Konetekniikan insinööriopiskelijalle satelee työtarjouksia jo ennen valmistumista

Kuva
Konetekniikan insinööriopiskelija Timi Hurskainen
LAB-ammattikorkeakoulussa yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää jokaisella koulutusalalla. Eri yritysten edustajiin voi törmätä kampuksilla, kun he käyvät esittäytymässä ja kertomassa yrityksensä toiminnasta sekä erilaisten yhteistyöprojektien kautta on mahdollista tavata vaikkapa tuleva työnantaja.

Konetekniikkaa Lahden kampuksella opiskeleva Timi Hurskainen on aktiivisesti verkostoitunut alan yritysten kanssa jo opintojen aikana ja suosittelee samaa myös tuleville insinööriopiskelijoille. ”Opiskeluaikana kannattaa verkostoitua yritysten kanssa, koska siihen on tarjolla todella hyvät mahdollisuudet. LABissa tehdään jatkuvasti yhteistyötä alan yritysten kanssa, ja yritykset käyvät usein esittäytymässä ja jakamassa omaa tietoaan kampuksella.”

”Jos haluaa erottua massasta, täytyy oppimiseen panostaa myös omalla vapaa-ajalla”

Tuleva insinööri on itse rakentanut opintojakso- ja työharjoitteluvalinnoillaan opinnoistaan kokonaisuuden, jossa hän on suuntautunut erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikkaan. Timi on aikaisemmalta koulutukseltaan sähkö- ja automaatioasentaja, ja hän halusi jatkaa opintojaan insinööritasolle. LABissa konetekniikan opiskelija suuntautuu yleensä kone- ja tuotesuunnitteluun tai koneautomaatioon, mutta Timi mahdollisti valinnoillaan suuntautumisen sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

”Halusin suuntautua automaatioon, koska olen opiskellut sitä myös hieman ammattikoulututkinnossani ja olen aina kokenut suurta intohimoa kasvaa automaatioalan ammattilaiseksi. Valitsin kaikki mahdolliset ohjelmointiin, sähkösuunnitteluun, automaatiotekniikkaan sekä automaatioon liittyvät kurssit ja lähdin niiden kautta rakentamaan itselleni tietoa automaatiosta.”

Insinööriopiskelija valitsi myös työharjoittelupaikat sähkö- ja automaatioalalta. ”Ensimmäisen harjoittelun hoidin LSK Servicen alaisuudessa, jossa pääsin työskentelemään teollisuuden automaatiolaitteiden vikatilanteiden selvityksessä ja korjauksessa, sekä huoltamaan sähkömoottoreita. Voin suositella huolto- ja kunnossapitoasentajan harjoittelua ensimmäiseksi harjoitteluksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sähkö- ja automaatiotekniikasta. Toisen ja kolmannen harjoitteluni suoritin Dieffenbacher Panelboard Oy:ssä, jossa toimin automaatiosuunnittelijana. Pääsääntöinen työtehtäväni siellä oli lastulevytehtaan käyttöliittymien suunnittelu ja teko.”

Konkreettisiksi tiedoiksi ja taidoiksi, mitä opiskeluista on jäänyt käteen, Timi listaa ensimmäiseksi projektityöskentelyn. Projekteissa korostuu kommunikointi tiimin jäsenten ja muiden tiimien kanssa sekä pohjatyöhön (aikataulutus ja työn toteutuksen suunnittelu) kannattaa panostaa yhtä paljon kuin itse projektiin. Automaatiotekniikasta insinööriopiskelija on oppinut mm. paljon ohjelmointia, robotiikkaa ja automaatiosuunnittelua. Erityismaininnan Timi antaa automaatiokursseille, joissa on ollut käytännönläheisiä harjoitustehtäviä ja testiympäristöjä, joiden avulla oman työn tulokset ovat nähtävillä välittömästi.

