Tekniikan alojen imagotutkimus
Tutkimuksen tausta ja tavoitteet
LAB-ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattiopisto Sampon VETO - Vetovoimaa ja väyliä tekniikkaan -hanke toteutti imagotutkimuksen peruskoulun 9. luokkalaisille sekä lukioiden ja Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijoille Etelä-Karjalan alueella vuoden 2021 keväällä.
Tutkimuksessa selvitettiin eteläkarjalaisten nuorten tietoja ja mielikuvia seuraavista tekniikan aloista (ammatillinen 2. asteen koulutus ja korkeakoulutus): rakennus-, pintakäsittely-, konetekniikan- ja tuotantotekniikan-, prosessi- ja saha-alasta. Tutkimustuloksia hyödynnetään tekniikan alojen vetovoimaisuuden edistämisessä.
Tutkimuskokonaisuudessa on kaksi osaa: laadullinen ja määrällinen. Liitteenä olevassa ensimmäisessä dokumentissa on esitetty yhteenveto molemmissa tutkimusvaiheissa kerätystä palautteesta. Toisessa dokumentissa on esitetty yhteenveto määrällisessä tutkimusvaiheessa kerätystä palautteesta.
Tutkimuksen toteutus
Laadullinen ja määrällinen tutkimus
Haastatteluissa selvitettiin kohderyhmän tietoa ja mielikuvia tutkimukseen liittyvistä aloista. Tuloksia käytettiin lähtötietona määrällisen tutkimuksen kysymysten ja vastausvaihtoehtojen laatimisessa.
- Laadullinen tutkimuskokonaisuus toteutettiin syvähaastatteluiden (17 kpl) avulla. Haastattelujen kesto oli noin 30 min. Haastateltaviksi valittiin tasaisesti nuoria maakunnan maaseutu- ja kaupunkiympäristöistä.
- Määrällinen tutkimusvaihe toteutettiin nettikyselynä Survey Monkey -työkalun avulla. Kysely kesti noin 10 minuuttia (14 kysymystä sisältäen taustatiedot). Tutkimuksen otoskoko oli N= 226. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli tuottaa määrällistä ymmärrystä laadullisen tutkimusvaiheen löydösten tueksi. Kyselyn avulla kerättiin tietoa ja mielikuvia tutkimukseen liittyvistä aloista
Tutkimuksen kohderyhmä oli määritelty seuraavasti:
- Peruskoulun 9. luokkalaiset
- Lukiolaiset
- Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijat
Lisätietoja tutkimukseen liittyen antaa:
Mauri Huttunen
projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu
Yliopistonkatu 36
53850, Lappeenranta
+358 40 821 8980
mauri [dot] huttunenlab [dot] fi