Vahvista osaamistasi kuntoutuksen ja liikunnan integraation asiantuntijana
Kuntoutuksen ja liikunnan integraatio -koulutuksen keskeisenä teemana on liikunnan ja kuntoutuksen integraation vahvistaminen. Riittävällä fyysisellä aktiivisuudella on vahva tutkimusnäyttö terveyden ja toimintakyvyn edistäjänä, sairauksien ennaltaehkäisijänä sekä sairauksista toipumisessa ja kuntoutumisessa.
Koulutuksessa perehdytään eri-ikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa ja ympäristöissä olevien ihmisten liikunnan ja kuntoutuksen raja- ja yhdyspinnoilla oleviin kysymyksiin.
Koulutus valmistaa vaativiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin
Kuntoutuksen ja liikunnan integraation YAMK-koulutuksen suorittanut osaa innovoida, toteuttaa ja johtaa käyttäjä- ja tarvelähtöisiä kuntoutus- ja liikuntapalveluita yhdistämällä eri alojen osaamista ja asiantuntijuutta. Koulutuksen suorittanut pystyy työssään
◆ tuottamaan, arvioimaan ja käyttämään toimintansa perusteena liikunnan ja kuntoutuksen tutkimustietoa sekä ◆ toimimaan tavoitteellisesti liikunnan ja kuntoutuksen monialaisissa verkostoissa asiantuntijatehtävissä.
Tutkinnon suorittanut voi toimia mm. erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä asiantuntija- ja kehittämistehtävissä erityisesti sosiaali- ja terveysalan yksityisellä ja julkisella sektorilla tai järjestöissä.
Ammattikorkeakoulujen yhteistyö
Kuntoutuksen ja liikunnan integraatio -koulutuksen opinnot muodostuvat ydinosaamisesta, täydentävästä osaamisesta sekä opinnäytetyöstä.
Ydinosaamisen opinnot toteutuvat verkko-opintoina, itsenäisenä opiskeluna ja tiimiopiskeluna. Ne toteutetaan kuuden ammattikorkeakoulun (LAB, Jyväskylä, Savonia, Seinäjoki, Lappi ja Turun AMK) verkostoyhteistyönä.
Osa opintoihin liittyvistä verkko-opinnoista on aikaan sidottuja ja niissä edellytetään opiskelijan läsnäoloa. Opintojakson toteutuksesta vastaava ammattikorkeakoulu ilmoittaa opintojen tarkemmat aikataulut opintojaksoille ilmoittautumisen yhteydessä.
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto
The scope of education
90 opintopistettä
Duration of studies
2,5 vuotta
Language
Suomi
Location
Verkkokampus
Objectives
Koulutuksen keskeisenä teemana on liikunnan ja kuntoutuksen integraation vahvistaminen. Riittävällä fyysisellä aktiivisuudella on vahva tutkimusnäyttö terveyden ja toimintakyvyn edistäjänä, sairauksien ennaltaehkäisijänä sekä sairauksista toipumisessa ja kuntoutumisessa.
Koulutuksessa liikunnan ja kuntoutuksen sisältöjä tarkastellaan laajemmin koko sosiaali- ja terveysalaa läpileikkaavina teemoina.
Kuntoutuksen ja liikunnan integraation YAMK-koulutuksen suorittanut osaa innovoida, toteuttaa ja johtaa käyttäjä- ja tarvelähtöisiä kuntoutus- ja liikuntapalveluita yhdistämällä eri alojen osaamista ja asiantuntijuutta. Koulutuksen suorittanut osaa tuottaa, arvioida ja käyttää toimintansa perusteena liikunnan ja kuntoutuksen tutkimustietoa sekä toimia tavoitteellisesti liikunnan ja kuntoutuksen monialaisissa verkostoissa asiantuntijatehtävissä. Asiantuntijuuden lähtökohtana on yksilön kunnioittaminen sekä itsensä jatkuva kehittäminen.
Koulutuksessa perehdytään eri-ikäisten, erilaisissa elämäntilanteissa ja ympäristöissä olevien ihmisten liikunnan ja kuntoutuksen raja- ja yhdyspinnoilla oleviin kysymyksiin.
