LABin vuoden 2022 luetuimmat julkaisut

Kuva
Detail books minimalism
LAB-ammattikorkeakoulun julkaisutoimikunta on jälleen valinnut vuoden parhaat julkaisut. LABin monipuolinen julkaisutoiminta tekee tunnetuksi alueellista osaamista ja sen vaikutuksia ympäröivään yhteiskuntaan. Vuoden 2022 aikana LABin kanavissa ilmestyi 1 181 julkaisua.

LAB palkitsee vuosittain julkaisukanavissaan ilmestyneitä julkaisuja. Vuoden julkaisut valittiin tänä keväänä kolmatta kertaa.

"Korkeatasoiset julkaisut ovat olennainen osa ammattimaista TKI-toimintaa, jota LABissa tehdään. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan olennainen osa on tulosten hyödyntäminen, ja julkaiseminen on yksi tapa siihen. Julkaisuilla kerromme yrityksille ja muille kumppaneille työmme tuloksista sekä rakennamme tutkimus- ja kehittämistoimintamme vaikuttavuutta", TKI-vararehtori ja julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Minna Suutari sanoo.

Vuoden 2022 julkaisu koukuttaa lukijansa

Julkaisutoimikunta valitsi vuoden julkaisun viiden luetuimman, vuonna 2022 LABin julkaisusarjassa ilmestyneen julkaisun joukosta. Julkaisuja tarkasteltiin näkyvyyden ja vaikuttavuuden näkökulmista, joiden lisäksi kriteerinä pidettiin julkaisun hyödynnettävyyttä yrityksille tai opetukselle. Palkittavan julkaisun haluttiin myös kestävän aikaa.

Vuoden 2022 julkaisuksi valittiin yksimielisesti UX-OPUS – Opas käyttökokemuksen termiviidakkoon. Oppaaseen on koostettu tiiviisti yleisimmät käyttökokemuksen tutkimiseen ja sen kehittämiseen liittyvät termit. Valintaperusteissa todettiin, että UX-OPUS on viime vuoden ylivoimaisesti eniten näkyvyyttä ja latauskertoja kerännyt julkaisu, vaikka se julkaistiin vasta joulukuussa. 

"Julkaisu vie eteenpäin LABin strategista kehittymistä: se on asiakaskokemusteemallaan sisältöprofiilin ytimessä ja on tehty monialaisena yhteistyönä. Lisäksi julkaisun ulkoasu herätti ihastusta: se on visuaalisesti houkutteleva sekä lukijalle miellyttävä, ja se tukee osaltaan oppaan muuta sisältöä. Voisi jopa sanoa, että ulkoasullaan julkaisu suorastaan koukuttaa lukijansa!", Minna Suutari esittää.

Tutustu oppaaseen!

Vuoden tieteellinen julkaisu

Vaativan innovaatiotoiminnan kasvattaminen on osa LABin strategisen kehittymisen ydintä, joten tänä vuonna valittiin ensimmäistä kertaa myös vuoden tieteellinen julkaisu.

"Tieteellinen uskottavuus rakentuu pitkälti kovatasoisten tieteellisten julkaisujen kautta, joten perusteltua, että vuoden julkaisuja palkittaessa myös tämä kategoria saa osansa. On hienoa nähdä, että LABista löytyy kiinnostusta ja osaamista oman osaamisen kasvattamiseen myös näillä foorumeilla", Suutari toteaa.

Kriteereinä pidettiin ykköskirjoittajana toimimista, julkaisukanavan tasoa ja arvostusta omalla alallaan sekä julkaisun kansainvälisyyttä. Näillä perusteilla päätettiin palkita European Journal of Public Health -lehdessä ilmestynyt artikkeli: Workplace physical activity practices in real life: a scoping review of grey literature for small-and medium-sized enterprises.

Artikkeleita palkittiin näkyvyydestä ja ajankohtaisuudesta

Tänä vuonna palkittiin jälleen LAB Pron ja LAB RDI Journalin vuoden luetuimmat artikkelit ja blogitiimin valinnat kustakin LAB Focus -blogin kategoriasta. Lisäksi haluttiin antaa erityismaininnat muutamalle artikkelille.

Palkittavat julkaisut ovat:

→ Teknologiaan liittyvät eettiset kysymykset pohdituttavat kotihoitopalveluita tuottavia yrityksiä

Automaatioteknologiaan ja tekoälyyn perustuvat erilaiset ohjelmistot sekä robotiikka ovat viimeisten vuosien aikana ottaneet yhä suurempaa jalansijaa arkityössä alasta riippumatta. Artikkelissa pohditaan kotihoitopalveluita tuottavien toimijoiden eettisiä valmiuksia toimia uusien digitaalisten työkalujen kanssa.  

→ Muuntokoulutuksella terveydenhoitajia työelämän tarpeeseen – tuki opiskelijoiden ammatti-identiteetin ja asiantuntijuuden kasvuun

Pula hoitohenkilöstöstä näkyy valtakunnallisesti, ja sairaanhoitajien lisäksi tarvetta on myös terveydenhoitajille. Terveydenhoitajan ammatti-identiteetti ja asiantuntijuus ovat olleet esillä LABin muuntokoulutuksessa.

LAB Focus:

→ Erityismaininta vuonna 2020 julkaistulle artikkelille, joka on kerännyt yli 2 000 lukukertaa ja on aiheeltaan edelleen ajankohtainen: Lapsen tunnekasvatustaitojen kehittäminen varhaiskasvatuksessa.

→ Erityismaininta vuonna 2021 julkaistulle blogille, jota on luettu yli 3 000 kertaa: Hoitotyön kestävämpi tulevaisuus.

Lisätiedot:

Minna Suutari
Vararehtori
minna [dot] suutariatlab [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.