ECOtronics-hankkeessa kehitettiin ympäristöystävällistä elektroniikkaa – biopohjaiset prototyypit esillä päätöstilaisuudessa

Kuva
LABissa kehitettiin ympäristöystävällistä elektroniikkaa.
Elektroniikkajäte on globaali ongelma, jonka määrä tulee kasvamaan entisestään tuotteiden lyhyen elinkaaren myötä. Vain murto-osa elektroniikkajätteestä kierrätetään ja se aiheuttaa valtavia ongelmia ympäristölle. LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti oli mukana kehittämässä ympäristöystävällistä ja helpommin kierrätettävää elektroniikkaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n vetämässä ekosysteemihankkeessa.

Kolmevuotinen ECOtronics – sustainable electronics and optics -hanke on tullut päätökseen. Hankkeen tavoitteena oli tukea kotimaisen ja ympäristöystävällisen elektroniikan sekä optiikan kehittämistä. Lisäksi tarkasteltiin elektroniikan kierrätysmahdollisuuksia ja suoritettiin elinkaarilaskelmia biopohjaisten tuotteiden vaikutuksista elektroniikan ympäristökuormaan. Hankkeen lopputuotoksena syntyi kaksi biopohjaisista materiaaleista tehtyä prototyyppiä, elintarvikkeiden turvallisuutta valvova älypakkaus sekä ympäristön seurantaan kehitetty piirilevy.

”Päätavoitteenamme oli tutkia ja kehittää ympäristöystävällistä elektroniikkaa ja vähentää vaarallisen elektroniikkajätteen määrää sekä luoda uusia mahdollisuuksia kotimaiselle elektroniikkavalmistukselle. LAB-ammattikorkeakoulu oli mukana hankkeessa monin eri tavoin – Muotoiluinstituutin opiskelijat loivat esimerkiksi hankkeen ilmeen sekä älypakkauksen rakenteen, grafiikat ja käyttöliittymämallin”, sanoo hankkeessa projektisuunnittelijana työskennellyt Sini Roine LABista.

ECOtronics-hankkeen virtuaalinen päätöstilaisuus järjestetään tiistaina 25.1.2022 klo 14–16. Tapahtumassa käydään läpi hankkeessa saatuja tuloksia sekä esitellään sen aikana tuotetut ympäristöystävälliset ja biopohjaisista materiaaleista tehdyt elektroniikkatuotteet, älypakkaus ja piirilevy.

Tutustu päätöstilaisuuden ohjelmaan LABin verkkosivuilla ja ilmoittaudu mukaan!

ECOtronics on organisaatioiden ja yritysten muodostama konsortio. Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa tutkimustyötä LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi ovat tehneet LUT-yliopisto, VTT sekä Tampereen yliopisto. Hankkeeseen osallistuivat myös Confidex, GE Healthcare, Green Company Effect, Iscent, New Cable Corporation, Paptic, Stora Enso ja Vaisala.

Lisätietoja:

Petteri Venetjoki, projektipäällikkö, +358 44 708 5077, petteri [dot] venetjokiatlab [dot] fi

Sini Roine, projektisuunnittelija, +358 44 708 5238, sini [dot] roineatlab [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.