Kuntoutuksen ja liikunnan integraation YAMK-opinnoissa syvennytään lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseen, käyttäjälähtöisten kuntoutus- ja liikuntapalveluiden muotoiluun sekä digiosaamiseen kuntoutus- ja liikunta-alalla. Koulutuksessa syvennytään myös ympäristöön fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn tukijana sekä taidon opettamisen teemoihin.
Koulutuksen laajuus on 90 op. Opintojen rakenne muodostuu seuraavasti:
◆ Ydinosaaminen 40 op ◆ Täydentävä osaaminen 20 op ◆ Opinnäytetyö 30 op
Ydinosaamisen opintojaksot ovat:
◆ Työelämälähtöinen tutkimus ja kehittäminen (5 op) ◆ Kehittäjänä kuntoutuksen ja liikunnan toimintaympäristöissä (5 op) ◆ Digiosaajana kuntoutus- ja liikunta-alalla (5 op) ◆ Ympäristö fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn tukena (5 op) ◆ Lasten ja nuorten liikunta hyvinvoinnin tukena (5 op) ◆ Käyttäjälähtöisten kuntoutus- ja liikuntapalveluiden muotoilu (5 op) ◆ Ikääntyneiden liikunta ja kuntoutus (5 op) ◆ Taidon oppiminen ja opettaminen (5 op)
Kuntoutuksen ja liikunnan integraatio -koulutuksen ydinosaamisen opinnot toteutetaan kuuden ammattikorkeakoulun (Jyväskylä, LAB, Savonia, Seinäjoki, Lappi ja Turun AMK) verkostoyhteistyönä. Opinnot tarjotaan Campus Online -ympäristössä. Ydinosaamisen opinnot jakautuvat kolmelle lukukaudelle, 10–20 op / lukukausi.
Ydinosaamisen opinnot toteutuvat verkko-opintoina, itsenäisenä opiskeluna ja tiimiopiskeluna. Osa opintoihin liittyvistä verkko-opinnoista on aikaan sidottuja ja niissä edellytetään opiskelijan läsnäoloa. Opintojakson toteutuksesta vastaava ammattikorkeakoulu ilmoittaa opintojen tarkemmat aikataulut opintojaksoille ilmoittautumisen yhteydessä.
Täydentävän osaamisen osuus on 20 opintopistettä. Täydentäviä opintoja voi suorittaa koko opiskelun ajan. Opiskelija voi valita haluamiaan opintoja LAB-ammattikorkeakoulun täydentävien opintojen tarjonnasta tai toisen korkeakoulun tarjonnasta. Täydentäviä opintoja on mahdollisuus tehdä myös LAB-ammattikorkeakoulun TKI-toimintaan integroituna. Täydentävien opintojen tulee olla YAMK-tasoisia.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään kuin ylempi korkeakoulututkinto (Asetus 426/2005). Laaja-alainen kehittämis- ja substanssiosaaminen mahdollistaa kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden. Koulutus noudattaa European Qualification Frameworkin (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen (NQF) osaamiskuvauksia. EQF mahdollistaa elinikäisen oppimisen ja tutkintojen joustavuuden Euroopan korkeakoulualueella. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamista vastaava taso on 7.
Ylemmässä AMK-tutkinnossa opintojen keskiössä on opinnäytetyö, jonka tavoitteena on työelämän tutkimuksellinen kehittäminen. Opiskelija voi toteuttaa opinnäytetyön esimerkiksi omalle työpaikalleen tai ammattikorkeakoulun hankkeessa. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa ammatillisen osaamisen lisäksi taidon käyttää erilaisia kehittämistyön ja/tai tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja kykynsä käyttää tieteellistä kirjallisuutta. Opinnäytetyön tekeminen ajoittuu pääsääntöisesti koko opintojen ajalle.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Tutkinnon suorittanut voi toimia mm. erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä asiantuntija- ja kehittämistehtävissä erityisesti sosiaali- ja terveysalan yksityisellä ja julkisella sektorilla tai järjestöissä.