Osallistuvan budjetoinnin tueksi on julkaistu verkkokäsikirja
Osallistuvan budjetoinnin käsikirja on suunnattu osallisuusasioiden parissa työskenteleville kuntatoimijoille, järjestöille sekä aiheesta kiinnostuneille asukkaille. Verkkokäsikirja kokoaa yhteen lähes kolmen vuoden työrupeaman osallistuvan budjetoinnin kehittämisen parissa, jonka eteen projektipartnerit eri maista ovat työskennelleet. Mukana on taustoitusta osallistuvasta budjetoinnista, sen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä käytännön tukea asukasnäkökulmaa kartoittavien analyysien toteuttamiseen.
”Lisäksi verkkokäsikirjassa käsitellään viestinnän suunnittelemista ja toteuttamista sekä sitä, millaisia teknisiä työkaluja osallistuvan budjetoinnin toteuttamisessa voidaan hyödyntää. Esittelemme käsikirjassa projektimaissa toteutettuja osallistuvan budjetoinnin pilotteja sekä Train the Trainer -valmennuskonseptia, joka tukee osallistuvan budjetoinnin käyttöönottoa ja toteutusta”, TKI-asiantuntija Annukka Heinonen LAB-ammattikorkeakoulusta kertoo.
Käsikirja perustuu projektissa toteutettuun tutkimukseen ja käytännön pilotteihin. Se tarjoaa ajankohtaista tietoa ja käytännön kokemuksia käyttäjäystävällisessä muodossa – teksteinä, kuvina ja videoina. Aineistoa on saatavilla englannin kielen lisäksi suomeksi, saksaksi, puolaksi, liettuaksi, latviaksi ja venäjäksi.
”Verkkokäsikirja on suunnattu osallisuusasioiden parissa työskenteleville kuntatoimijoille, järjestöille ja aiheesta kiinnostuneille asukkaille. Englanninkielinen sivusto sisältää tietopankin, joka on tarkoitettu myös tutkijoiden käyttöön”, projektin vastuullinen johtaja Lotta-Maria Sinervo Tampereen yliopistosta tarkentaa.
Tutustu osallistuvan budjetoinnin käsikirjaan EmPacin verkkosivuilla.
EmPaci-projekti päättyi vuodenvaihteessa, mutta kehittäminen jatkuu kaikille avoimessa ja kansainvälisessä verkostossa, PBbase – Network for Participatory Budgeting in the Baltic Sea Region, joka järjestää muun muassa verkkotapahtumia. Verkoston toimintaan voi tutustua ja osallistua LinkedInissä. Projektia rahoitti Interreg Baltic Sea Region (Interreg BSR) -ohjelma ja tukemassa oli myös Suomen Kuntaliitto.
Lisätiedot:
Annukka Heinonen, LAB-ammattikorkeakoulu, +358 44 708 5150, annukka [dot] heinonenlab [dot] fi (annukka[dot]heinonen[at]lab[dot]fi)
Lotta-Maria Sinervo, Tampereen yliopisto, +358 50 509 9042, lotta-maria [dot] sinervotuni [dot] fi (lotta-maria[dot]sinervo[at]tuni[dot]fi)