Tietotekniikan insinööriä tarvitaan lähes kaikkialla
Digitaaliset palvelut ovat osa jokapäiväistä elämäämme ja niiden toimivuus on yhä keskeisemmässä roolissa jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Tästä syystä tarvitaan tieto- ja viestintätekniikkaa hallitsevia insinöörejä kehittämään ja toteuttamaan käyttäjälähtöisiä uusia palveluita ja niiden toimintaan tarvittavia järjestelmiä.
Opiskelemalla LAB-ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa saat valmiudet työskennellä asiantuntijatehtävissä tulevaisuuden teknologioiden parissa.
Monipuoliset työllistymismahdollisuudet
Tieto- ja viestintätekniikan osaamista tarvitaan lähes kaikilla aloilla ja siksi työllistymismahdollisuutesi ovat hyvät niin kotimaassa kuin kansainvälisissä organisaatioissa. Tieto- ja viestintätekniikan insinöörinä voit työskennellä esimerkiksi
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen punainen lanka kohdistuu koneoppimiseen ja tekoälyyn. Tätä tukevat ohjelmistojen, IoT:n ja tietoverkkojen opintopolut. Opiskelun aikana olet projektien kautta aktiivisesti yhteistyössä yritysten ja julkisyhteisöjen kanssa. Tämä antaa sinulle hyvät mahdollisuudet luoda kontakteja yrityksiin.
Tieto- ja viestintätekniikan opiskelu on verkkomuotoista eli opiskelet itsenäisesti verkossa yhdessä muiden kanssa. Tarvitset hyvät verkkoyhteydet ja toimivat laitteet.
Itsenäisempi työskentely vaatii sitoutumista, ongelmanratkaisukykyä, ahkeruutta ja tehokasta ajankäyttöä, mutta tuottaa hyviä oppimistuloksia. Opintojen toteutus vaatii ajoittain osallistumaan aikataulun mukaisiin oppimissessioihin.
Teollisuus uusiutuu ja tarvitsee uusia osaajia. Kantavia teemoja ovat vihreä siirtymä ja aineeton arvonluonti. Jos sinua kiinnostaa työskentely moderneissa laboratorioympäristöissä ja alan yrityksissä, tämä on valintasi. Saat valmiudet työskennellä asiantuntijatehtävissä tulevaisuuden teknologioiden parissa.
Digitaaliset palvelut ovat osa jokapäiväistä elämäämme ja niiden toimivuus on yhä keskeisemmässä roolissa jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Tästä syystä tarvitaan tieto- ja viestintätekniikkaa hallitsevia insinöörejä kehittämään ja toteuttamaan käyttäjälähtöisiä uusia palveluita ja niiden toimintaan tarvittavia järjestelmiä.
Tietotekniikkaa tarvitaan lähes kaikilla aloilla, joten sen osaaminen antaa mahdollisuudet hakeutua eri alojen tietoteknisiin tehtäviin niin kotimaassa kuin kansainvälisissä organisaatioissa.
Opintojen alkuvaiheessa rakennat vankan pohjan ja perustiedot muun muassa ohjelmistojen kehityksestä, teknisen visualisoinnin hyödyntämisestä, sekä tietoverkkojen ja IoT-teknologian yhdistämisestä.
Tieto- ja viestintätekniikkaa voi opiskella itsenäisesti verkossa tai kampuksella
Tieto- ja viestintätekniikan opiskelu on verkkomuotoista eli paikasta riippumatonta: opiskelet itsenäisesti verkossa yhdessä muiden kanssa. Tarvitset hyvät verkkoyhteydet ja toimivat laitteet. Itsenäisempi työskentely vaatii sitoutumista, ongelmanratkaisukykyä, ahkeruutta ja tehokasta ajankäyttöä, mutta tuottaa hyviä oppimistuloksia.
Vaikka opetus on verkkomuotoista, opintojen toteutus vaatii ajoittain osallistumaan aikataulun mukaisiin oppimissessioihin. Samalla opit käyttämään sujuvasti digiajan uusimpia verkkotyökaluja ja toimimaan aktiivisesti ja yhteisöllisesti verkossa.
Tutkintoon liittyy mahdollisuus osaamisen suuntaamiseen alueille, jotka toteutetaan kampusympäristössä tai yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Tällaisia osaamisen alueita ovat mediatekniikkaan ja esimerkiksi tietoverkkojen rakentamiseen liittyvät hankkeet.
