Alussa kyti ajatus siitä, että Lahden Niemeen rakentuisi monitoimijakampus, joka olisi monialaiseen synergiaan kurkottava tilallinen, toiminnallinen ja sosiaalinen kokonaisuus. Haluttiin vahvistaa LAMKin laatua ja vetovoimaisuutta sekä uudistaa opinahjoa tuomalla koulutusalat lähemmäksi toisiaan jaettujen resurssien eli yhteisten tilojen ja uudenlaisen yhteistyön voimin – unohtamatta kuitenkaan jokaisen koulutusalan omaa vahvaa identiteettiä yhteisen brändin alla.
Samat vahvistamisen ja uudistamisen teemat vallitsivat myös hankkeen taustalla, Lahden kaupungissa, sillä kaupungin kasvusopimukseen oli kirjattu tavoitteet Lahden osaamispohjan vahvistamisesta ja Niemen kaupunginosan uudistamisesta. Ajatusta uudesta kampuksesta tuettiin myös Lahden innovaatiokeskittymähankkeessa.
Lahden ammattikorkeakoulun muutosprosessi lähti käyntiin vuonna 2012, jolloin suoritettiin analyysi korkeakoulun nykytilasta sekä määriteltiin sen keskeisimmät käyttäjäryhmät: opiskelijat, henkilöstö ja sidosryhmät. Kampuskehityksen suunnitelmalliseksi ohjenuoraksi valittiin käyttäjälähtöisyys, joka takaa käyttäjäryhmiä palvelevan lopputuloksen ja osallistaa heitä muutosprosessiin tekijöinä. Tämän ohjenuoran turvin lähdettiin keräämään käyttäjätietoa tulevaisuuden oppimisympäristöä varten muun muassa pelillistämisellä, työpajoilla ja fokusryhmätyöskentelyllä. Keskeisiä näkökulmia suunnitteluvaiheessa olivat tilallinen, toiminnallinen ja pedagoginen näkökulma.
Tulosten myötä saatiin selville, että tulevaisuuden oppimisympäristö koettiin avoimeksi, ihmiskeskeiseksi, monimuotoiseksi ja monikäyttöiseksi. Tämän käyttäjätutkimuksen ja siitä johdetun analyysin pohjalta muotoiltiin LAMKin kampusteesit, jotka ohjaavat kampuskehitystä ja uuden kampuksen tiloja.