Sairaanhoitajasta konetekniikan insinööriksi: ”Tutkinnot tukevat toisiaan”

Kuva
LABin alumni Nina Herttuainen
Nina Herttuainen on koulutukseltaan sekä sairaanhoitaja että insinööri. KUVA: TEEMU LEINONEN
Sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisoituminen sekä alati kehittyvä teknologia muuttavat hyvinvointialaa suuntaan, jossa tarvitaan myös vahvaa teknistä osaamista.

Sairaanhoitajaksi 2011 valmistunut Nina Herttuainen on ollut aina kiinnostunut ihmisten kanssa työskentelemisestä. Alalla kymmenen vuotta toimittuaan Herttuainen sai kipinän jatkaa opiskelua, ja niin alkoi uudenlaisen urasuunnan tavoittelu LAB-ammattikorkeakoulun insinööriopintojen parissa.

”Altistuin sairaanhoitajana työskennellessäni sisäilmaongelmille. Kiertelin Helsingin ja Vantaan alueen toimipisteitä etsiessäni työpaikkaa, jossa en saisi oireita. Tuntui, ettei sisäilmaltaan sopivaa työpaikkaa tuntunut löytyvän, joten päätin lähteä opiskelemaan”, Herttuainen muistelee.

Matematiikassa ja fysiikassa aina hyvin pärjänneen Herttuaisen yhteishaun hakulomakkeen kärkeen valikoitui konetekniikan koulutus Lappeenrannassa.

”Hain konetekniikan insinöörikoulutukseen, sillä haluan hyödyntää osaamistani sekä hoitoalalta että tekniikasta, esimerkiksi hyvinvointiteknologian parissa. Lisäksi insinöörin AMK-tutkinto mahdollistaa opintojen jatkamisen yliopistoon asti niin halutessani.”

Koulutus oli täsmälleen sitä, mitä Herttuainen toivoi. Erityisesti opintojen monipuolisuus yllätti positiviisesti.

”Konetekniikan insinöörinä voin työskennellä monenlaisissa työtehtävissä: esimerkiksi suunnittelijana, projektipäällikkönä, työnjohtajana tai lujuuslaskijana.”

Herttuainen kannustaa kaikkia luovasta työstä, kestävästä tulevaisuudesta ja sen rakentamisesta kiinnostuneita hakemaan insinööriopintoihin.

”Insinöörit työskentelevät mielenkiintoisten ja luovien projektien äärellä ja saavat siinä sivussa olla mukana pelastamassa maapalloa.”

”Teknologia ja koneet kuuluvat nykyaikaiseen sairaalamaailmaan”

Herttuainen työllistyi LAB-ammattikorkeakouluun opintojensa ollessa siellä vielä kesken. Tällä hetkellä hän toimii LABin ja LUTin tiede- ja teknologiakasvatusta edistävän Junior Universityn kouluyhteistyöasiantuntijana.

”Opiskelun ohessa työskentelin sairaanhoitajana Eksoten eri toimipisteissä. Keväällä 2019 minua pyydettiin mukaan LUMA-toimintaan, jossa innostetaan lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin. Sairaanhoitajakeikkatyön lisäksi olin siis samalla ohjaajana teknologiakerhossa sekä suunnittelin ja toteutin erilaisia tiede- ja teknologiatapahtumia.”

”Perheelliselle työn ja opiskelun yhdistäminen oli luonnollista. Opinnot eivät kärsineet työn tekemisestä, ja valmistuin ajallaan, sillä aikatauluttaminen on supervoimani”, Herttuainen jatkaa.

Keväällä 2022 insinööriksi valmistuneella Herttuaisella on taskussaan nyt kaksi AMK-tutkintoa eri aloilta: tekniikasta ja sosiaali- ja terveysalalta. Herttuainen aikookin hyödyntää monialaista osaamistaan tulevaisuudessa.

”Suorittamani tutkinnot tukevat toisiaan, sillä teknologia ja koneet kuuluvat nykyaikaiseen sairaalamaailmaan.”

Insinööri (AMK), konetekniikka

Konetekniikan insinöörikoulutusta järjestetään sekä Lahden että Lappeenrannan kampuksilla. Voit valita suuntautumisvaihtoehdoksesi joko kone- ja tuotesuunnittelun tai koneautomaation. Lappeenrannan kampuksen konetekniikan opinnoissa korostuvat vahva mekaaninen suunnittelu ja tuotekehitys.

Sijainti