Tulevaisuudessa öljyntorjunnassa voidaan käyttää hiuskuiduista valmistettuja tuotteita

Kuva
Hiusmatto voidaan puhdistaa öljystä esimerkiksi mankeloimalla.
Hiuskuiduista valmistettu imeytysmatto voidaan puhdistaa, esimerkiksi mankeloida käyttökertojen välissä ja käyttää uudelleen öljyn imeyttämiseen. KUVA: MERVI KOISTINEN
Suuria öljyonnettomuuksia sattuu harvoin, mutta pienikin öljyvahinko aiheuttaa ympäristölle merkittäviä haittoja. Öljyonnettomuuden sattuessa öljy tulee poistaa maasta ja vedestä tehokkaasti ympäristöä turmelematta. LAB-ammattikorkeakoulussa kehitetään parhaillaan uusia apuvälineitä öljyntorjuntaan hiuskuiduista.

Öljyn poistamiseen vedestä, kivikoista ja maasta tarvitaan erilaisia välineitä öljyntorjunta-aluksista puhdistusliinoihin ja harjoihin. Valtaosa öljyntorjunnan imeytystuotteista valmistetaan kuitenkin muovista. LAB-ammattikorkeakoulun Hiukka 2.0 -projektissa muovipohjaisille tuotteille kehitetäänkin nyt kiertotalouden mukaisia vaihtoehtoja hiuskuiduista. Hius on orgaaninen kuitu, joka sitoo itseensä muun muassa öljyä.

Hiuskuiduista kehitettyjä tuotteita testataan WWF:n öljyntorjuntajoukkojen koulutuspäivässä

Suomessa öljyntorjuntatoimista vastaavat ensi kädessä pelastuslaitokset, ja heidän tukenaan ovat kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot. WWF kouluttaa vapaaehtoisia joukkoja Suomen suurimmalla öljyvahinkojen torjunnan tutkimus- ja testausaltaalla Kotkan Sunilassa.

Hiuskuiduista valmistettujen tuotteiden testaamista on mahdollista saapua seuraamaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluympäristöön 14.5.2022. Testaus tapahtuu osana WWF:n öljyntorjuntajoukkojen öljyntorjuntaharjoitusta.

”Öljyn puhdistamisessa on tärkeää, että tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja tehokkaita. Eri tilanteet vaativat omanlaisensa välineet. Testaamalla haluamme selvittää, millaisessa tilanteessa hiuskuituiset tuotteet toimivat parhaiten. Palautteen ja testitilanteen havainnoinnin pohjalta prototyyppejä voi lähteä kehittämään eteenpäin kaupallisiksi tuotteiksi”, projektipäällikkö Paula Nurminen LAB-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Tervetuloa tutustumaan öljyntorjunnan tutkimus- ja testausaltaaseen sekä uudenlaisiin öljyntorjuntatuotteisiin lauantaina 14.5. klo 11–13 (Sunilantie 10, 48900 Kotka). Vierailu edellyttää ennakkoilmoittautumista 13.5. mennessä osoitteeseen manu [dot] kettunenatxamk [dot] fi.

Öljyntorjuntatuotteet ovat LABin muotoilijaopiskelijoiden käsialaa. Jatkokehitystä tehdään yhdessä Hiukka Hyvän kanssa, joka valmistaa hiuskuituiset tuotteet. Hiukka 2.0 – Hius- ja muu orgaaninen kuitu muovin korvaajana -projekti on Päijät-Hämeen liiton rahoittama.

Lisätiedot:

Paula Nurminen
Projektisuunnittelija
paula [dot] nurminenatlab [dot] fi

Uusimmat uutiset