HIUKKA 2.0 - Hius- ja muu orgaaninen kuitu muovin korvaajana

Kuva
Graafisia elementtejä ja teksti: Kehitämme ratkaisuja muovin korvaamiseen orgaanisilla kuiduilla
Hiuskuitu on Suomessa uusi materiaali. Hius sitoo itseensä vettä, erilaisia kemikaaleja ja öljyä. Kun hiuskuituja yhdistetään muihin orgaanisiin kuituihin, saadaan hiukkamateriaalia, jota voi hyödyntää monissa käyttökohteissa. Hiukka 2.0 -projektissa hiukkamateriaalista kehitetään ratkaisuja muovipohjaisten tuotteiden korvaamiseen vedenpuhdistuksessa, öljyntorjunnassa ja viherrakentamisessa.

Maailmalla hiuksia on käytetty esimerkiksi öljytapaturmissa ja hiuskuitujen jatkojalostusta tutkitaan enenevissä määrin. Suomessa hiukset päätyvät tällä hetkellä jätteeksi. Hiusten jalostaminen hiukkamateriaaliksi aloitettiin Hiukka Hyvä -ympäristöprojektissa. Hiukka Hyvä toi Lahteen Yhdysvalloista orgaanisille kuiduille soveltuvan huovutuskoneen, jolla hiuskuiduista voidaan tuottaa materiaalia huovuttamalla. Hiuksia keräävät talteen hiuskeijut – kampaamot, jotka haluavat vähentää jätteen määrää ja edistää kestävää toimintaa.

Hiukka 2.0 -projektin tavoitteena on kehittää orgaanisesta hiukkamateriaalista korvaavia vaihtoehtoja muovipohjaisille tuotteille. Fossiilisista raaka-aineista tuotettujen materiaalien korvaaminen orgaanisilla ratkaisuilla auttaa ilmastokriisin hillitsemisessä. Hiukka-ekosysteemin kehittämisen tavoitteena on luoda kestävää liiketoimintaa hiukkamateriaalista. Osana projektia kartoitetaan jo olemassa olevia kiertotalouden liiketoimintamalleja ja analysoidaan Päijät-Hämeen alueen vahvuuksia kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta. Kartoituksen pohjalta kehitetään kestävän liiketoiminnan koulutuspilotti, jonka avulla lisätään ymmärrystä ja osaamista kiertotalouden periaatteiden mukaisesta liiketoiminnasta.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2014-2020
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Muotoiluinstituutti
Painoala
Design
Projektissa tapahtuu

Roskasta rahaksi -koulutuksen banneri

Roskasta rahaksi – Hiukka-koulutus 

Hiukka-koulutus tarjoaa hius- ja trimmausalan yrityksille mahdollisuuden osallistua uutta liiketoimintaa synnyttävään koulutuskokonaisuuteen. Koulutuksessa opit hiuksen ja karvan matkasta tuotteeksi sekä miten roska voidaan muuttaa rahaksi!

Koulutuspäivät ovat 22.9. & 29.9. klo 9-12 

 

22.9. Hiukan tarina & ympäristöystävällisen liiketoiminnan kulmakivet

Tutustutaan hiukkamateriaalin tarinaan, ympäristöystävällisen liiketoiminnan kulmakiviin sekä pohditaan, miten nämä voivat näkyä omassa liiketoiminnassa. 

Kiertotalous

Aino Vepsäläinen johtava asiantuntija, Design for Sustainable Business, LAB-ammattikorkeakoulu 

Minkälaisia mahdollisuuksia kiertotalous ja kiertotalouden mukainen suunnittelu (circular design) tarjoaa yrityksille. Kestävän liiketoiminnan ajurit ja tulevaisuuden asiakkaiden tarpeisiin ja muuttuviin vaatimuksiin vastaaminen. Kiertotalouden mukainen suunnittelu ja muotoilun menetelmät ja mahdollisuudet sekä kestävän ja vastuullisen brändin rakentaminen.

Kestävä logistiikka

Riitta Turkia logistiikan asiantuntija, LAB-ammattikorkeakoulu

Logistiikan rooli kiertotaloudessa, toimitusketjujen hallinta, kuljetuskustannusten pienentäminen ja vastuulliset kuljetukset. Materiaalivirrat ja toimivan logistiikkaverkoston rakentaminen, hyödyt ympäristölle ja yritykselle.

 

29.9. Myynti ja markkinointi & korutyöpaja

Pohditaan hiukkamateriaalia myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta. Korutyöpajassa pääset kokeilemaan hiuskorujen tekoa. Työpajan lomassa mahdollisuus saada sparrausta markkinointi-klinikalta. 

Myynti ja markkinointi (JATKO-hanke)

Marjut Suokas markkinoinnin asiantuntija, palvelumuotoilija, LAB-ammattikorkeakoulu

Miksi markkinoida? Milloin markkinoida? Miten markkinoida? Missä markkinoida? Erityisesti: Kenelle markkinoida? Kuinka saadaan myynti ja markkinointi kirittämään toisiaan.

Ilmottaudu mukaan tästä

 

KOKEDAMA-PALLON OHJEET

Kuvalliset ohjeet kokedama-pallon tekemiseen

Tutustu myös HIUKKA 2.0 -projektin blogeihin 

Hiukka koirankarvasta ja sivutuotelainsäädännöstä

Hiuskuidut matkaavat kampaamon lattialta muovin korvaajaksi 

 

HIUKKA HYVÄ 

Tutustu yhteistyökumppanimme Hiukka Hyvän nettisivuihin hiukkahyva.fi

Leikattuja hiustupsuja letitettynä

 

MEDIASSA

Yle Uutiset Häme (2:45) Kierrätetyt hiukset toimivat öljyntorjunnassa 

Radio Suomi Lahti Kierrätetty hius voi pelastaa rantamme öljytuhoilta

LAB News Tulevaisuudessa öljyntorjunnassa voidaan käyttää hiuskuiduista valmistettuja tuotteita

ESS Voisiko muovia korvata hiuksilla? LABissa uskotaan moniin mahdollisuuksiin

LAB News Lahdessa kehitetään hiuskuiduista ratkaisuja muovin korvaamiseen

Projektipäällikkö
Paula Nurminen
Projektisuunnittelija
paula [dot] nurminenatlab [dot] fi

Tapahtumat

Sijainti