Food Pilot Plant Leipuripäivillä – kauraleivonnan kehitysmahdollisuudet ja hävikin hallinta herättivät kiinnostusta

Kuva
LAB ja Baron Foodtech leipuripäivillä
Leipuripäivien messuilla edustamassa LABin Food-tiimistä Pasi Raja, Soila Saavala ja Saara Sammalisto, ja Baron Foodtechiltä Esa Harju, Mikko Lehtinen ja Matias Lehtinen.
LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plant osallistui yhteistyökumppani Baron Foodtechin kanssa Leipuripäiville Peurungassa. Leipuriliiton vuosittain järjestämät Leipuripäivät kokoavat suomalaisen leipomoalan kentän yhteen.

”Gluteenittoman kauraleivonnan kehitys ja tutkimus herättivät messuilla suurta kiinnostusta. Näillä aihealueilla asiantuntijuudelle on selvästi kysyntää, sillä kauran laatutekijät leivonnassa tunnetaan edelleen huonosti”, Food Pilot Plantin laboratoriovastaava Saara Sammalisto kommentoi.

LABin Food-tiimiä Leipuripäivillä edustivat Sammaliston lisäksi HÄMILIS-hankkeessa työskentelevät TKI-asiantuntija Pasi Raja ja laboratorioinsinööri Soila Saavala. HÄMILIS-hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja toteutetaan yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin kanssa. 

Hankkeen tavoitteena on luoda helppokäyttöinen työkalu hävikin hallintaan pienille ja keskisuurille elintarvikeyrityksille. Työkalun pohjana toimii LABin hankkeissa jatkokehityksessä ollut materiaalikatselmus. Työkalua kehitetään yhteistyössä elintarvikeyritysten kanssa ja sen toivotaan tarjoavan apua hävikin hallintaan myös leipomoyrityksille.

”Yrityshaastatteluissa on todettu, että hävikin tehokkaammalle hallinnalle on tarvetta kaiken kokoisissa yrityksissä ja aihe kiinnostaa. Monissa yrityksissä tiedostetaan, että hävikkiä pitäisi kontrolloida paremmin, mutta työhön ei ole riittävää osaamista tai resursseja”, Saavala kertoo.

Food Pilot Plantissa laaja palvelutarjonta ja uusia mittalaitteita

Leipomoliiketoiminnan asiantuntija Baron Foodtech aloitti yhteistyön LABin kanssa keväällä 2024, ja heidän pilot-koeleipomonsa siirrettiin Nastolasta Lahteen Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristöön. Koeleipomon muuttaminen LABin tiloihin edistää merkittävästi elintarvikealan yritysekosysteemien rakentamista, ja yhteistyö Baron Foodtechin kanssa on sujunut hienosti alusta asti. Yhteistyön kautta Food Pilot Plantin palvelut laajenivat kattamaan leipomotuotteiden tuotekehitys- ja testauspalvelut. Lokakuussa 2024 koeleipomo täydentyy uusilla mittalaitteilla (Texture Analyser, VolScan Profiler), joiden avulla esimerkiksi leipomotuotteiden rakenteellisia ominaisuuksia ja tilavuutta voidaan mitata ja kehittää tarkasti.

Food Pilot Plantissa panostetaan erityisesti kauraleivonnan kehitykseen ja tutkimukseen Saara Sammaliston johdolla. Sammalisto tutki Helsingin yliopistolla leivontaa 4 vuotta, ja väitteli 100 % kauraleivonnasta elintarviketieteiden tohtoriksi 22.3.2024. Hänen väitöskirjassaan tunnistettiin kauran leivontaominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä ja osoitettiin, että kauran myllyprosessiin kuuluvan höyrytyskäsittelyn olosuhteilla oli yhteys kauran jauhatuslaatuun. Näiden aiheiden jatkotutkimukselle on suunnitteilla hakea rahoitusta. 

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Hämeen liiton logo

Päijät-Hämeen liiton logo

Lisätiedot:

Saara Sammalisto
Tutkija
saara [dot] sammalistoatlab [dot] fi

Uusimmat uutiset