Hyödynnä TKI-toiminnan mahdollisuuksia: uutta tietoa, osaamista ja liiketoimintaa
TKI-toiminta pyrkii luomaan uutta tietoa ja osaamista, joiden avulla yritykset voivat uudistua ja saavuttaa paremman kilpailuaseman markkinoilla.
”Esimerkiksi palvelualoilla on tunnistettu, että innovaatioiden puute estää yrityksiä kasvamasta. Ammattikorkeakoulussa on osaamista, jota yritykset voivat hyödyntää uusien palveluiden luomiseen tai nykyisten tuotteiden uudistamiseen”, LAB-ammattikorkeakoulun TKI-vararehtori Minna Suutari sanoo.
LABin TKI-toiminnan tavoitteena on auttaa yrityksiä uudistumaan ja kehittymään etenkin Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla.
”TKI-toiminta kytkeytyy myös tiiviisti opintoihin. Se tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua käytännön työelämäprojekteihin ja hankkia arvokasta työkokemusta omalta alaltaan.”
T – tutkimusyhteistyö
LABissa tehdään tutkimusta, joka perustuu yritysten tarpeisiin. Se voi olla yhdelle yritykselle räätälöityä tilaustyötä tai laajempaa yritysjoukkoa hyödyttävää tutkimusta. Tutkimushankkeiden kumppaneina yritykset pääsevät osaksi valtakunnallisia ja kansainvälisiä innovaatioverkostoja. Kampuksen laboratorio- ja testausympäristöt ovat myös yritysten hyödynnettävissä, ja tutkimustoiminta on aina luottamuksellisesta.
”Projekteissa syntyy uutta tietoa ja osaamista, jota yritykset voivat hyödyntää oman liiketoimintansa uudistamiseen. Tutkimuksen avulla yritykset saavat tietoa palvelujen tai ratkaisujen kehittämisestä, asiakastarpeista, markkinatilanteesta ja liiketoimintamahdollisuuksista.”
Tutkimusyhteistyön myötä muodostuneet verkostot ja innovaatiot voivat olla suureksi avuksi yllättävissä tosielämän tilanteissa. Näin kävi esimerkiksi keväällä 2023, kun Hiukka 2.0 -hankkeen kehittämiä imeytysmattoja käytettiin Joutsenossa tapahtuneen öljyvahingon torjunnassa erinomaisin tuloksin.
Lue myös: Päijät-Hämeen yritykset saavat ajantasaista tutkimustietoa LAB-ammattikorkeakoululta
K – kehittäminen
Ammattikorkeakoulujen kehittämistoiminta vastaa työelämän tarpeisiin ja edistää alueellista ja kansallista kehitystä. Kun tutkimus keskittyy uuden tiedon ja osaamisen luomiseen, kehittämisessä tätä osaamista taas hyödynnetään uusien ratkaisujen, tuotteiden ja palvelujen kehittämisen perustana yhdessä yritysten kanssa.
Kehittämisen seurauksena voi syntyä täysin uudenlaisia ratkaisuja, palveluja tai tuotteita, parannettuja nykyisiä palveluja tai tuotteita, uudistettuja, tehokkaita prosesseja sekä jopa aivan uudenlaisia liiketoimintamalleja ja toimintatapoja.
”Esimerkiksi LAB on ollut mukana kehittämässä hoitoalalle entistä ympäristöystävällisempiä suojavarusteita ja suunnittelemassa paikalliselle venealan yritykselle täysin uudenlaiset airot. Molemmissa yhteistyöprojekteissa opiskelijamme ovat olleet keskeisessä roolissa kehittämässä joko koko liiketoimintaa tai yksittäistä tuotetta”, Suutari kuvailee.
”Päijät-Veneen kanssa yhdistimme LABin muotoiluajattelua tuotekehitykseen, jonka ansiosta paikallisella toimijalla on nyt entistä paremmat mahdollisuudet jopa kansainväliseen kasvuun.”
Lue myös: Kestävä näkökulma maailmaan – Muutosmatkailu muuttaa matkailijaa ja matkailualaa
I – Innovaatiot
Kun TKI-vararehtori Minna Suutari avaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan termistöä, käy nopeasti ilmi, että kahta ei olisi ilman kolmatta.
”T ja K ovat erittäin tärkeitä, mutta ne eivät tuota tulosta, ellei I:lle jää tilaa”, Suutari kiteyttää.
Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan yleensä tutkimus- ja kehittämistoimintaa tukevan osaamisen, tietämyksen, käyttöoikeuksien ja IPR:n eli aineettoman pääoman oikeuksien hankkimista.
”Innovaatiotoiminnalla varmistamme, että tutkimus- ja kehittämistyön tekemisen edellytykset ovat kunnossa ja tulokset menevät käytäntöön. Vasta innovaatioiden kautta tutkimuksen ja kehittämisen hyödyt siirtyvät ympäröivään yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään.”
Ammattikorkeakoulu auttaa yrityksiä tunnistamaan innovaatioiden alkuja. Yritykset voivat ammattikorkeakoulun tuella luoda edellytyksiä innovaatioiden kaupallistamiselle. Esimerkiksi startup-yrityksen perustaminen voi olla yksi keino viedä syntynyt innovaatio markkinoille. Startupien tukeminen on olennainen osa LABin TKI-toimintaa.
Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot muodostavat yhdessä vahvan kokonaisuuden, joka uudistaa ja tukee alueen yrityksiä ja elinkeinoelämää.
Lue myös: Alumnien pelifirma niittää mainetta maailmalla
Artikkeli on osa Päijät-Hämeen Yrittäjien ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistä TKI-kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on lisätä pk-yritysten tietoisuutta TKI-palveluista.
|
|
|
|