”Lukuisista yritysten kampusvierailuista olen saanut tietoa siitä, mitä työelämä vaatii valmiilta insinööriltä. Opin myös sen, että jos haluaa erottua massasta, täytyy oppimiseen panostaa myös omalla vapaa-ajalla.”

Motivaatio mahdollistajana

Timi tekee tällä hetkellä opinnäytetyötä aiheenaan Ennakoivan huollon IoT lastulevylinjalle Koskisen Oy:lle. Tavoitteena on saada opinnäytetyö ja loput opinnot valmiiksi kuluvan kevään aikana. Valmistumisen jälkeen Timi aikoo työllistyä automaatiosuunnittelun työtehtäviin ja kasvaa alansa parhaimmistoon, eikä miehen sanojen mukaan jäädä vain mukavuusalueelle. Keväällä insinööriksi tituleerattavalla on ideaalitilanne töiden suhteen, sillä hän on saanut jo muutaman työtarjouksen tunnetuilta automaatioalan yrityksiltä.

”Opinnäytetyöni sisältyy IoT-hankkeen pilottiin, jossa LAB-ammattikorkeakoulu ja useat alueen teollisuusyrityksen ovat mukana. Hankkeen aikana olen esitellyt aikaansaannoksiani ja verkostoitunut yritysten kanssa. Yritykset ovat nähneet motivaationi ja halun kehittää itseäni sekä ammatillisen osaamiseni, joten olen saanut tähän mennessä jo kaksi työtarjousta tunnetuilta automaatioalan yrityksiltä. Yksi tärkein oppimani asia yritysmaailmasta on, että miten saada töitä nuorena ja kokemattomana – vastaus on motivaatio. Yritykset arvostavat nuoressa opiskelijassa ja vastavalmistuneessa eniten motivaatiota ja halua kasvaa alansa parhaaksi – ei niinkään sitä, mitä jo osataan. Motivoituneena oppii ja sisäistää uudet asiat todella nopeasti ja vaivattomasti.”

Opiskelu on ollut suhteellisen helppoa Timille ja hän arvelee sen johtuvan juurikin siitä, että hänellä on valtava motivaatio alalle. Opiskelu ei ole tuntunut työltä, vaan hän on ollut enemmänkin innoissaan oman osaamisen ja tiedon kartuttamisesta. Mies on ollut myös tyytyväinen Lahden kampuksen erikoistiloihin sekä -laboratorioihin, jotka ovat mahdollistaneet valmistustekniikan opettelun ja ohjelmoinnin.

”Kurssit ovat olleet erittäin käytännönläheisiä. Suurin osa kurssien rakenteista menee niin, että noin puolet on teoriaa, jonka jälkeen tehdään käytännön harjoituksia loppupuolikas kurssista. Miltei kaikilla automaatiokursseilla on ollut virtuaalinen ympäristö, johon on rakennettu oikean teollisuusympäristön laite, ja sen avulla voidaan testata ohjelmia. Olen luonteeltani sellainen, että tarvitsen käytännön opetusta ja tekemistä teoriapohjan lisäksi, muuten en osaa kunnolla sisäistää teoriatietoa. Tämä koulutus on sopinut omalle oppimiselleni todella hyvin.”

Timi painottaa myös jatkuvaa oppimista tekniikan kehittyessä hurjaa vauhtia, ja osaajien on kehityttävä sen mukana tai muuten jää jälkeen. ”Niinhän sitä sanotaan, että insinöörillä pitäisi olla jatkuva tiedon nälkä, joka kasvaa syödessä.” Keväällä opintonsa viimeistelevä insinööriopiskelija onkin malliesimerkki siitä, miten aktiivinen verkostoituminen opintojen aikana avaa työmahdollisuuksia jo ennen valmistumista.

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva: Oona Rouhiainen

Kuva
Close up of a glass shape

Luovan suunnittelun ja tuotekehityksen asiantuntija

Konetekniikan insinöörikoulutusta järjestetään sekä Lahden että Lappeenrannan kampuksilla. 

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Location