HÄMILIS - hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin

Kuva
Sivuvirtojen hyödyntämistä tislaamalla
HÄMILIS-hanke luo uutta ajattelua ja yhteistyötä pk-yritysten kasvun tukemiseksi kiertotalouden periaatteita hyödyntäen. Käyttämällä ja hyödyntämällä sivuvirtoja tehokkaasti, Kanta- ja Päijät- Hämeen elintarvikealan toimijat voivat vähentää ympäristövaikutuksiaan, lisätä kannattavuuttaan ja osallistua kestävän kehityksen edistämiseen.



Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista ajattelua hämäläiseen elintarvikealan (ensisijaisesti vilja- ja juoma-alan) toimijoiden yhteistyöhön ja tukea pk-yritysten kasvua ja uudistumista kiertotalouden keinoin. Hanke edistää ruoka-alan alueellista kestävää kehitystä ja resurssien sekä materiaalien tehokasta käyttöä. Hankkeen tavoitteena on vähentää hävikkiä sivuvirtoja hyödyntämällä. Lisäksi tavoitteena on tukea Hämeen ruoka-alan yrittäjiä hyödyntämään yhteisiä rajapintoja paremmin (teollinen symbioosi), löytämään uudenlaisia älykkäitä liiketoimintamahdollisuuksia sekä tuotteistaa ruoka-alan sivuvirtoja uudelleen hyödynnettäviksi tuotteiksi. Samalla tunnistetaan korkean jalostusasteen arvokomponenttien käyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja mahdollistetaan ketteriä kokeiluja.



Hankkeen tuotoksena syntyy kokonaisvaltainen ymmärrys koko Hämeen elintarvikealan sivuvirroista sekä niiden tuotteistamisen mahdollisuuksista sekä ruokatuotantoon soveltuvista osa- tai arvokomponenteista. Lisäksi tuloksena syntyy kirjallisia selvityksiä, joiden avulla kootaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen osaamispääoman mahdollisuuksia sivuvirtojen käytön kehittämiseen liittyen sekä yhteen koottua tietoa tuote, osa- ja arvokomponenttien erilaisista kehittämismahdollisuuksista yritysten käyttöön. Hankkeessa tehdään erilaisia tuote-, osa- ja arvokomponentteihin liittyviä käytännön kokeiluja hyödyntäen hanketoimijoiden infrastruktuureja.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Tavoitteet
Vähentää elintarvikealan pk-yritysten hävikkiä ja hyödyntää sivuvirtoja tarkoituksen mukaisesti

Kehittää pk-yrityksille suunnattu täsmätyökalu elintarvikehävikin hallintaan

Hyödyntää hankekumppaneiden infrastruktuureja (toimintaympäristöjä ja laboratorioita) yritysten hyväksi ja kehittää yritysten tarpeeseen vastaavia palveluita

Kehittää erityisesti vilja- ja juoma-alan sivuvirroista uusia tuotteita, osa- ja arvokomponentteja sekä tehdä erilaisia kokeiluita yritysten kanssa

Lisätä pk-yritysten yhteistyötä alueellisesti ja kansainvälisesti
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen yhteiset keskeiset tulokset liittyvät teollisen symbioosin, osaamispääoman sekä monialaisen yhteistyön tehostamis- sekä kehittämistavoitteisiin. Toimiva kiertotalous tarvitsee näitä kaikkia osa-alueita vauhdittaakseen Kanta- ja Päijät-Hämeen ruoka-alan edelläkävijämaakunnaksi. Hankkeen tuloksien esimerkkejä on koottu alle:1. Yritysten ymmärrys potentiaalisista hyödynnettävistä sivuvirroista ja niiden arvokomponenteista lisääntyy.2. Osa- ja arvokomponenttitutkimuksen tuloksena syntyy erilaisia menetelmiä sekä reseptiikkaa ruokatuotteiden valmistukseen. Osaaminen jalkautetaan hanketoteuttajien organisaatioiden opetukseen ja sitä kautta osaaminen jalkautuu alan yrityksiin ja hyödyntää elinkeinoelämää.3. Syntyy elintarvikehävikin vähentämistä tukeva, helppokäyttöinen ja edullinen täsmätyökalu elintarvikkeita valmistavien yritysten käyttöön.4. Toimintatapa hankekumppaneiden yhteistyölle ja resurssien käytölle niin, että yrityksille ja alueen muille toimijoille voidaan tarjota tehokkaita ja tarpeeseen vastaavia palveluja.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Yhteistyössä
Sijainti