Korkeakouluyhteistyö apuna ekologisten pakkausratkaisujen kehittämisessä

Kuva
 Pussipakkausten visuaalinen ilme LABin Muotoiluinstituutin käsialaa
Pakkausten visuaalisen ilmeen inspiraationa olivat elementit suomalaisesta luonnosta.
Suunnittelu: Khelli Palmgren | Kuva: Antti Pesonen
LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ja LUT-yliopiston yhteisessä KUPARI-hankkeessa on kevään 2021 aikana pilotoitu uudenlaisia ekologisia ja kuitupohjaisia pussipakkauksia suomalaisten luonnontuotteiden myyntiin ja vientiin keskittyvän yrityksen Natural Nordicin kanssa. Monimuotoinen korkeakouluyhteistyö on tarjonnut pakkausteknologian ja materiaalikokeilujen lisäksi muotoiluapua sekä uusia verkostoja.

Pilotointi on jatkoa edelliskesän menestyksekkäälle tuoremarjarasioiden testaukselle, jossa asiantuntijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöllä toteutettiin tuoremarjatuottajille turvallinen ja ekologinen pakkaus. KUPARI-hankkeen päätavoitteena on kehittää sekä pilotoida vähähiilisiä kuitu- ja biopohjaisia pakkausratkaisuja PK-yritysten tarpeisiin Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Onnistuneen tuoremarjarasioiden pilotoinnin jälkeen myös muiden toimialojen edustajat kiinnostuivat hankkeen tarjoamista pakkausratkaisuista – yksi näistä oli maailmanlaajuisesti suomalaisia luonnontuotteita toimittava Natural Nordic.

”Hankkeen pakkauskokeiluun valitsimme testattavaksi jo olemassa olevia tuotteitamme sekä tuotekehityksen loppuvaiheessa olevan Instant-juoman. Valitsimme pilotointiin sellaiset tuotteet, joista saisimme kattavasti palautetta erityyppisiin ainesosiin ja raaka-aineiden rakenteisiin liittyen. Yrityksen perustamisesta lähtien olemme etsineet jotain erityistä pakkauksiimme, ja KUPARI-hankkeen kohdalla tuntui siltä kuin kaikki palaset osuisivat kohdalleen. Lisäksi viedessämme tuotteitamme maailmalle, teemme samalla näkyväksi suomalaista osaamista ja uudenlaisia pakkausratkaisuja”, sanoo Natural Nordicin perustajaomistaja Asko Rantanen.

Pilotointi on toteutettu LUTin pakkaustekniikan laboratoriossa pussipakkauskoneella ja tutkimalla valmistusprosessin toimivuutta Natural Nordicin tuotteilla. Valmistettuihin demopussipakkauksiin on pakattu erilaisia tuotteita, kuten marjajauheita ja pakurirouhetta. Pussipakkauksissa käytetty materiaali on paperia, joka on tiiviyden ja saumautuvuuden vuoksi päällystetty ohuella muovikerroksella ja se voidaan kierrättää normaalissa kartonkikierrätyksessä. 

”Pakkausten kestävyyttä ja eri materiaalien prosessoitavuusominaisuuksia tullaan tarkastelemaan laboratoriomittausten avulla. LUTin pakkaustekniikan laboratorion rooli on ollut merkittävä uudentyyppisten ekologisten kuitupohjaisten pakkausmateriaalien ja pakkausvalmistusprosessin kehittämisessä kuitupohjaisille materiaaleille soveltuvaksi. Pilotointi kestää vielä syksyyn saakka, jonka jälkeen havaitut kehitystarpeet huomioidaan jatkotutkimuksissa”, kertovat pakkaustekniikan apulaisprofessori Ville Leminen ja kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi LUT-yliopistosta.

Pussipakkausten visuaalinen ilme LABin Muotoiluinstituutin käsialaa

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa on suunniteltu testattavien pussipakkausten graafinen ilme sekä kartoitettu käyttäjien ja yritysten tarpeita pakkaamiseen ja käytettävyyteen liittyen. Suunnittelutyössä lähtökohtana olivat suomalaisuus, puhdas luonto ja raikkaus.

”Hankkeemme on tarjonnut kokonaisvaltaista ja monimuotoista korkeakouluyhteistyötä yrityksille. Natural Nordicin kanssa tehtävässä pilotoinnissa yhdistyvät esimerkiksi pakkausteknologia, materiaalihallinta, verkostoituminen, palvelumuotoilu sekä graafinen suunnittelu. Tällaista yhdistelmää on harvoin saatavilla edes yrityselämässä”, kiteyttää LABin TKI-asiantuntija Kati Kumpulainen.

Kuitupohjaisten pakkausten integrointi PK-yritysten tarpeisiin – KUPARI on Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen liittojen (EAKR) rahoittama hanke.

Pussipakkausten pilotointia. Kuva Antti Pesonen
Pussipakkausten pilotointia. Kuvat: Antti Pesonen

Lisätietoja:

» Kati Kumpulainen, LAB-ammattikorkeakoulu

 +358 44 708 5032, kati [dot] kumpulainenatlab [dot] fi

» Mika Kainusalmi, LUT-yliopisto

+358 50 919 2939, mika [dot] kainusalmiatlut [dot] fi

» Asko Rantanen, Natural Nordic

+358 50 380 0930, asko [dot] rantanenatvihdas [dot] com

Uusimmat uutiset

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.