LAB ja Kymenlaakson hyvinvointialue laajaan yhteistyöhön tuottavuusohjelmassa
Sopimus on sisällöllisesti mittava, sillä LABin asiantuntijat tulevat tukemaan hyvinvointialueen toimijoiden kehitystyötä muun muassa henkilöstön osaamiseen, asiakaslähtöisten toimintamallien vahvistamiseen sekä ikääntyneen asiakkaan arjen toimintakyvyn tukemiseen liittyvän kehittämisen muodossa. Yhteistyö alkaa syksyllä 2024, ja sopimus ulottuu vuoden 2025 loppuun saakka.
Uudenlainen tapa kehittää hyvinvointialueen palveluja
Kymenlaakson hyvinvointialueen tuottavuusohjelman ikääntyneiden toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen kokonaisuudessa tavoitteena on vahvistaa ikääntyneen asiakkaan toimintakykyyn liittyvää osaamista, eri palveluiden välistä yhteistyötä ja asiakaslähtöistä palveluverkkoa ja -rakennetta. Kokonaisuus koskee päivystystä, perustason osastohoitoa, kotiutusyksikkötoimintaa, kotihoitoa sekä kuntoutuspalveluita Pohjois-Kymenlaakson alueella. Hankkeen aikana kehitettävää ja käyttöönotettavaa asiakaspolkua hyödynnetään jatkossa myös Etelä-Kymenlaakson alueella.
”Odotamme LABin kanssa alkavaa yhteistyötä innostuneena. Kyseessä on uudenlainen tapa kehittää hyvinvointialueen palveluja nykyaikaiseen, asiakaslähtöiseen ja taloudellisesti kannattavaan suuntaan. Keskusteluissa on tunnistettu molempien osapuolten sitoutuminen osallistavaan kehittämiseen. Yhteistyöllä vahvistetaan henkilöstömme osaamista ja varmistetaan ikääntyneelle asiakkaalle sujuvat ja tarpeenmukaiset palvelut. Kaiken kehittämistyön keskiössä on ikääntyneiden asiakkaiden toimintakyvyn tukeminen”, kertoo projektikoordinaattori Laura Ihatsu Kymenlaakson hyvinvointialueelta.
Molemminpuolinen sitoutuminen luo hyvän pohjan tekemiselle
Myös LAB-ammattikorkeakoulussa odotetaan alkavaa yhteistyötä innolla. Tämänkaltainen laaja kehitystyö on hyvä väylä LABin asiantuntijoiden sosiaali- ja terveysalan teorian sekä käytännön osaamisen hyödyntämiseen. Yhteistyön aikana saattaa löytyä paitsi uudenlaisia käytäntöjä, toimintamalleja ja verkostoja sote-alan palveluverkostojen kehittämiseen mutta myös LABin puolelta uusia tapoja tarjota yhteistyötä esimerkiksi hyvinvointialueille ja yrityksille.
”Olemme erittäin iloisia päästessämme aloittamaan yhteistyön. Jo aloitusvaiheessa kaikki toimijat ovat vahvasti sitoutuneita yhteiseen tekemiseen, mikä on kaikkien osapuolten näkökulmasta laadukkaan tekemisen pohja. Jotta onnistumme luomaan ikääntyneiden toimintakykyä vastaavat ja tukevat asiakaspolut ja osaamme toteuttaa niiden mukaista palvelua, tarvitsemme vahvaa yhteisymmärrystä, aitoa osallisuutta sekä nykyaikaista osaamista kaikille osapuolille. Niitä kohti lähdemme yhdessä etenemään”, sote-alan esihenkilötehtävistä kokemusta omaava LABin asiantuntija Jaana Ahl sanoo.