Yrityskontakteja ja aitoja työelämän toimeksiantoja
Opiskelun aikana olet projektien kautta aktiivisesti yhteistyössä yritysten ja julkisyhteisöjen (esim. kunnat, kaupungit, yliopistot ja tutkimuslaitokset) kanssa. Näiden toimeksiantojen kautta saat käsityksen siitä, millaisia työelämätaitoja insinööriltä vaaditaan. Tämä antaa myös sinulle hyvät mahdollisuudet luoda kontakteja yrityksiin.
Tutkinnon pääfokuksena koneoppiminen ja tekoäly
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen pääfokus ja punainen lanka kohdistuu koneoppimiseen ja tekoälyyn. Tätä tukevat ohjelmistojen, IoT:n ja tietoverkkojen opintopolut.
Ohjelmistotekniikka keskittyy hajautettuihin verkkopohjaisiin palveluihin sekä koneoppimisen hyödyntämiseen. Www-pohjaiset palvelut ovat laajentuneet mobiili- ja älylaitteille ja se tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Älylaitteiden ja IoT-laitteiden sensorit mahdollistavat uudentyyppisten tietojen keräämisen ja sovellusten rakentamisen ns. data-pipelinessä. Toteutat siis sovelluksia, joissa hyödynnetään analytiikkaa, koneoppimista ja neuroverkkoja ja joita voidaan käyttää eri laitealustoilla ajasta ja paikasta rippumatta. Lisäksi osaat yhdistää pelimäisen toimintatavan käyttäjäkokemukseen, jolloin käyttäjän mielenkiinto pysyy korkealla tasolla. Toisaalta voit myös keskittyä taustajärjestelmien (back-end) kehitykseen, niitä kun tarvitaan lähes kaikissa palveluissa.
Tietoverkko-osaaminen antaa sinulle eväät rakentaa vikasietoisia tietoverkkoja ja kehittää digitaalisia palveluita sulautettuihin järjestelmiin ja esineiden internetiin (IoT) perustuen. Osaat rakentaa ja käyttää eri tyyppisiä virtualisointi- ja pilvipalveluratkaisuja datan keräämisessä, analysoinnissa ja hyödyntämisessä.
Mediatekniikan koulutus on sisällöllisesti lähellä pelialaa ja antaa perusvalmiudet myös pelialalle suuntautuviin tehtäviin. Mediatekniikan insinöörinä luot virtuaalimalleja tuotteista ja ympäristöistä, simuloit laitteistoja sekä tuotat digitaalista markkinointi-, käytönopastus- ja tuoteinformaatioaineistoa tietoverkkoihin ja XR-ympäristöihin. Mediatekniikkaa opiskellaan myös kampusympäristössä yhteistyössä muotoiluopiskelijoiden kanssa eli mikäli tavoitteenasi on suorittaa tutkinto 100% verkossa, rajoittaa se mediatekniikan mahdollisuuksia.
Tieto- ja viestintätekniikan koulutus rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta. Täydentävä osaaminen voi olla esim. tieto- ja viestintätekniikan toisen suuntautumisen ammattiopintoja, monialaisia väyläopintoja tai jotakin muuta omaa ammatillista kasvua tukevaa osaamista.
Choosing a main subject or field of specialization
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen pääfokus ja punainen lanka kohdistuu koneoppimiseen ja tekoälyyn. Tätä tukevat ohjelmistojen, IoT:n ja tietoverkkojen opintopolut. Lue lisää suuntautumisen vaihtoehdoista "koulutuksen sisältö" -osiosta.
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, harjoitustyön tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Työllistymismahdollisuutesi tieto- ja viestintätekniikan insinöörinä ovat hyvät. Tietotekniikkaa tarvitaan lähes kaikilla aloilla, joten se antaa mahdollisuudet hakeutua eri alojen tietoteknisiin tehtäviin niin kotimaassa kuin kansainvälisissä organisaatioissa. Voit hakeutua teollisuuden tai liike-elämän palvelukseen sekä myös moniin julkisen sektorin tehtäviin, joiden kelpoisuusehtoihin on määritelty soveltuva korkeakoulututkinto.
Tieto- ja viestintätekniikan insinöörin mahdollisiatehtävänimikkeitä:
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta.
Voit hakeutua opiskelemaan myös eri tiedekorkeakoulujen maisteriohjelmiin. AMK-insinööri voi hakeutua diplomi-insinööri- tai maisterikoulutukseen.