Energia- ja ympäristötekniikan insinööri ratkoo tulevaisuuden ympäristöhaasteita

Kuva
Emmi Ilonen, energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelija
Alvettulan maalaiskylässä perheensä kanssa asustava Emmi Ilonen opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa Lahden kampuksella. Ympäristöala oli Emmille ehdoton ykkönen, kun hän muutama vuosi sitten päätti opiskella itselleen uuden ammatin.

”Nykymaailmassa ympäristöasiat ovat nousseet merkittävään rooliin ja ne sopivat myös omiin arvoihini, joten päädyin opiskelemaan LABiin energia- ja ympäristötekniikkaa. Koulutus sisältää myös yhdyskuntasuunnittelun kursseja, jotka tarjoavat laajempaa osaamista ympäristöasioiden rinnalle. Tämä oli merkittävä tekijä opiskelupaikan valinnassa”, korostaa Emmi.

Insinööriopiskelija on kokenut opinnot vaihtelevina ja mielenkiintoisina. Myös kemia, jonka Emmi koki aluksi haastavana, osoittautuikin Ilosen vahvuudeksi, kun hänelle myönnettiin keväällä 2020 stipendi Pekka Ilvosen rahastosta hyvästä kemian osaamisesta. Rahaston tarkoituksena on kannustaa erityisesti kemian tai kemiaa soveltavien aineiden opiskelussa menestyneitä tekniikan alan opiskelijoita. 

”Olen aina ollut matemaattisesti lahjakas, mutta kemia on ollut minulle haastavaa. Nuorempana löin asian suhteen hanskat tiskiin ja kävin lukiossa vain pakollisen kemian kurssin. Nyt päätin, että haastan itseni. Onneksi tarjolla oli tukiopetusta ja opettaja otti alusta alkaen hyvin huomioon eritasoiset opiskelijat. Kursseilla on teorian lisäksi ollut oppimista tukevia sekä ymmärrystä lisääviä käytännön laboratorio- ja näytteenottoharjoituksia, jotka ovat olleet erityisen mieluisia ja vieneet täysin mukanaan.”

Kemian opiskelu avarsi myös ajatuksia siitä, millaisiin töihin Emmi haluaa tulevaisuudessaan tähdätä. Ansaittu stipendi on tunnustus kovasta työstä, jonka avulla Emmi pääsi kesätöihin Golder Associates Oy:lle Tampereelle.

”Opiskelumotivaationi ja kiinnostukseni kemiaa kohtaan saivat sisäisen kemistini heräämään. Uskon, että työnhaussa stipendi on varmasti merkittävä saavutus ja osoitus osaamisesta – nykyinen työnantajanikin, Golder, arvosti saamaani tunnustusta. Opintojeni aikana olen kiinnostunut etenkin PIMA-tutkimuksista (pilaantuneet maa-alueet) sekä jätteisiin liittyvistä ongelmista, ja uudessa työssäni pääsen käsiksi näihin molempiin.”

Jo työhaastatteluvaiheessa Ilonen huomasi, että Golder tarjoaa monipuolisia ja vaihtelevia ympäristöalan työtehtäviä. Tähän mennessä Emmi on päässyt tekemään muun muassa pohjavesinäytteenottoa ja maaperätutkimuksia, ollut mukana massanvaihtoon liittyvissä työvaiheissa sekä tehnyt työhön liittyvää dokumentointia. ”Innolla odotan, mitä kaikkea kesä vielä tuo tullessaan, kun kuukaudessa olen saanut kokea jo enemmän kuin osasin odottaa.”

”Toivon, että tulevaisuudessa saan kantaa korteni kekoon puhtaamman elinympäristön puolesta”

Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksessa on mahdollista syventyä ympäristötekniikan lisäksi myös yhdyskuntasuunnitteluun. Lisäksi vapaasti valittavien kurssien avulla Emmi on päässyt syventämään osaamistaan juurikin oman kiinnostuksensa mukaisesti.

”Mielestäni opintojen rakenne on sopivan laaja ja monipuolinen. Pakolliset kurssit antavat hyvät perustiedot, jonka jälkeen on helpompi suunnata opintojaan oikeaan suuntaan. On tärkeää, että opintoihin sisältyy riittävä määrä myös käytännön harjoittelua, joka auttaa hahmottamaan mieluisten työtehtävien löytämistä ja kartuttaa työelämässä vaadittavia taitoja.”

Emmi suosittelee LABia sekä energia- ja ympäristötekniikan koulutusta kaikenikäisille, itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Hän myös muistuttaa, että kestävämmän elinympäristön rakentamiseksi tarvitaan paljon innovatiivisia asiantuntijoita. LAB tarjoaa hyvät verkostot alan yrityksiin, mikä helpotti myös Emmiä saamaan harjoittelupaikan jo opintojen alkuvaiheessa. Tällä hetkellä Emmi on tyytyväinen nykyiseen työpaikkaansa, jossa hän voi kehittää teknistä osaamistaan sekä kartuttaa samalla ammatillista tietotaitoa.

”Minulle on tulevaisuuden kannalta tärkeää rakentaa vankka ammattitaito ja käytännön osaaminen heti alusta alkaen. Toivon, että tulevaisuudessa saan kantaa korteni kekoon puhtaamman elinympäristön puolesta.”

 

Teksti: Elina Jokela

Insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka

Energia- ja ympäristötekniikan insinöörinä olet ympäristö-, energia- ja resurssitehokkuuden asiantuntija. Suunnittelet ja toteutat asiakkaillesi erilaisia ratkaisuja sekä edistät yhdyskuntien elinvoimaisuutta.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti