HÄMILIS - hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin
Kuva
HÄMILIS-hanke luo uutta ajattelua ja yhteistyötä pk-yritysten kasvun tukemiseksi kiertotalouden periaatteita hyödyntäen. Käyttämällä ja hyödyntämällä sivuvirtoja tehokkaasti, Kanta- ja Päijät- Hämeen elintarvikealan toimijat voivat vähentää ympäristövaikutuksiaan, lisätä kannattavuuttaan ja osallistua kestävän kehityksen edistämiseen.
Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista ajattelua hämäläiseen elintarvikealan (ensisijaisesti vilja- ja juoma-alan) toimijoiden yhteistyöhön ja tukea pk-yritysten kasvua ja uudistumista kiertotalouden keinoin. Hanke edistää ruoka-alan alueellista kestävää kehitystä ja resurssien sekä materiaalien tehokasta käyttöä. Hankkeen tavoitteena on vähentää hävikkiä sivuvirtoja hyödyntämällä. Lisäksi tavoitteena on tukea Hämeen ruoka-alan yrittäjiä hyödyntämään yhteisiä rajapintoja paremmin (teollinen symbioosi), löytämään uudenlaisia älykkäitä liiketoimintamahdollisuuksia sekä tuotteistaa ruoka-alan sivuvirtoja uudelleen hyödynnettäviksi tuotteiksi. Samalla tunnistetaan korkean jalostusasteen arvokomponenttien käyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja mahdollistetaan ketteriä kokeiluja.
Hankkeen tuotoksena syntyy kokonaisvaltainen ymmärrys koko Hämeen elintarvikealan sivuvirroista sekä niiden tuotteistamisen mahdollisuuksista sekä ruokatuotantoon soveltuvista osa- tai arvokomponenteista. Lisäksi tuloksena syntyy kirjallisia selvityksiä, joiden avulla kootaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen osaamispääoman mahdollisuuksia sivuvirtojen käytön kehittämiseen liittyen sekä yhteen koottua tietoa tuote, osa- ja arvokomponenttien erilaisista kehittämismahdollisuuksista yritysten käyttöön. Hankkeessa tehdään erilaisia tuote-, osa- ja arvokomponentteihin liittyviä käytännön kokeiluja hyödyntäen hanketoimijoiden infrastruktuureja.
Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista ajattelua hämäläiseen elintarvikealan (ensisijaisesti vilja- ja juoma-alan) toimijoiden yhteistyöhön ja tukea pk-yritysten kasvua ja uudistumista kiertotalouden keinoin. Hanke edistää ruoka-alan alueellista kestävää kehitystä ja resurssien sekä materiaalien tehokasta käyttöä. Hankkeen tavoitteena on vähentää hävikkiä sivuvirtoja hyödyntämällä. Lisäksi tavoitteena on tukea Hämeen ruoka-alan yrittäjiä hyödyntämään yhteisiä rajapintoja paremmin (teollinen symbioosi), löytämään uudenlaisia älykkäitä liiketoimintamahdollisuuksia sekä tuotteistaa ruoka-alan sivuvirtoja uudelleen hyödynnettäviksi tuotteiksi. Samalla tunnistetaan korkean jalostusasteen arvokomponenttien käyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja mahdollistetaan ketteriä kokeiluja.
Hankkeen tuotoksena syntyy kokonaisvaltainen ymmärrys koko Hämeen elintarvikealan sivuvirroista sekä niiden tuotteistamisen mahdollisuuksista sekä ruokatuotantoon soveltuvista osa- tai arvokomponenteista. Lisäksi tuloksena syntyy kirjallisia selvityksiä, joiden avulla kootaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen osaamispääoman mahdollisuuksia sivuvirtojen käytön kehittämiseen liittyen sekä yhteen koottua tietoa tuote, osa- ja arvokomponenttien erilaisista kehittämismahdollisuuksista yritysten käyttöön. Hankkeessa tehdään erilaisia tuote-, osa- ja arvokomponentteihin liittyviä käytännön kokeiluja hyödyntäen hanketoimijoiden infrastruktuureja.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
Kuva
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti