Ilmastonmuutokseen sopeutuminen Etelä-Karjalassa

Ilmastonmuutos on globaali uhka, johon on tartuttu ja tartuttava yhteiskunnan kaikilla sektoreilla. Ilmastonmuutokseen liittyvä huomio on pitkään liittynyt hillintään, mutta muutoksen edetessä myös sopeutumistoimet ovat välttämättömiä. Ilmastonmuutoksen myötä niin kesät kuin talvet lämpenevät, sateisuus lisääntyy ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Etelä-Suomeen saapuu uusia kasvi- ja eläinlajeja ja pohjoisiin olosuhteisiin tottuneet lajit siirtyvät yhä pohjoisemmaksi.



Etelä-Karjalassa on tehty pitkään hyvää ympäristötyötä, jonka johdosta maakunnalle on myönnetty Hinku-maakunta -tunnus. Etelä-Karjalassa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvä työ on kuitenkin alkutekijöissään erityisesti pienissä kunnissa. Useassa kunnassa on kuitenkin tunnistettu ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten vieraslajien levittäytymistä ja lisääntyneitä hulevesimääriä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen Etelä-Karjalassa -hankkeen tavoitteena on käynnistää ja edistää ilmastonmuutokseen sopeutumistyötä Etelä-Karjalan kunta– ja elinkeinoelämän sektoreilla.



Tavoitteena on lisätä kuntien ja yritysten tietoa, osaamista ja valmiuksia ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyen. Hankkeen tavoitteena on edistää ilmastonmuutokseen sopeutumisen ratkaisujen, kuten hulevesi- ja viherrakenneratkaisujen käyttöönottoa kunnissa, sekä lisätä kuntien tietoa maatalouden päästöistä ja ilmastotoimenpiteistä ja parantaa keskusteluilmapiiriä aiheen ympärillä.



Hankkeessa toteutetaan Etelä-Karjalan kunnille työpajoja, joissa kuntien sopeutumisen tilanne selkeytetään. Näiden pohjalta toteutetaan mm. webinaareja sekä teemakohtaisia työpajoja tunnistetuista tietotarpeista sopeutumisen edistämiseksi. Lisäksi järjestetään ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen liittyvät maakunnalliset työpajat yhdessä sidosryhmien kanssa. Hanke kokoaa ilmasto- ja sopeutumistyön alueellisen verkoston Etelä-Karjalaan, tai nostaa ilmastonmuutokseen sopeutumisen teemat olemassa olevien verkostojen asialistoille.



Kunnille ja alueen maatalousyrittäjille järjestetään yhteisiä keskustelutilaisuuksia, joissa vaihdetaan tietoa osapuolten ilmastotoimista ja -tavoitteista.



Hanke järjestää yrityksille infotilaisuuksia ja työpajoja, joissa käsitellään ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia haasteita ja liiketoimintamahdollisuuksia. Tapaamisissa vahvistetaan olemassa olevaa yhteistyötä sekä rakennetaan yhteistyötä uusien toimijoiden välille. Lisäksi tuetaan niissä ilmeneviä liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi verkostoitumisen avulla. Yrityksiä voidaan ohjata yrityspalvelujen, esim. LABin piiriin.



Hankkeen osatoteuttajina toimivat Luumäen kunta sekä Imatran ja Lappeenrannan kaupungit. He pilotoivat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä ratkaisuja ja toimivat esimerkkinä muille Etelä-Karjalan ja Etelä-Suomen kunnille.



Luumäen kunta toteuttaa selvityksiä liittyen ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin hulevesien hallintaan ja toteuttaa taajama-alueellaan lähivirkistysalueen uudistusta ilmastonmuutokseen sopeutuminen, luonnon monimuotoisuus ja innovatiiviset viherrakenteet huomioiden.



Imatran kaupunki sopeutuu ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin hulevesiin kehittämällä hulevesien hallintaa Imatran kaupungin alueella, mm. pilotoimalla kotitalouksien hulevesioppaan, pilotoimalla kaupunkiympäristöön vettä pidättäviä, luontopohjaisia ympäristörakenteita ja luomalla suunnitelman kaupungin hulevesien hallinnasta.



Lappeenrannan kaupunki toteuttaa valmiussuunnitelman ilmastonmuutoksesta johtuvien metsätuhojen rajoittamiseksi ja metsien hyvinvoinnista huolehtimiseksi, ottaa käyttöön vieraslajien seurantaan soveltuvan työkalun ja päivittää kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelmaa sekä kaupungin metsänhoito-ohjeita huomioimaan muuttuvan ilmaston, ilmastoriskit ja tukemaan ilmastonmuutokseen sopeutumista.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Kaisa Tuominen
TKI-asiantuntija
kaisa [dot] tuominenatlab [dot] fi