Esittelyssä tietojohtamisen asiantuntija Jaani Väisänen
![Jaani Väisänen ja LABin logo](/sites/default/files/styles/news_image_large_760px_/public/2023-11/Jaani%20V%C3%A4is%C3%A4nen%20www.jpg?h=c64ac3f2&itok=UXBymj_1)
Mikä on tällä hetkellä ajankohtaista työssäsi?
Varmasti ensisijaisesti kaikkien mielessä on nyt tekoäly, kaikki siihen liittyvät tutkimus- ja kehityshaarat sekä tietysti uhkakuvat. Itselleni tekoälyteema näyttäytyy mahdollisena työkaluna kaupallistamisprosessin eri vaiheissa. Organisaatioiden digitaalinen transformaatio on myös edelleen tutkimuskenttänä laaja ja kurantti. Pandemia, ilmastonmuutos ja geopoliittinen tilanne, mutta myös kiristyvä markkinatalous ehkä luovat nyt painopistettä siihen ongelmaan, mihin digitransformaatiolla pyritään vastaamaan.
Miten päädyit työhösi?
AMK-urani alkoi vuonna 2004 LABia edeltäneessä Saimaan ammattikorkeakoulussa kahden viikon mittaisella työvaihtojaksolla. Toimin tuolloin ihmisten arkidataan liittyvässä tutkimushankkeessa. Vuonna 2017 minulle tarjottiin tiimiyrittäjien valmennuspestiä, ja sillä samalla tiellä ollaan edelleen.
Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?
Tällä hetkellä työpöydälläni on useita EU:n Horisontti-ohjelmaan liittyviä hankeideoita, joihin pyrimme saamaan tolkkua. Tämä tarkoittaa kansainvälisten kumppaneiden ja yritysten haalimista mukaan sekä erilaisten tutkimusideoiden koordinointia ja kirkastamista. Toinen työsarka on LABin digitaalisen innovaatiokeskittymän (Digital Innovation Hub, DIH) rakentaminen ja siihen liittyvän verkoston luominen. Lisäksi työlistalla on opetusta, opinnäytetöiden ohjausta, tutorointia, julkaisujen kirjoittamista ja monta muuta asiaa.
Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana LABissa?
Kohokohtia on varmasti useita. Isoissa verkostoissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa onnistuminen lämmittää mieltä yhtä lailla kuin yksittäiseltä opiskelijalta saatu palaute siitä, että olen onnistunut selittämään teoreettisen viitekehyksen käsitteen ymmärrettävästi. Toiseksi suurin kohokohta LABissa varmasti olivat ensimmäiset vuodet tiimiyrittäjien valmentajana. Päivittäinen läsnäolo opiskelijoiden arjessa ja heidän ammatillisen kasvunsa tukeminen olivat todella antoisaa aikaa, joskin kovin erilaista, mitä työni on nyt. Suurinta kohokohtaa en osaa tässä kohdin sanoa, koska se on vasta tulossa.
Mikä on mukavinta työssäsi?
Pidän valtavasti siitä, kun saan työskennellä monialaisten asiantuntijoiden kanssa ja oppia jatkuvasti uusia asioita. Lisäksi työni luonne on kovin itsenäistä, mikä sopii minulle. En viihtyisi pitkään työssä, jossa jokainen työpäivä olisi edellisen toisinto.
Mihin alasi asiantuntijoita tarvitaan?
Maailma muuttuu kiihtyvällä vauhdilla ja täyttyy datasta. Yritykset, organisaatiot ja kunnat tarvitsevat asiantuntemusta datakaaoksen hallintaan pystyäkseen navigoimaan kestävää tulevaisuutta kohti. Datan merkitys esimerkiksi tuotteiden suunnittelussa, toiminnan organisoinnissa ja organisaation johtamisessa on kiistaton toimialasta ja toiminnan tasosta riippumatta.
Mitä haluaisit päästä vielä urallasi tekemään?
Perheellisenä olen entistä huolestuneempi maapallon ja yhteiskunnan tilasta. Roolissani innovaatioiden kaupallistamisen vahvuusalueella en ehkä koskaan tule keksimään ratkaisua uusiutuvan energian tuottamiseen, mutta haluaisin omalla asiantuntemuksellani olla joskus mukana tämän tyyppisten ratkaisujen käyttöönotossa ja levittämisessä. Oma tutkimusyksikkö edellä mainittujen asioiden tutkimiseen ja opettamiseen voisi olla sopivan konkreettinen tavoite tulevaisuuden uralle.
Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?
Ehkä hieman yllättäen niinkin yksikertainen asia kuin muutama päivä sitten kuullut kannustavat sanat kollegoilta saivat todella hyvälle mielelle ja ajattelen vieläkin tuota kohtaamista lämmöllä. Inspiraatiota voi meistä jokainen levittää hyvin pienilläkin teoilla.
Miksi LAB-ammattikorkeakouluun kannattaa tulla opiskelemaan tai töihin?
LAB tarjoaa monialaisen ja eteenpäin suuntautuvan työelämälähtöisen koulutusorganisaation. Meillä on todella paljon eri taustaisia ammattilaisia, mikä luo inspiroivan ja dynaamisen ympäristön opiskeluun sekä työhön. Olemme myös vahvasti kehittämisorientoitunut organisaatio, mikä luo vahvan pohjan tulevaisuudelle.
Mikä tekee LAB-ammattikorkeakoulusta ainutlaatuisen?
LABin neljä vahvuusaluetta (innovaatiot, kiertotalous, hyvinvointi ja design) tarjoavat kansallisella tasolla uniikin kokonaisuuden sekä koulutuksen että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan näkökulmasta. LABin vahvuutena laaja projektitoiminta mahdollistaa opiskelu- ja yrityselämän saumattoman yhdistämisen. Opiskelijat hyötyvät, kun pääsevät jo opiskeluvaiheessa kiinni paikalliseen elinkeinoelämään ja rakentamaan verkostojaan työelämää varten.
Ja vielä bonuskysymys: Jos voisit istuutua kenen tahansa edesmenneen merkkihenkilön kanssa samaan illallispöytään, kuka hän olisi ja miksi?
Innokkaana lumilautailijana haluaisin istahtaa alas vuonna 2019 poismenneen Burton-lumilautabrändin perustaja Jake Burton Carpenterin kanssa. Carpenterin brändiä pidetään pitkälti vastuussa nykymuotoisen lumilautakulttuurin synnystä ja suosiosta, ja koska lumilautailu on tuonut valtavasti sisältöä elämääni, haluaisin vain sanoa kiitos.
Kysy lisää:
![at](/modules/contrib/spamspan/image.gif)