LAB kehittää teknologioita ja tekoälyä tekstiilien tunnistukseen

Colorful clothes.
Suomessa poistotekstiiliä on kerätty vuodesta 2023 alkaen, mutta EU-tasoisesti poistotekstiilien erilliskeräysvelvoite astui voimaan vuoden 2025 alusta. Kasvanut lajittelutarve edellyttää uudenlaista tunnistusteknologiaa, jota LAB-ammattikorkeakoulu parhaillaan tutkii ja kehittää.

Lisääntyvän tekstiilijätteen myötä pääosin käsityönä tehtävän lajittelun tueksi tarvitaan nykyaikaista ja innovatiivista tunnistusteknologiaa. LAB-ammattikorkeakoulu on tutkinut ja kehittänyt tekstiilien tunnistukseen liittyvää teknologiaa jo pitkään. Lahden kampuksella on esimerkiksi tekstiili- ja kuitulaboratorio, jossa tekstiilikuitujen tunnistusta ja lajittelua varten on suunniteltu automaattinen lajittelulaitteisto. Vuosien saatossa kerrytettyä tutkimustietoa ja teknologiaosaamista hyödynnetään nyt tuoreessa, tekoälypainotteista tekstiilitunnistusta edistävässä OmniTexLux-hankkeessa.

”Keskitymme erityisesti tekoälyyn ja moderneihin teknologioihin, joiden avulla ja niitä yhdistämällä voimme kehittää ratkaisuja haasteellisten käytöstä poistuvien tekstiilien tunnistukseen. Tavoitteena on vahvistaa alueellista teknologiaosaamista ja edistää päijäthämäläisen tekstiilikiertotalouden TKI-ekosysteemin luomista jopa kansanväliseksi referenssiksi asti”, esittää projektipäällikkö Enni Arvez.

Tekoälyllä tekstiilimateriaalit paremmin kiertoon

LAB vahvistaa osaamistaan ja laajentaa toimintaansa tekstiilien kiertotalouden parissa. Edistyneelle tekstiilitunnistukselle on tilausta etenkin nyt, kun tekstiilien erilliskeräys tuli alkuvuodesta pakolliseksi kaikille EU-maille. Kuluttajilta kerätty poistotekstiili sisältää paljon erityyppisiä tekstiilimateriaaleja, niiden sekoitteita ja lisäaineita. Tekstiilien lajittelu tapahtuu tällä hetkellä lähes täysin käsityönä, ja se edellyttää lajittelijoilta vahvaa tekstiilituntemusta. 

”Eri materiaalien tunnistaminen on tärkeää, jotta ne voidaan kierrättää mahdollisimman tehokkaasti. Parasta laatua saadaan aikaiseksi vain yhdenlaatuisilla kierrätysmateriaaleilla, joiden tunnistuksessa ja erottelussa voidaan käyttää esimerkiksi tekoälyavustettua algoritmiikkaa. Siinä materiaalien kierrättämistä optimoidaan analysoimalla yhtäläisyyksiä anturien keräämän spektridatan ja fysikaalisten ominaisuuksien välillä. Ristiinarviointi mahdollistuu kemiallisilla kokeilla, jolloin saadaan tuloksia materiaalien lisäaineistuksien todellisista vaikutuksista spektridataan”, kehitysinsinööri Niko Rintala selventää.

Hanke käynnistettiin tausta-aineiston ja tutkittavien tekstiilinäytteiden keruulla sekä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa verkostoitumisella. Seuraaviin vaiheisiin sisältyy muun muassa tekstiilinäytteiden spektrianalyysit ja mitatun datan käsittelyä koneoppimismallilla sekä sovellus, jonka avulla voidaan tunnistaa erilaisia materiaaleja ja mahdollisesti myös näiden ominaisuuksia.

OmniTexLux – AI-tehostettu tekstiilitunnistus -hankkeen toteuttajana on LAB-ammattikorkeakoulu, ja se on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittama ja rahoittajana toimii Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Lisätietoja:

Niko Rintala
Kehitysinsinööri
niko [dot] p [dot] rintalaatlab [dot] fi

Latest news

Location