Uniikkia muotoilua ekologisista lähtökohdista – Muotoiluinstituuttiin tunnustuspalkintoja EcoDesign-kutsunäyttelystä

Kuva
Sari Anttosen suunnittelema FoldTable.
Sari Anttosen suunnitteleman FoldTablen säätö on yksinkertainen, ja se mahdollistaa työskentelyn istuen tai seisten. Se on helppo taittaa säilytystä varten kasaan ja lopulta kierrättää pahvinkeräyksessä.
LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti osallistui Suomen suurimpaan huonekalu-, sisustus- ja designtapahtumaan, Habitareen 7.–11.9.2022. Kahden messuosaston lisäksi Muotoiluinstituutti oli hyvin edustettuna tapahtuman EcoDesign-kutsunäyttelyssä, jossa sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun lehtori sekä opiskelija huomioitiin tunnustuspalkinnoin.

Habitaren yhteydessä pidettävä EcoDesign-näyttely järjestettiin 11. kerran. EcoDesign on kutsunäyttely, joka koostuu ansioituneiden muotoilun ammattilaisten sekä nuorten suunnittelijalupausten näkemyksistä muun muassa etätyökalusteista, kierrätysmateriaalien säilytysratkaisuista, monitoimikalusteista, valaisimista, tuoleista, sellutekstiilin ja uuden Zero-kalustelevyn käytöstä. 

Tehtävänä oli suunnitella kotiolosuhteissa tapahtuvalle päätetyöskentelylle sopiva ergonominen työtaso ja tuoli tai kokonaisuus. Ehdotukset saivat olla myös muuhun asumiseen, sisustamiseen liittyviä kodin tai julkisen tilan kalusteita. Ehdotuksen materiaaleina piti hyödyntää kierrätettäviä ja vastuullisesti tuotettuja kierrätysmateriaaleja. Toisena tehtävänä oli suunnitella kaluste käyttäen uutta fossiilitonta Zero-kalustelevyä.

Näyttelyssä oli esillä yhteensä 34 työtä, joista useat olivat LABin Muotoiluinstituutin lehtoreiden, opiskelijoiden tai alumnien käsialaa. Muotoiluinstituutti huomioitiin kahdella tunnustuspalkinnolla: palkintorahaa myönnettiin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun lehtori Sari Anttoselle hänen ehdotuksellaan FoldTable, joka on aaltopahvista valmistettu kokoontaitettava ja säädettävä työpiste.

Lisäksi sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelija Jussi Manni palkittiin Zero-kalustelevystä valmistetusta Hoo-hyllystä. Mannin palkintoperusteluissa korostettiin helppoa koottavuutta ja konstailemattoman hyllyn viimeisteltyä pintakäsittelyä, joka toi levyn tumman värin upeasti esille.

Jussi Mannin suunnittelema Hoo-hylly.
Jussi Mannin suunnittelemaa Hoo-hyllyä voidaan käyttää niin pysty- kuin vaaka-asennossakin. Lastulevyä ei ole piilotettu, vaan sen pinta on näkyvissä reunoja myöten. Osat kiinnittyvät toisiinsa yksinkertaisella lovirakenteella, ja kaluste on viimeistelty öljyvahalla.

Tuomaristo arvosti Sari Anttosen suunnitteleman FoldTablen yksinkertaisuutta, muunneltavuutta, materiaalinkäyttöä ja personointimahdollisuutta. Myös sotatilanne ja tuhoutuneiden koululuokkien nopea kalustustarve nousi perusteluissa esiin.

”Suunnittelin työpisteen kaksi vuotta sitten ratkaisuksi nopeasti lisääntyneeseen etätyöhön ja etäkoulua käyville perheenjäsenille. Halusin äkilliseen, ehkä väliaikaiseenkin tarpeeseen eri kokoisille ihmisille sopivan ratkaisun, joka olisi hinnaltaan kaikkien saavutettavissa ja jonka hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni”, Anttonen kertoo.

”Näyttelyä ei järjestetty muutamaan vuoteen pandemian vuoksi, joten ehdin testaamaan pöytää rauhassa kotona. Pitkän etätyöskentelyn jälkeen olikin erityisen mukava saada työlle tunnustusta ja päästä näkemään, miten kollegat olivat EcoDesign-teemoja lähestyneet”, Anttonen jatkaa.

Lisätiedot:

Latest news