissa painotetaan myös viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, monialaisen ja monikulttuurisen työyhteisön ymmärtämistä sekä kiertotalouden systeemisyyden ymmärrystä osana biomateriaalien hyödynnettävyyttä ruokatuotannossa.
Opintojen alkuvaiheessa keskitytään matematiikkaan ja luonnontieteisiin sekä biomateriaalien ja elintarviketeknologian peruskäsitteisiin ja -taitoihin. Opiskelun edetessä paneudutaan biomateriaalehin ja elintarvikkeisiin liittyviin teollisuuden prosesseihin, automaatioon, laatuun, kuluttajanäkökulmiin ja tuotekehitykseen. Koulutus rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti satoja yhteistyökorkeakouluja, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Monet LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin saapuu vuosittain lukuisisia opiskelijoita ympäri maailmaa, joten opiskelu on aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuvat biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörit toimivat tyypillisesti asiantuntija- ja kehitystehtävissä lähinnä yksityisellä sektorilla biomateriaaleja ja elintarvikkeita valmistavassa teollisuudessa.
Osaamisen ja työkokemuksen karttuminen voi mahdollistaa etenemisen päällikkötehtäviin. Valmistuneiden insinöörien asiantuntemus biopohjaisista materiaaleista, ruokajärjestelmästä ja prosessiteollisuudesta mahdollistaa monipuoliset toimenkuvat tuotannon ohjaamisessa, prosessien ja tuotteiden kehityksessä, laadunvalvonnassa ja myyntiin ja vientiin liittyvissä tehtävissä.
Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörin tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
elintarvikeinsinööri
laatuasiantuntija, EHS-insinööri tai laatupäällikkö
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.