LABin vuoden 2023 julkaisut on valittu
LAB palkitsee vuosittain julkaisukanavissaan ilmestyneitä julkaisuja. Vuoden julkaisut valittiin tänä keväänä neljättä kertaa.
"Korkeatasoiset julkaisut ovat olennainen osa ammattimaista TKI-toimintaa, jota LABissa tehdään. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan olennainen osa on tulosten hyödyntäminen, ja julkaiseminen on yksi tapa siihen. Kannustamme henkilöstöämme erityisesti kovatasoisten, vertaisarvioitujen julkaisujen ja ammatillisten julkaisujen kirjoittamiseen", TKI-vararehtori ja julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Minna Suutari sanoo.
Vuoden 2023 julkaisu on työelämälähtöinen ja kompakti kokonaisuus
Julkaisutoimikunta valitsi vuoden julkaisun viiden luetuimman vuonna 2023 LABin julkaisusarjassa ilmestyneen julkaisun joukosta. Julkaisuja tarkasteltiin näkyvyyden ja vaikuttavuuden näkökulmista, joiden lisäksi kriteerinä pidettiin julkaisun hyödynnettävyyttä yrityksille tai opetukselle. Palkittavan julkaisun haluttiin myös kestävän aikaa.
Vuoden 2023 julkaisuksi valittiin yksimielisesti Matka osallisuuteen: Osallisuuden edistämisen menetelmiä nuorten aikuisten kanssa työskenteleville. Julkaisu keräsi kiitosta työelämälähtöisyydestään: se on kompakti, käytännönläheinen ja ulkoasultaan kaunis ja helppolukuinen. Julkaisu onkin löytänyt hyvin lukijansa ja sen ohessa oleva työkirja käyttäjänsä.
"Julkaisu vie eteenpäin LABin strategista kehittymistä: se on asiakaskokemusteemallaan sisältöprofiilin ytimessä, ja se on tehty monialaisena yhteistyönä. Lisäksi julkaisun ulkoasu herätti ihastusta: se on visuaalisesti houkutteleva sekä lukijalle miellyttävä, ja se tukee osaltaan oppaan muuta sisältöä. Voisi jopa sanoa, että ulkoasullaan julkaisu suorastaan koukuttaa lukijansa!", Minna Suutari esittää.
Vuoden tieteelliset julkaisijat
Vaativan innovaatiotoiminnan kasvattaminen on osa LABin strategisen kehittymisen ydintä ja julkaisutoiminnan painopistettä halutaan suunnata entistä vahvemmin juuri vertaisarvioituihin tieteellisiin ja ammatillisiin julkaisuihin.
"Tieteellinen uskottavuus rakentuu pitkälti kovatasoisissa tieteellisissä julkaisuissa. LABista löytyy kiinnostusta ja osaamista oman osaamisen kasvattamiseen myös näillä foorumeilla", Suutari toteaa.
Vuoden 2023 tieteellisinä julkaisijoina palkittiin Malahat Ghoreishi ja Susanna Tella. Molemmat ovat julkaisseet useamman artikkelin vaativamman tason julkaisukanavilla, minkä lisäksi Ghoreishia kiiteltiin tutkimusaiheensa ajankohtaisuudesta ja hyvästä yhteistyöstä LUT-yliopiston kanssa. Tella puolestaan on osoittanut julkaisutoiminnassaan hienoa verkostoitumista niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Artikkeleita palkittiin näkyvyydestä ja ajankohtaisuudesta
Tänä vuonna palkittiin jälleen myös LAB Pron ja LAB RDI Journalin vuoden luetuimmat artikkelit ja blogitiimin valinnat kustakin LAB Focus -blogin kategoriasta.
Palkittavat julkaisut ovat:
LAB Pro: Harri Heikkilä: Muotoiluinstituutin digitaalisen kokemuksen linja yhdistää palvelumuotoilua ja UX/UI-suunnittelua uudesta kulmasta
LAB RDI Journal: Minna Haanpää, Tatja Ikonen, Suvi Kalliokoski, Noora Koskinen, Elina Pennanen, Tiina Svanström, Tuija Rinkinen & Hannele Tiittanen: Liikkumiseen kannustava teknologia kirjastoon kaikkien saataville
LAB Focus Design: Muotoilu kestävän liiketoiminnan välineenä. Peste-analyysin avulla monipuolinen kuva muuttuvasta toimintaympäristöstä. Sanna Apajalahti. Viime vuoden luetuin design-kategoriassa.
LAB Focus Health: ABCDE – elintoiminnot tärkeysjärjestykseen. Jenna Hauhia, Sara Laiho ja Maria Tuominen. Täydennyskoulutuksessa syntynyt selkeä kirjoitus ABCDE-menetelmän käytöstä potilasvalvonnassa käytännön hoitotyössä, kategoriansa luetuimpia.
LAB Focus Innovations: Työturvallisuus, hyvinvointi ja yrityksen tulos liittyvät yhteen. Maija Vanhanen ja Riitta Turkia. Innovations-kategorian luetuimpia. Opiskelijan ja opettajan yhteiskirjoituksena valmistunut virkeä kuvaus logistiikkaopiskelijaryhmän tutustumisesta turvalliseen varastotyöskentelyyn. Yrityksen panos artikkelin syntyyn oli huomattava.
LAB Focus Sustainability: An innovative approach for solving real-life challenges. Jarin Tasheem Oyshi ja Eeva Aarrevaara. Kolmanneksi luetuin artikkeli Circular Economy -kategoriassa. Erinomainen kuvaus TKI:n ja koulutuksen yhdistämisestä, aluevaikuttavuudesta ja kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä. Artikkelissa on myös havainnollistava kuvitus, jolla on selkeä yhteys tekstiin.
LAB Focus Yleinen: Digiarkeologit – digitaalisen kulttuuriperintömme suojelun sankarit. 283 katselua. Jukka Sirkiä ja Tapani Joelsson. Aiheeltaan mielenkiintoinen ja kirjoitustapa jotensakin leikkisä – jo otsikkotasollaan houkuttaa ottamaan selvää, mistä kyse. Toinen kirjoittaja LABin ulkopuolelta, mihin mielellään kannustamme.