Digitalisaatio ja puhdas siirtymä kaavoituksessa
Koulutus toteutetaan niin, että se on mahdollista suorittaa työn ohella. Koulutus on AMK-tasoista koulutusta, joka suoritetaan verkko-opintoina tiimioppimista hyödyntäen. Koulutus koostuu neljästä 5 opintopisteen opintojaksosta. Opintojaksot jakautuvat perusteisiin sekä soveltavaan sisältöön.
LAB-ammattikorkeakoulu
Verkkokampus
![](/sites/default/files/inline-images/Jotpa-mainoskuva-LABweb.png)
Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Koulutus on osallistujille maksuton.
Opintojaksot ja alustava toteutusaika
1.Tilannekatsaus ajankohtaisiin laki- ja säännösmuutoksiin 1.4.-10.6.2025 (Verkkotapaamiset torstaisin 10.4., 8.5. ja 22.5.)
- uudet ja vireillä olevat muutokset
- kaavaprosessit: maakunta-, yleis- ja asemakaava, osallistumiskäytännöt
- muutosten vaikutus puhtaan siirtymän investointien suunnitteluun
2. Digitalisaatio maankäytössä 15.9.-15.11.2025
- kansallisen Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä RYHTI-hankkeen sisältö
- kuntien pilottikokeilujen esittelyjä
- mitä kaavatietomallin käytäntöön soveltaminen edellyttää kunnassa
3. Puhtaan siirtymän reunaehdot 15.11.2025-15.1.2026
- Ilmastonmuutokseen varautuminen ja ennakointi maankäytön suunnittelussa (kestävyys, kiertotalous, liikenne ja liikkuminen, hulevesien hallinnan kehittäminen sekä viheralueiden merkitys jne.), esimerkkejä
4.Puhtaan siirtymän edistäminen maankäytön suunnittelussa (energian ja kierrätyksen alueet ym.) 15.1.-15.3.2026
- uudet tarpeet, tulevaisuuden visiot, käytännön esimerkit (tuulivoima, aurinkovoima, vety, energiavarastot ja toissijaiset energiantuotantomuodot)
Koulutus on suunnattu maankäytön alalla toimiville, joilla on tarve lisätä tai päivittää osaamista sekä alan vaihtajille. Osallistujat voivat toimia esimerkiksi eri tehtävissä kunnissa, aihepiiriin liittyvissä yrityksissä ja opetustehtävissä.
Koulutukseen ei oteta henkilöitä, joilla on voimassa oleva tutkinto-opiskeluoikeus.
Koulutukseen otetaan 40 osallistujaa ja valinta tehdään hakemuksen perusteella.
Opintojen alussa tarjotaan oppimisvalmiuksia vahvistavaa ohjausta sekä mahdollisuuden suorittaa yhden opintopisteen LAB@avain kokonaisuuden. Orientaatiopäivänä
10.4.2025 käydään läpi käytettäviä oppimisjärjestelmiä ja työkaluja. Kaikki koulutuksen verkkotapaamiset ovat ajoitettuina klo 15-18 väliseen aikaan.
Opintojaksot voidaan hyväksyä osaksi AMK-tutkintoa LAB-ammattikorkeakoulussa, jos päätät jatkaa myöhemmin opintoja kohti AMK-tutkintoa.
Haku opintoihin järjestetään 10.2. 2025 klo 8.00 – 10.3.2025 klo 23.59 välisenä aikana. Valinnat tehdään hakuajan päätyttyä.
![at](/modules/contrib/spamspan/image.gif)
![at](/modules/contrib/spamspan/image.gif)