Lahden kampuksella esitellään muovin matkaa roskasta uudeksi tuotteeksi

Kuva
Projektityöntekijä ja LABin opiskelija Eetu Mäntynen syöttää jätemuovia murskaukseen.
Projektityöntekijä ja LABin opiskelija Eetu Mäntynen syöttämässä jätemuovia murskaukseen.
Espoolaisista kouluista kerätty muovijäte sai uuden elämän LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouslaboratoriossa. Muovin tarinaan ja uusiomuovista tehtyihin tuotteisiin pääsee tutustumaan Lahden kampuksen LUJA-galleriassa 31.8.–30.9.2022.

LAB-ammattikorkeakoulun ja Espoon kaupungin yhteishankkeen toteuttama muovinäyttely esittelee muoviroskan koko elinkaaren roskasta uudeksi tuotteeksi. Lisäksi näyttely tarjoaa kattavan infopaketin kierrätysmuovin mahdollisuuksista vähähiilisinä uusiotuotteina.

Muovin tarina -hankkeessa kerättiin vuosi sitten materiaalia eli muovia espoolaisista kouluista. Muoviroskaa on tutkittu ja työstetty sen jälkeen LABin kiertotalouslaboratoriossa uusiomuoviksi, josta muotoilijaopiskelijat ovat suunnitelleet ulkokalusteita sekä muita kaupunkiympäristöön tarkoitettuja esineitä. Eri vaiheet ja tuotteet ovat esillä näyttelyssä.

”Näyttelyssä korostuu yksilön vastuu eli mitä ihan jokainen meistä voi tehdä. Kuluttajina meillä kaikilla on mahdollisuus osallistua muovin kiertotalouteen usealla eri tavalla”, projektipäällikkö Mia Johansson Espoon kaupungilta kommentoi.

Muovilla on keskeinen merkitys yhteiskunnassa, mutta muovien ympäristövaikutukset ja -hyödyt ovat kiisteltyjä. Kiertotaloudessa muovijäte hyödynnetään raaka-aineena, ja se muutetaan hyödyllisiksi tuotteiksi. Kun muovin sisältämä hiili saadaan säilymään kierrossa mahdollisimman pitkään, vähennetään ilmastopäästöjä ja säästetään luonnonvaroja.

”Kierrätetystä muovista tehdyt tuotteet ovat lähes yhtä kestäviä kuin neitseelliset muovit. Lisäksi uusiomuoviin kerääntyy eri muoveista myös hyödyllisiä lisäaineita, kuten antioksidantteja, UV-suojayhdisteitä sekä palonsuoja-aineita, eli tietyt uusiomuovit ja siitä valmistettujen tuotteiden ominaisuudet ovat jopa neitseellisiä muoveja parempia”, projektipäällikkö ja biokomposiittiasiantuntija Ossi Martikka LAB-ammattikorkeakoulusta sanoo.

”Jos olet kiinnostunut mitä keräysastiaan laittamallasi muoviroskalle tapahtuu tai mietit, miksi muoviroska pitäisi edes laittaa keräysastiaan, niin tule tutustumaan näyttelyyn”, Martikka kannustaa.

Näyttely on avoinna 31.8.–30.9. arkisin klo 9–16 LUJA-galleriassa (Mukkulankatu 19).

Muovin tarina – roskasta tuotteeksi” on Espoon kaupungin ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen projekti, joka on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Muovitiekartan kokeilu- ja pilotointihankkeen tukiohjelmasta. Näyttely ja siellä nähtävät pilottituotteet ovat LABin Muotoiluinstituutista valmistuneiden muotoilijoiden Netta Kandelinin ja Heidi Aholan käsialaa.

→ Lue lisää muovien kierrosta uudesta verkkoesitteestä.

Lisätietoja:

Ossi Martikka, projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu, +358 50 516 2757, ossi [dot] martikkaatlab [dot] fi (ossi[dot]martikka[at]lab[dot]fi)

Eetu Mäntynen, projektityöntekijä, Muovin tarina, +358 50 439 7842, eetu [dot] mantynenatlab [dot] fi (eetu[dot]mantynen[at]lab[dot]fi)

Mia Johansson, projektipäällikkö, Espoon kaupunki, +358 40 553 0439, mia [dot] johanssonatespoo [dot] fi (mia[dot]johansson[at]espoo[dot]fi)

Latest news

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Location