Julkisen taiteen ammattilaiseksi
LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa mahdollisuuden taidealojen ammattilaisille laajentaa osaamistaan julkisen taiteen osa-alueella. Yksi koulutuksessa opiskelevista on lapsiaiheisista puuveistoksistaan tutuksi tullut Terhi Kaakinen.
”Perheeni on inspiraation lähteeni. Teokseni kuvaavat usein pieniä lapsia ja lapsen kuvakulmaa. Kooltaan veistokset ovat myös lapsen kokoisia, eivätkä ne yleensä ole millään jalustoilla, joten lasten on helppo tulla vaikkapa viereen istumaan ja ihmettelemään niitä”, Kaakinen kertoo.
Käänteentekevä puunveistokurssi
Kaakinen valmistui vuonna 2001 Pekka Halosen instituutista taidemaalariksi ja vuonna 2006 Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutista kuvataiteilijaksi. Lapsi-teema tuli mukaan hänen teoksiinsa jo tuolloin esikoisen synnyttyä kesken opintojen.
”Päättötyöni olivat isot kolmemetriset aikuisille suunnatut puiset lastenvaunut. Idea niihin syntyi siitä kollektiivisesta tunteesta, jota monet vanhemmat tuntevat työnnellessään lastenvaunuja: olisipa ihanaa, kun pääsisi itsekin vaunuihin! Se on edelleen minulle merkittävä teos, enkä sitä ole myynyt. Jopa yksi lapsistani on saanut toisen nimensä noiden Verneri-vaunujen perusteella”, Kaakinen nauraa.
Taideinstituutissa opiskellessaan Kaakinen tutustui moniin eri materiaaleihin ja tekniikoihin. Tapani Kokon puunveistokurssin jälkeen teosideat alkoivat tulla maalausten ohella mieleen puuveistoksina.
”Jos en olisi tuolloin kokeillut eri tekniikoita, niin en varmaankaan olisi vieläkään kuvanveistäjä. Rakastan puuta materiaalina. Se on ekologinen, edullinen ja minulle luonteva. Yleensä löydän tarvittavan muodon helposti isostakin pöllistä”, Kaakinen kertoo.
Julkinen taide voi olla myös hetkellistä
Kuvataiteen YAMK-koulutuksesta Kaakinen kuuli Lahden taiteilijaseuran kautta. Perheen osalta aika oman osaamisen syventämiseen oli oivallinen, sillä lapset ovat jo isoja. Työn ja opiskeluiden yhteensovittaminen on sen sijaan tuonut välillä eteen haasteita.
”Opetan Wellamo-opistossa, jossa minulla on esimerkiksi tiistai-iltaisin elävän mallin piirustuskurssi samaan aikaan, kun omien opintojeni 3D-mallinnus. Olen siis joutunut hankkimaan mallien lisäksi myös sijaisia”, Kaakinen harmittelee.
Kaakinen kuitenkin tuntee, että tähän mennessä käydyt kurssit ovat antaneet paljon. Uuden tiedon omaksuminen on saanut aikaan positiivista muutosta omassa ajattelussa.
”En osannut kuvitella, että julkinen taide voi olla niinkin väliaikaista kuin hiekkakakut rannalla tai mies, joka juoksee paikasta toiseen. Eli julkisen taiteen ei tarvitse olla mitään vuosikausia pysyvää. Tällaiset ahaa-elämykset haastavat omaa ajattelua ja taiteen tekemistä.”
Kaakisen YAMK-opinnot ovat pitäneet sisällään muun muassa julkisen taiteen teoriaa ja käytäntöjä, 3D-mallinnusta sekä opinnäytetyön ohjausta ja suunnittelua. Opinnoissa läpikäyty kirjallisuus on vaikuttanut käytännönläheiseltä ja tarpeelliselta.
”Kuuntelin juuri prosenttitaiteen käsikirjan, joka on kirjoitettu sekä taiteen tekijälle että sen ostajalle, ja se oli mielestäni todella kiinnostava. Itselläni on pari julkista taideteosprojektia jo takanapäin ja olisin todella kaivannut ennen niitä jonkinlaista kouluttamista asiaan”, Kaakinen tuumaa.
Pääosin etänä toteutettava koulutus sopii monelle
Kaakinen suosittelee kuvataiteen YAMK-tutkintoa kaikille niille, joilla on halua syventää omaa ammattitaitoaan. Koulutus toteutetaan pääosin etänä, joten siihen voi osallistua helposti ympäri Suomen.
”Meillä oli vain kaksi ensimmäistä päivää lähipäiviä, mikä on toisaalta kätevää, koska opiskelijat ovat niin eri puolilta Suomea. Toivon, että voisimme nähdä vielä livenä, koska voisimme antaa kasvokkaisessa kohtaamisessa toisillemme niin paljon.”
Tulevaisuus opintojen jälkeen on Kaakiselle vielä avoin. Viimeisin julkisen taiteen projekti oli Päijät-Hämeen keskussairaalalle, johon hän veisti 10 teosta.
”Totta kai sitä toivoo, että olisi tulevaisuudessa vielä suuremman yleisön tiedossa, ja että teokset menisivät hyvin kaupaksi. Olisihan se toki hienoa, jos saisi teoksia ulkomaillekin!”, Kaakinen sanoo.
Terhi Kaakisen teoksia pääsee ihailemaan vuoden 2023 aikana useissa eri paikoissa
Galleria Saskia, Tampere (tammi-helmikuu)
Kuusiston taidekartano, Kaarina (kesä-elokuu)
Galleria Sanna Lappalainen, Asikkala (10.6.–12.8.)
Luokkakokous-näyttely, Pekka Halosen akatemialaisten yhteisnäyttely Jokelan tiilitehtaalla Tuusulassa (elokuu).
Kuvataiteilija (ylempi AMK), kuvataide
Kuvataiteen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon painopisteenä on julkisen taiteen osaamisen vahvistaminen.